Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawowa poradnia
  3. Americano przyrządzenie

Americano przyrządzenie

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawowa poradnia
11 Posty 6 Uczestników 196 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • B Niedostępny
    B Niedostępny
    bilongo
    napisał ostatnio edytowany przez
    #1

    Hej,

    pytanie jakie macie swoje sposoby na Americano? 🙂
    Jak przyrządzacie, bo są różne szkoły 🙂 a Waszym zdaniem 🙂

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Online
      pawel890P Online
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      Nigdy bardziej nie studiowałem tego tematu, w moim przypadku to zazwyczaj espresso 36g i zalewam w proporcji 1:4 - czyli dolewam 150ml gorącej wody około 90 stopni. Od zawsze mi smakuje, a to jest kawa którą najczęściej piję.

      Chętnie posłucham, jak ktoś ma jakieś wnikliwsze analizy robienia americano.

      Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


      Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • S Online
        S Online
        skansen
        Admin
        napisał ostatnio edytowany przez skansen
        #3

        Do americano stosuje wrzątek z czajnika.

        Najpierw nalewam do kubka wrzątek - ok 150ml.
        Potem nalewam espresso-ok 40ml.
        Robię espresso prostu kubka z wrzątkiem.

        Można zrobić eksperyment i zamienić kolejność - najpierw zrobić espresso a potem dolać wodę i sprawdzić czy czujemy różnice w stosunku do kolejności którą przedstawiłem.

        Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
        Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
        Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
        Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • korea83K Online
          korea83K Online
          korea83
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Praktycznie wcale nie pijam americano, ale jednak czasami mi się zdarzy i wtedy robię tak jak to kiedyś zobaczyłem na filmie na YT u Dritan Alsela. Podwójne espresso i do tego około 150g wody o temperaturze 75 stopni.

          Zawsze byłem przekonany, że americano to będzie prawdziwa paskuda, ale jednak i taka kawa potrafi dobrze smakować 😉

          Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
          Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792
            Mod
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Ja dolewałem 100ml wrzątku do podwójnego espresso 🙂

            Ekspres : Nivona Cube
            Młynek : Timemore C3 ESP
            Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • B Niedostępny
              B Niedostępny
              bilongo
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              super dzięki 🙂 dziś spróbuje zrobić 🙂 bo espresso kocham, ale jest go tak mało, że musze jakoś zwiększyć dawkę kawy dla smaku 🙂

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • S Online
                S Online
                skansen
                Admin
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                W takiej sytuacji warto spróbować kaw przelewowych.
                Uważa się, że americano powstało niejako z braku sprzętu do robienia "dużych" kaw.

                Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • S skansen

                  W takiej sytuacji warto spróbować kaw przelewowych.
                  Uważa się, że americano powstało niejako z braku sprzętu do robienia "dużych" kaw.

                  B Niedostępny
                  B Niedostępny
                  bilongo
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  @skansen napisał w Americano przyrządzenie:

                  W takiej sytuacji warto spróbować kaw przelewowych.
                  Uważa się, że americano powstało niejako z braku sprzętu do robienia "dużych" kaw.

                  już w przelewowki nie chce się bawić, bo zaraz dojdą kolejne gadżety a miejsca w kuchni i tak brak 🙂

                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • B Niedostępny
                    B Niedostępny
                    Belusar
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    ja tam lubię siekierę. do ~36g espresso dolewam 60g wody ok 90C 🙂

                    Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
                    Młynek : Mazzer Philos
                    Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

                    B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • B Belusar

                      ja tam lubię siekierę. do ~36g espresso dolewam 60g wody ok 90C 🙂

                      B Niedostępny
                      B Niedostępny
                      bilongo
                      napisał ostatnio edytowany przez
                      #10

                      @Belusar napisał w Americano przyrządzenie:

                      ja tam lubię siekierę. do ~36g espresso dolewam 60g wody ok 90C 🙂

                      widzę, że nie już z ilością samo wody, ale i temperatury można kombinować

                      S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • B bilongo

                        @Belusar napisał w Americano przyrządzenie:

                        ja tam lubię siekierę. do ~36g espresso dolewam 60g wody ok 90C 🙂

                        widzę, że nie już z ilością samo wody, ale i temperatury można kombinować

                        S Online
                        S Online
                        skansen
                        Admin
                        napisał ostatnio edytowany przez skansen
                        #11

                        @bilongo napisał w Americano przyrządzenie:

                        widzę, że nie już z ilością samo wody, ale i temperatury można kombinować

                        Warto kombinować. Przy czym wg mnie woda nie może być bardziej gorąca niż kawa. Stąd przepisy o wodzie w temperaturze 75C czy nalewaniu najpierw wrzątku do kubka a potem robieniu espresso.

                        Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                        Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                        Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                        Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        0
                        Odpowiedz
                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                        • Najpierw najstarsze
                        • Najpierw najnowsze
                        • Najwięcej głosów


                        • Zaloguj się

                        • Nie masz konta? Zarejestruj się

                        • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                        • Pierwszy post
                          Ostatni post
                        0
                        • Kategorie
                        • Jak zacząć z kawą
                        • Poradnik espresso
                        • Pierwszy młynek do kawy
                        • Woda do kawy
                        • Popularne
                        • Ostatnie
                        • Tagi
                        • Użytkownicy
                        • Grupy