Americano przyrządzenie
-
Hej,
pytanie jakie macie swoje sposoby na Americano?
Jak przyrządzacie, bo są różne szkołya Waszym zdaniem
-
Nigdy bardziej nie studiowałem tego tematu, w moim przypadku to zazwyczaj espresso 36g i zalewam w proporcji 1:4 - czyli dolewam 150ml gorącej wody około 90 stopni. Od zawsze mi smakuje, a to jest kawa którą najczęściej piję.
Chętnie posłucham, jak ktoś ma jakieś wnikliwsze analizy robienia americano.
-
Do americano stosuje wrzątek z czajnika.
Najpierw nalewam do kubka wrzątek - ok 150ml.
Potem nalewam espresso-ok 40ml.
Robię espresso prostu kubka z wrzątkiem.Można zrobić eksperyment i zamienić kolejność - najpierw zrobić espresso a potem dolać wodę i sprawdzić czy czujemy różnice w stosunku do kolejności którą przedstawiłem.
-
Praktycznie wcale nie pijam americano, ale jednak czasami mi się zdarzy i wtedy robię tak jak to kiedyś zobaczyłem na filmie na YT u Dritan Alsela. Podwójne espresso i do tego około 150g wody o temperaturze 75 stopni.
Zawsze byłem przekonany, że americano to będzie prawdziwa paskuda, ale jednak i taka kawa potrafi dobrze smakować
-
Ja dolewałem 100ml wrzątku do podwójnego espresso
-
super dzięki
dziś spróbuje zrobić
bo espresso kocham, ale jest go tak mało, że musze jakoś zwiększyć dawkę kawy dla smaku
-
W takiej sytuacji warto spróbować kaw przelewowych.
Uważa się, że americano powstało niejako z braku sprzętu do robienia "dużych" kaw.@skansen napisał w Americano przyrządzenie:
W takiej sytuacji warto spróbować kaw przelewowych.
Uważa się, że americano powstało niejako z braku sprzętu do robienia "dużych" kaw.już w przelewowki nie chce się bawić, bo zaraz dojdą kolejne gadżety a miejsca w kuchni i tak brak
-
ja tam lubię siekierę. do ~36g espresso dolewam 60g wody ok 90C
-
@Belusar napisał w Americano przyrządzenie:
widzę, że nie już z ilością samo wody, ale i temperatury można kombinować
-
@Belusar napisał w Americano przyrządzenie:
@bilongo napisał w Americano przyrządzenie:
Warto kombinować. Przy czym wg mnie woda nie może być bardziej gorąca niż kawa. Stąd przepisy o wodzie w temperaturze 75C czy nalewaniu najpierw wrzątku do kubka a potem robieniu espresso.