Przejdź do treści

Palarniom się nie chcę. Więc zrobiłem apkę.

Blogi indywidualne
1 1 14
  • Hej hej wszystkim! Stworzyłem sobie apkę która miała być moim dziennikiem w parzeniu kaw, służyć listowaniu metod i receptur których palarnie nie dostarczają (zazwyczaj). Być notesem/dziennikiem by zawsze móc wrócić do sprawdzonej metody dla danej kawy - palarnie niestety praktycznie nigdy nie piszą na opakowaniu proporcji sugerowanej metody parzenia. Niektóre tak, 90% nie - i to jest mój ból (może również wasz?).

Ale z dzienniczka zrobiła się większa apka z listą już ponad 300 kaw. To niekomercyjny projekt pasjonacki: mamy tutaj już kilka gotowych receptury (V60, AeroPress, espresso) do niektórych kaw, które miałem przyjemność parzyć, każda receptura ma timer parzenia, a apka prowadzi dziennik naszych parzeń i ma wyszukiwarkę po nutach smakowych (i nie tylko oczywiście).

Zero sprzedaży, zero reklam. Każdą recepturę można ocenić łapką w górę lub w dół, dzięki czemu inni również będą wiedzieć czy jest dobra i warta procesu na naszej kawie, a najlepiej oceniane trafiają na górę polecanych dla danej kawy.

Pomyślałem, że dla naszej społeczności to naturalne uzupełnienie - ludzie mają kawę, a apka mówi, jak ją najlepiej parzyć.

Dajcie proszę kochani znać co o tym myślicie: brewcard.pl

Sugerowane posty

• Podcast o Kawie

Blogi indywidualne
    1
    2 Głosy
    1 Posty
    266 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Wendougee Data - nowa maszynka do espresso!

Blogi indywidualne
    5
    1
    3 Głosy
    5 Posty
    414 Wyświetlenia
    M
    @pawel890 ledwo to do domu wciagnąłem. Drewniana skrzynia z metalowymi okuciami.
  • O dziwnym eksperymencie, nieoczekiwanych rezultatach i wstydliwych skutkach

Blogi indywidualne
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    338 Wyświetlenia
    S
    Używam od czasu do czasu Freda wbudowanego w Anitę. Porównując go do innych młynków uważam Freda za młynek o najlepszym value-to-price w kategorii młynków OD do espresso. Mieli na tyle wolno, że nie trzeba nawet timera. Ma on oczywiście swoje bolączki typowe dla starszych konstrukcji, takie jak np. retencja czy dźwięk towarzyszący jego pracy. Ale biorąc pod uwagę rezultat w filiżance jestem w stanie mu go wybaczyć. Nieco żartobliwie parafrazując angielską królową: mimo wszystkich jego przywar i wad wciąż go kocham