Przejdź do treści

Americano przyrządzenie

Kawowa poradnia
11 6 260
  • Hej,

pytanie jakie macie swoje sposoby na Americano? 🙂
    Jak przyrządzacie, bo są różne szkoły 🙂 a Waszym zdaniem 🙂

• Nigdy bardziej nie studiowałem tego tematu, w moim przypadku to zazwyczaj espresso 36g i zalewam w proporcji 1:4 - czyli dolewam 150ml gorącej wody około 90 stopni. Od zawsze mi smakuje, a to jest kawa którą najczęściej piję.

Chętnie posłucham, jak ktoś ma jakieś wnikliwsze analizy robienia americano.

• Do americano stosuje wrzątek z czajnika.

Najpierw nalewam do kubka wrzątek - ok 150ml.
    Potem nalewam espresso-ok 40ml.
    Robię espresso prostu kubka z wrzątkiem.

Można zrobić eksperyment i zamienić kolejność - najpierw zrobić espresso a potem dolać wodę i sprawdzić czy czujemy różnice w stosunku do kolejności którą przedstawiłem.

• Praktycznie wcale nie pijam americano, ale jednak czasami mi się zdarzy i wtedy robię tak jak to kiedyś zobaczyłem na filmie na YT u Dritan Alsela. Podwójne espresso i do tego około 150g wody o temperaturze 75 stopni.

Zawsze byłem przekonany, że americano to będzie prawdziwa paskuda, ale jednak i taka kawa potrafi dobrze smakować 😉

• Ja dolewałem 100ml wrzątku do podwójnego espresso 🙂

• super dzięki 🙂 dziś spróbuje zrobić 🙂 bo espresso kocham, ale jest go tak mało, że musze jakoś zwiększyć dawkę kawy dla smaku 🙂

• W takiej sytuacji warto spróbować kaw przelewowych.
    Uważa się, że americano powstało niejako z braku sprzętu do robienia "dużych" kaw.

• W takiej sytuacji warto spróbować kaw przelewowych.
    Uważa się, że americano powstało niejako z braku sprzętu do robienia "dużych" kaw.

@skansen napisał w Americano przyrządzenie:

W takiej sytuacji warto spróbować kaw przelewowych.

już w przelewowki nie chce się bawić, bo zaraz dojdą kolejne gadżety a miejsca w kuchni i tak brak 🙂

• ja tam lubię siekierę. do ~36g espresso dolewam 60g wody ok 90C 🙂

• ja tam lubię siekierę. do ~36g espresso dolewam 60g wody ok 90C 🙂

@Belusar napisał w Americano przyrządzenie:

ja tam lubię siekierę. do ~36g espresso dolewam 60g wody ok 90C 🙂

widzę, że nie już z ilością samo wody, ale i temperatury można kombinować

• @Belusar napisał w Americano przyrządzenie:

ja tam lubię siekierę. do ~36g espresso dolewam 60g wody ok 90C 🙂

@bilongo napisał w Americano przyrządzenie:

Warto kombinować. Przy czym wg mnie woda nie może być bardziej gorąca niż kawa. Stąd przepisy o wodzie w temperaturze 75C czy nalewaniu najpierw wrzątku do kubka a potem robieniu espresso.

Sugerowane posty

• Latte Art

Kawowa poradnia
    3
    0 Głosy
    3 Posty
    132 Wyświetlenia
    pawel_kP
    Na początku września nagrywam Podcast z Kamilem Czarnikiem aktualnym Mistrzem Polski Latte Art (właściwie zdobył tytuł 3 razy: 2022, 2023 i 2025). Jeśli macie propozycje pytań do mistrza, prośby o wskazówki to proszę napiszcie tu. Występy z Mistrzostw Świata 2025 można znaleść na YT. Kamil zajął 13 miejsce (na 36 zawodników).
  • Kawa na wyjeździe

Kawowa poradnia
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    211 Wyświetlenia
    K
    Ja to zawsze jak gdzieś jadę, to głównie allinclu. Wtedy sobie zawsze spróbuję takiej kawy hotelowej, która czasem potrafi zaskoczyć (na Zanzibarze mieli nadzwyczaj ciekawą kawę). Z reguły niestety, kawa nie smakuje za dobrze i zaczynam chodzić po lokalnych kawiarniach. Tak szczerze powiem, że żadna nie smakuje tak przyjemnie jak ta, którą sam sobie zrobisz. Co najwyżej może być podobna.
  • Ekspres przelewowy z młynkiem?

Kawowa poradnia
    12
    0 Głosy
    12 Posty
    259 Wyświetlenia
    B
    Mam Melitta Aromafresh II Gdybyś miał konkretne pytania to uderz do mnie Większość pitych przeze mnie kaw to shoty, ale sporadycznie nachodzi mnie ochota na kawę przelewową. Jeśli nie mam czasu/ chcę zrobić jej więcej jak v60 to korzystam z tego ekspresu.