Kofeina, a choroby poznawcze
-
O potencjalnym wpływie kofeiny na choroby poznawcze mówi się od dawna, przeprowadzono także liczne badania na całym świecie. Naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Amsterdamie (Niderlandy) i Uniwersytetu w Lund (Szwecja) postanowili przeanalizować dziesiątki z nich przeprowadzonych w latach 1990-2020 w 24 krajach (w tym USA, Japonii, UK, Francji, Włoch czy Szwecji) m.in. pod kątem związku między spożyciem kofeiny, a ryzykiem demencji.
Poniższy tekst ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie zastępuje kontaktu z lekarzem. Przed ewentualnym zastosowaniem porad, w szczególności medycznych, skontaktuj się z lekarzem.
Ponad 80% z nich wykazało pozytywny wpływ spożycia kofeiny w dawce 100-400mg dziennie na obniżenie ryzyka wystąpienia demencji i pogorszenia zdolności poznawczych. Ponadto, u osób u których zdiagnozowano wcześniej łagodne problemy poznawcze czy demencję, zdarzały się przypadki poprawy. Podkreślono jednakże potrzebę dalszych badań w celu zrozumienia mechanizmów i potencjalnego ryzyka związanego ze spożyciem kofeiny.
Nie wykazano jednak jednoznacznej zależności. Mimo, że w wielu przypadkach widoczna jest korelacja (lub koincydencja), zdarzały się też badania, w których takowe nie zostały stwierdzone, a nawet pogorszenie zamiast poprawy. Mimo znacznej przewagi przypadków potencjalnie pozytywnego wpływu, pokazuje to złożoność tejże zależności.
Samo źródło kofeiny nie jest bez znaczenia. Największy wpływ wydaje się mieć zielona herbata i kawa, podczas gdy spożycie czarnej herbaty nie ma raczej znaczenia.
źródło: Associations Between Caffeine Consumption, Cognitive Decline, and Dementia: A Systematic Review
JQ Alida Chen, Philip Scheltens, Colin Groot, Rik Ossenkoppele