
Wybór pierwszego młynka do kawy
-
Szukający pierwszego kawowego zestawu stają przed nie lada wyzwaniem. Najważniejszą częścią każdego kącika kawowego jest młynek. Warto więc jego wyborowi poświecić trochę uwagi.
W ostatnich latach na rynku młynków dokonała się wręcz prawdziwa rewolucja. Pojawiło się bardzo dużo nowych, ciekawych konstrukcji. Pojawiły się zarówno nowe elektryczne konstrukcje jak i młynki ręczne. Pojawiło się wielu nowych producentów. Wybór jest dużo większy. Ale też trudniejszy.Wybór młynka do metody parzenia
Różne młynki do różnych metod-na pierwszym planie młynek do przelewów, dalej dwa młynki do espresso. Palarnia-Kawiarnia Zacisze Anioła w ŁańcucieWybierając młynek warto w pierwszym kroku przemyśleć, do jakich metod będziemy młynka używać. Każda metoda wymaga innej grubości mielenia. Nie wszystkie młynki mają możliwość mielenia w zakresie odpowiednim dla wszystkich metod.
Prostsze i tańsze konstrukcje nie mogę też mielić wystarczająco drobno do espresso.
Z kolei niektóre młynki elektryczne mają konstrukcje zoptymalizowaną do mielenia pod espresso, prosto do kolby. Używanie takich młynków do innych metod może być niepraktyczne, nawet jeśli uzyskamy odpowiednie parametry do przemiału.
Kolejną kwestią jest możliwość łatwej zmiany ustawień dla poszczególnych metod i powrotu do wcześniejszych ustawień. Niektóre konstrukcje (Eureka Oro, Sage Pro Grinder) pozwalają co prawda na mielenie do wielu metod, ale częste przeskakiwanie pomiędzy np. espresso a przelewem może się okazać uciążliwe.
Przykłady młynków uniwersalnych: Niche Zero, DF64, DF83, Mahlkonig EK43, Fiorenzato AllGround, Eureka Mignon Zero 65 all purpose, Timemore Sculptor, MHW3 Bomber 74 Navigator.
Przykłady młynków do metod alternatywnych: Melita Calibra, Baratza Encore, Wilfa Svart
Przykłady młynków tylko espresso: Ceado E37S/E37J, Lelit William, Eureka Mignon Specialita.Regulacja grubości mielenia
Regulacja grubości mielenia pozwala dostosować parametry przemiału do metody parzenia i rodzaju ziaren. Każda metoda mielenia wymaga innej grubości. W zależności od zastosowanych ziaren kawy i ich świeżości konieczne jest dostosowanie grubości mielenia. Regulacja grubości mielenia odbywa się na różne sposoby. Dwa najczęściej spotykane sposoby regulacji to płynna i skokowa regulacja grubości mielenia.
Regulacja skokowa oznacza, że pokrętło blokuje się w określonych pozycjach. Z jednej strony ułatwia to to powrót do ustawień, z drugiej uniemożliwia osiągnięcie nastaw pośrednich między “klikami”.
Płynna regulacja z kolei umożliwia bardziej zniuansowaną i precyzyjną regulacje grubiości mielenia.
W nowych konstrukcjach pojawia się też regulacja obrotów. Obok regulacji grubości pomaga ona dobrać obroty do odpowiednich dla metody, ziaren czy własnych preferencji.Retencja-ważny parametr młynów domowych
Rozwój młynków do kawy przez lata obejmował głównie młynki kawiarniane - gastronomiczne. Takie młynki mielą dziennie duże ilości kawy. W warunkach domowych, które pracują znacznie rzadziej znaczenie ma tzw. retencja. Jest to parametr opisujący ilość zalegającej kawy “w trzewiach” młynka. Największe znaczenie ma tzw. retencja miękka czyli ilość kawy zmielonej zalegającej w trzewiach młynka.
Zmielona kawa, zalegając w młynku między kolejnymi ekstrakcjami traci swoje właściwości. W kawiarni nie ma z tym problemu ponieważ odstępy czasowe między kolejnymi porcjami ni są duże. Tymczasem w domu czas ten może wynosić kilkanaście godzin. Żeby nie pić kawy zmielonej dzień wcześniej trzeba mielić kawę “do kosza”.
Retencja utrudnia też dostrojenie grubości mielenia. Nim wprowadzone zmiany grubości wejdą w życie młynek przez chwile wyrzuca kawę na starych ustawieniach.
Problem jest też retencja twarda, a więc ziarna kawy zalegające między hopperem a żarnami. Zalegająca tam kawa, podobnie jak ziarna w hopperze, nie poprawia swoich właściwości.Od karuzeli po Single Dose
Klasyczny młynek z karuzeląNiegdyś młynki mieliły za jednym razem większy zapas kawy. Kultowy Mahlkonig EK43 powstał jako młynek mielący zapas kawy do torebki. W kawiarniach stosowano tzw karuzele. Od czasu do czasu mielono większość ilość kawy do tzw. karuzeli. Był to zasobnik z dozownik na dnie. Barista szykując espresso korzystał dozownika który wydawał pojedynczą porcję uprzednio zmielonej kawy. Kawa zalegająca w dozowniku wietrzała stąd pojawił się pomysł na mielenie za jednym razem tylko takiej ilości kawy, jaka jest potrzebna. W tym celu młynki wzbogacono o sterujące pracą silnika “timery” a później wagi.
Rozwiązanie to ograniczyło problem wietrzenia kawy ale nie wyeliminowało całkowicie wspomnianego wcześniej zjawiska retencji. Ostatnim krokiem w kierunku jej eliminacji było wprowadzenie młynków single dose. Młynki te nie mają zasobników na ziarna i zmieloną kawę. W ramach jednego cyklu mielą pojedynczą porcję kawy. Priorytetem przy ich projektowaniu była eliminacja retencji. Szereg zalet takiego rozwiązania przełożyło się na ich rosnącą popularność. W młynkach tych nie musimy marnować kawy żeby cieszyć się zawsze świeżą kawą. Mniejsza retencja oznacza też łatwiejszą zmianę ziaren czy metod parzenia - nie musimy czekać aż młynek zacznie nam wydawać aktualną kawę.Elektryczne vs ręczne
W ostatnich latach na rynku młynków pojawiło się wiele propozycji młynków elektrycznych. Oferują one jakość przemiału porównywalną lub lepszą niż dużo droższe konstrukcje elektryczne. Jeśli nie planujemy przygotowywania dużych ilośc kawy, nie straszne nam kręcenie korbką to warto przyjrzeć się młynkiem ręcznym.
Nowe ręczne młynki mielą również pod espresso. Mają też coraz lepszą regulację grubości mielenia.
Najpopularniejsze młynki ręczne w ostatnich latach to Comendante, Timemore C3, 1Zpresso JX PRO S.Dodatkowe wyposażenie
Młynki często posiadają dodatkowe wyposażenie. Często są to rozwiązania kawiarniane. Takim rozwiązaniem jest np. chłodzenie żaren i silnika - funkcja przydatna przy mieleniu dużych ilości pod rząd.
Oprócz timerów w młynkach on demand w ostatnich latach pojawiły się też młynki z automatyką wagową. Programuje się w nich żądaną porcję zmielonej kawy a automatyka sterująca zatrzymuje pracę silnika po osiągnięciu zadanej wagi.
Niektóre nowe konstrukcje wyposażone są w regulacja obrotów pozwalającą wybrać najlepsze obroty do danej metody i osobistych preferencji.
Stosowane są też rozwiązania mające na celu ograniczenie statyki i zbrylania takie jak np. plazma. Wszystkie te nowinki nie powinny jednak przesłaniać najważniejszego kryterium jakim jest jakość przemiału.Młynki wolnostojące vs wbudowane
Omawiając młynki nie sposób wspomnieć o konstrukcjach wbudowanych w ekspresy. Dotyczy to zarówno ekspresów kolbowych jak i przelewowych. Rozwiązanie to ma swoje zalety i wady, które opisałem wcześniej m.in. we wpisie
Ekspres kolbowy z wbudowanym młynkiem - Hot or Not? Warto czy nie warto go kupić?
Zabytkowe młynki (głównie do kawy) z kolekcji Zbigniewa Niedbały.
Zdjęcie z wystawy czasowej w Baranowie Sandomierskim -
Młynki ciągle się zmieniają, ale mimo wszystko moim zdaniem na domowe warunki młynki single dose dla wielu osób są najlepszym wyborem.
W przypadku alternatyw, mniejszej ilości spożywanej kawy, warto rozważyć też ręczny młynek. Obecnie droższe modele naprawdę dają radę.