Przejdź do treści
  • Ekspres przelewowy z młynkiem?

    Kawowa poradnia
    12
    0 Głosy
    12 Posty
    222 Wyświetlenia
    B
    Mam Melitta Aromafresh II Gdybyś miał konkretne pytania to uderz do mnie Większość pitych przeze mnie kaw to shoty, ale sporadycznie nachodzi mnie ochota na kawę przelewową. Jeśli nie mam czasu/ chcę zrobić jej więcej jak v60 to korzystam z tego ekspresu.
  • Nivona Cube - u kogo sprawdzi się taki automat?

    Ciśnieniowe ekspresy automatyczne recenzja nivona
    24
    1 Głosy
    24 Posty
    842 Wyświetlenia
    S
    @stachu napisał w Nivona Cube - u kogo sprawdzi się taki automat?: Kupiłem Delonghi Rivelia i jestem zadowolony. Możesz napisać kilka słów o tym ekspresie, najlepiej w dedykowanym wątku?
  • 0 Głosy
    11 Posty
    260 Wyświetlenia
    S
    Ciekawe testy. Ostatnio rzadko pije espresso więc z nich prawie nie korzystam. Gdybym wrócił do tego rytuału to myślę, że kilka dni w tych pojemniczkach kawie nie zaszkodzi.
  • Co aktualnie popijacie?

    Kawa ziarnista
    132
    1 Głosy
    132 Posty
    5k Wyświetlenia
    SemtexS
    [image: 1762464599311-img_8433.jpg] U mnie końcówka października i początek listopada udane - większość ziaren dobra albo bardzo dobra. Po kolei, zaczynając od Hardbeans. Opolska palarnia zmieniła ostatnio nieco image swoich pudełek i od tego miesiąca będą one nieco bardziej wprost opowiadały o tym co będziemy pić. Mi się zmiana podoba, bo kolory modne, opisy lepsze, a ziarna te same. Biszkopt. Klasyk 80/20, najlepsze jako capu i americano, ale piłem też samo espresso - wstydu absolutnie nie ma. Polecajka jako podstawowe ziarno na co dzień. Gorilla, czyli w nowym opakowaniu Migdał. Peru i Kolumbia. Nie miałem jakichś wybitnych oczekiwań, nawet nie wiem czemu, a tymczasem przy pierwszym łyku aż się uśmiechnąłem - espresso jest bardzo zrównoważone, ale nie ma w nim prawie wcale goryczki. Można? Można. Z mlekiem git, ale po co przepłacać. Los Duran Victoria 04. To moja druga kawka z farmy Los Duran. I muszę przyznać, że kawy z Kostaryki tak jak do espresso rozumiem tylko jako dodatek w blendzie, tak do filtra to zazwyczaj jest absolutny top. Te konkretne ziarenka zaparzone w Origami smakują dla mnie jak jakaś konfitura/kompot jeżynowy. Sztos... tylko ta cena Cóż za jakość się płaci. Java. To kolejna kawa od Javy w moim domu. Tym razem przelew miesiąca z Gwatemali. Palarnia obiecuje czekoladę, czerwone jabłko i nugat. I ja bym się z tym zgodził. To takie idealne nuty na obecną porę roku. Ja osobiście wolę raczej takie klimaty w filiżance jak wspomniana wyżej Kostaryka, ale niczego tej Gwatemali zarzucić nie można. Bardzo smaczna kawa. Na koniec Mott Coffee Company. Tutaj mam więcej pytań niż odpowiedzi. Nie jest to wielce rozpoznawalna i uznana palarnia. Z drugiej strony ma swoją kawiarnię, a palarnia na rynku funkcjonuje już kilka lat. Na stronie można przeczytać, że mają swoje własne plantacje. Bardzo ciekawe. Zamówienie złożyłem u nich 3-ci raz. Ich sztandarowe Tarrazu i Coto waha się między 82 a 84 pkt SCA. Widoczne na zdjęciu Mayo ma ponoć 82. Mieszane mam odczucia i trochę nie wiem od czego zacząć. Z jednej strony te kawy są naprawdę tanie, zwłaszcza w czasach, gdzie dobra kawa do przelewu to koszt zazwyczaj >50 zł za 250 g, a 1 kg do espresso to często >100 zł. Tutaj spokojnie kupimy kilo pod espresso za 70-kilka i jeszcze przesyłkę w cenie dostaniemy. Druga strona: kawa przyjechała 22.10 z datą palenia 20.10. Odczekałem tydzień. Wiem, że to nie jest szczególnie dużo jak na espresso, ale mówię "bez przesady". A jednak - smak fatalny. Nie mogłem tych ziaren zaparzyć tzn. sama ekstrakcja nietypowa, a przy przełykaniu dziwny i trudny do określenia nieprzyjemny posmak. Szczerze mówiąc byłem bliski napisaniu do Mott maila, że coś jest z tym ich wypałem naprawdę nie tak. Kolejne podejście po 2 tygodniach od palenia i... diametralna poprawa. Ekstrakcja nadal nie jest tak fajna jak w przypadku Gorilla Blend, czy Java 002, ale uważam, że już nie ma wstydu, a zamiast niefajnego posmaku mamy wyraźnie kwaskowy, acz całkiem ok, finish. Normalnie oceniłbym te ziarna jako dość przeciętne i szczerze mówiąc deklarowane 82 pkt wydają mi się... naciągane, ale jeśli weźmiemy poprawkę na cenę, to zwłaszcza do jakiejś Jury, czy Nivony, najlepiej z dodatkiem mleka, będzie jak najbardziej ok. Ja się nauczyłem na pewno jednego - dajcie ziarnom pod espresso czas, żeby się odgazowały. W przeciwnym wypadku można rzucić często przesadne oskarżenia.
  • Mahlkönig E64 WS - kolejna propozycja dla home baristów

    Młynki
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    43 Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za połowę tej ceny mamy X64 SD, który nie zachwyca wyglądem . W obu konstrukcjach chyba bedzie podobny silnik parametrowo ?! 200 W i obroty 1950... Patrząc na ten młyn to X64 SD wyglada jak zabawka, co nie zmienia faktu że może mieć fajny workflow .
  • Najgorsza kawa, którą piliście

    Kawowa poradnia
    14
    1 Głosy
    14 Posty
    454 Wyświetlenia
    O
    Pomijając marketówki, sieciówki i kawy z automatów to jednak omniroasty są dla mnie nie do przejścia. Zwykłe psucie ziarna tylko po to żeby uzyskać "konsensus" i zrobić kawę dla przelewowców i ciśnieniowców, a jak wiemy, jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego
  • Wpływ kofeiny na sen

    Kawowa poradnia
    18
    0 Głosy
    18 Posty
    457 Wyświetlenia
    K
    Jak nie ćwiczę a wypiję espresso o 19, to ciężko mi zasnąć, słabiej śpię. Jak ćwiczę, to się jak zabity
  • 1 Głosy
    15 Posty
    1k Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za 2500 ziko z pidem (Sklep na K), to nadal całkiem fajna opcja i dosyć kompaktowa. Ja młynka użyłem może kilkanaście razy I mieliłem ręcznym, ale tylko ja popijałem okazjonalnie espresso, więc miałem wywalone. Z perspektywy czasu wybrałbym dwa oddzielne sprzęty, łatwiej odsprzedać i apgrejdować sprzęt, w jedną albo drugą stronę. Ewentualnie rozważył jeszcze Sage na upartego, ale to większy koszt. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania. Miejskie legendy o tym że ziarna się grzeją i inne pierdoły zasadniczo można se włożyć między książki. Nawet jeśli coś tam by się trochę podgrzało, jakby ekspres był włączony tydzień?! Jak ktoś pije bardzo mocno paloną Włoską mieszankę to czy jej może jeszcze coś "zaszkodzić", nie sądzę. Co do zbiornika to ciąć i nie patrzeć, nowy na szczęście to tylko 6 dyszek https://north.pl/karta/mc084-27-pojemnik-wode-do-ekspresu,623-RK-0217.html
  • 1 Głosy
    10 Posty
    564 Wyświetlenia
    S
    @Formentor napisał w Recenzja Sage Dual Boiler, ekspresu wiecznie zielonego: Gdzieś przeczytałem (nie mogę teraz znaleźć gdzie), że ten model został przez producenta porzucony. Czy lepiej wobec tego kupić coś nowszego z oferty Sage na przykład Sage Oracle Dual Boiler? Oracle Dual Boiler ma podzespoły ze "starego" Dual Boilera bez młynka. Nie wiem na czym miało polegać porzucenie konstrukcji. Dual Boiler został zrobiony raz a dobrze. Pomimo, że konstrukcja ma już naście lat dalej jest jednym z najlepiej wyposażonych ekspresów na tej półce cenowej (grzałka w grupie a dzięki niej krótki czas nagrzewania i stabilność temperaturowa, programowanie wolumetryczne, funkcjonalność itp.). Funkcjonalność ekspresu dalej robi wrażenie i nie ma do niej zadnych zarzutów. Jedyne zastrzeżenia dotyczą szeroko rozumianej solidności i trwałości. Ale użytkowo nic mu zarzucić nie można. Dual Boiler okazał się sukcesem sprzedażowym i jest szeroko używany. Co ciekawe w podobnym czasie powstał podobny ekspres z jeszcze większą liczbą funkcjonalności do tego bardzo trwały i solidny. Mowa o La Spaziale Dream. To dual boiler z możliwością tworzenia profilii użytkownika-każdy może sobie inaczej ustawić np. temperaturę. Ma programowanie wolumetryczne, ostrzeżenie o zbyt drobnym/grubym mieleniu, wyświetlacz graficzny i szereg innych fajnych funkcji. Nie odniósł sukcesem a głównym powodem było chyba zastosowanie "włoskiej" grupy na sitka 53mm....
  • Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego

    Kawa ziarnista
    10
    0 Głosy
    10 Posty
    355 Wyświetlenia
    D
    Polecam Ci spróbować kawy Lavazza Espresso Barista Gran Crema – jest kremowa, ma nuty orzechowe i nie jest zbyt kwaśna ani gorzka. Jako intensywniejszą propozycję polecam Kimbo Espresso Napoli – ma wyrazisty smak i aromat, ale bez przesadnej goryczki. Obie sprawdzają się super do espresso i kaw mlecznych.
  • Najlepsza kawa ziarnista do espresso?

    Kawa ziarnista
    19
    0 Głosy
    19 Posty
    2k Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @dekats1 koniec końców, myślę że to wszystko kwestia gustu. Jednemu podejdą takie kawy, komuś innemu zupełnie inne. Chociaż faktycznie, takie blendy 80/20 fajnie się sprawdzają i w razie czego wybaczają też błędy.
  • Rancilio Silvia - recenzja

    Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. ekspres kolbowy recenzja rancilio silvia
    3
    3 Głosy
    3 Posty
    286 Wyświetlenia
    pawel890P
    Ostatnim czasem zaczyna mi się pojawiać korozja pod tacką ociekową, czy macie jakieś propozycje co tutaj można zrobić z tym fantem?
  • Compak Fino - konkurencja dla Niche?

    Młynki compak młynek sd
    17
    0 Głosy
    17 Posty
    398 Wyświetlenia
    S
    Znana jest już pełna specyfikacja. Młynek będzie miał silnik prądu stałego (tak jak Niche). Fino i Fino Scale - najważniejsze funkcjonalności: Silnik prądu stałego z przekładnią Bezstopniowa regulacja mikrometryczna Pierścień do manualnej kalibracji System antystatyczny Pojemnik 65g na mielonkę Wyłącznik bezpieczeństwa Wbudowana waga z wyświetlaczem TFT (wersja Scale) Młynki Fino i Fino Scale - dane techniczne Moc silnika: 280 W Prędkość obrotowa (stała): 270 obr./ min. Prędkość mielenia: 1,0(espresso) Żarna: 63 mm stożkowe Masa: 7 kg Fino - wymiary maks. (szerokość/głębokość/wysokość): 405mm/165mm/240mm Fino Scale - wymiary maks. (szerokość/głębokość/wysokość): 423mm/165mm/240mm Źródło: Strona producenta A jak się Wam podoba ten młynek?
  • [S] La Pavoni Europiccola Premillenium

    Przeniesiony Ogłoszenia sprzedaży sprzętu używanego
    5
    1 Głosy
    5 Posty
    146 Wyświetlenia
    K
    Dorzucam kołnierz [image: 1761472452445-20251026_095150_copy_900x1600.jpg]
  • Nowości na HOST Milano 2025

    Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    6
    0 Głosy
    6 Posty
    94 Wyświetlenia
    S
    @Semtex napisał w Nowości na HOST Milano 2025: Na papierze ta Estetika prezentuje się bardzo dobrze. Jednoczesne grzanie obu bojlerów to coś czego brakuje w Drive’ie/PRO700 i Synchronice. Może właśnie dzięki temu wystarczy bojler kawowy o pojemności 0,5 zamiast dotychczasowych 0,7 Maszyna ciekawa. Podobna do Bezzerry Top/Matrix DE - obie mają wolumetryke, grzałki w grupie, bojlery pracujące jednocześnie (w Bezzerre jest to opcja włączana w menu). ECM ma dwa razy większy bojler, będzie pewnie spełniał jak szatan. @Semtex napisał w Nowości na HOST Milano 2025: Lelit… faktycznie dziwne. Wydawało się, że ostatnie lata to próba przejęcia dużej części rynku różnymi innowacyjnymi pomysłami i niewygórowaną ceną, a tu coś się nagle “zacięło Ewidentnie coś się zacięło. Mogą mieć problem z innowacjami w rozsądnej cenie. Problem taki wystąpił na przykład z Decentem który miał kosztować na poziomie Sage Dual Boiler - Oracle. Jak przyszło do produkcji okazało się, że wychodzi dużo drożej. Podobnie może być z Lelitem teraz...
  • 0 Głosy
    1 Posty
    55 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • WPM PRIMUS Espresso

    Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    6
    0 Głosy
    6 Posty
    184 Wyświetlenia
    FormentorF
    Czy coś wiadomo o dostępności ekspresu w sprzedaży? Czy są już jakieś recenzje użytkowników?
  • "Dziwne" działanie ekspresu...

    Kawowa poradnia
    48
    0 Głosy
    48 Posty
    1k Wyświetlenia
    K
    U mnie mini Gaggia do złożenia zaczęła się już powoli biodegradować 🤪
  • Acaia Umbra – niesamodzielna waga

    Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
    4
    2 Głosy
    4 Posty
    79 Wyświetlenia
    ciastekC
    @Heniutek o laga bym się nie martwił, skoro sygnał z Ameryki do Europy może dojść w kilka milisekund Przy dobrych modułach BT to nie powinien być problem, a Acaia ma jakiś autorski protokół jeszcze więc domyślam się, że chcieli zminimalizować wszelkie widoczne opóźnienia
  • 2 Głosy
    8 Posty
    276 Wyświetlenia
    korea83K
    Było prawie na full. Żeby było śmiesznie teraz nie działa mi już także Aiden, a jeszcze dziś rano było ok. Nie wiem czy to jakiś konflikt aplikacji czy co, ale za nic nie jestem w stanie połączyć się z Aiden