Przejdź do treści

Kawa na zimę?

Kawowa poradnia
11 5 110
  • W świecie alkoholi podział jest prosty. W lecie jest piwo, wódka jest zimą.
    W świecie kawy latem jest cold brew, espresso tonic i inne receptury zimnej kawy. A co polecacie na zimę?

  • Espresso przez cały rok, tylko zimą wypijać przed czyszczeniem portafiltra i grupy 😃

    Tych co piją kawy mleczne może zainteresować mocha (kawa z czekoladą), albo klasyka – capuccino, latte. Napoje można urozmaicić dodając przyprawy korzenne, które nadadzą zimowego klimatu. Ewentualnie irish coffee 🥴

  • Pumpkin spice latte było modne swojego czasu.
    U nas przelew cały rok, zasadniczo bez zmian, chyba że trafią się jakieś bardziej drewno-tytoniowo i korzenne nuty kawowe, ale to bardziej przez dostępność kaw w palarniach, niż przez poszukiwania tychże smaków.

  • Pumpkin spice latte to na jesień bardziej 👻

    Intrygujące są jeszcze kawowe kalendarze adwentowe. Codziennie inne ziarno przez 3 tygodnie. Absurdalne, ale jednocześnie ekscytujące. Masz tylko jedną próbę na ziarno 🙈 Oczywiście za odpowiednią cenę. The Barn - 490 zł/kg (24x50g), selekcja Przyjaciół Kawy - 624.98 zł/kg (24x24g), HAYB - 450.23 zł/kg (24x36g)

  • Pumpkin spice latte to na jesień bardziej 👻

    Intrygujące są jeszcze kawowe kalendarze adwentowe. Codziennie inne ziarno przez 3 tygodnie. Absurdalne, ale jednocześnie ekscytujące. Masz tylko jedną próbę na ziarno 🙈 Oczywiście za odpowiednią cenę. The Barn - 490 zł/kg (24x50g), selekcja Przyjaciół Kawy - 624.98 zł/kg (24x24g), HAYB - 450.23 zł/kg (24x36g)

    @ciastek napisał w Kawa na zimę?:

    Masz tylko jedną próbę na ziarno Oczywiście za odpowiednią cenę.

    W takiej sytuacji to zostaje chyba tylko przelew i podobne metody. Z espresso problem mogłaby mieć nawet Agnieszka Rojewska.

  • @ciastek napisał w Kawa na zimę?:

    Masz tylko jedną próbę na ziarno Oczywiście za odpowiednią cenę.

    W takiej sytuacji to zostaje chyba tylko przelew i podobne metody. Z espresso problem mogłaby mieć nawet Agnieszka Rojewska.

    @skansen zależy jak na to spojrzysz. Jeśli jesteś w stanie zaakceptować niedoskonałość dla eksploracji i zabawy, można pójść w jakieś sprawdzone ustawienia pod określony wypał, które często służą jako punkt wyjściowy. Oczywiście nie wyciągniesz z ziarna wszystkiego w ten sposób, ale nie zawsze trzeba ganiać za zajączkiem, to nie te święta 😄

  • Kalendarze to naprawdę super opcja. Kupuję od kilku lat i generalnie sobie chwalę choć oczywiście są lepsze i gorsze. Czasami można w nich trafić na kawowe perełki, ale są i takie gdzie kawy nie porywają jakoś szczególnie. Osobiście wybieram takie gdzie mam przynajmniej 30g w każdym ze słoiczków.

  • Kalendarze to naprawdę super opcja. Kupuję od kilku lat i generalnie sobie chwalę choć oczywiście są lepsze i gorsze. Czasami można w nich trafić na kawowe perełki, ale są i takie gdzie kawy nie porywają jakoś szczególnie. Osobiście wybieram takie gdzie mam przynajmniej 30g w każdym ze słoiczków.

    @korea83 napisał w Kawa na zimę?:

    Kupuję od kilku lat i generalnie sobie chwalę choć oczywiście są lepsze i gorsze. Czasami można w nich trafić na kawowe perełki, ale są i takie gdzie kawy nie porywają jakoś szczególnie. Osobiście wybieram takie gdzie mam przynajmniej 30g w każdym ze słoiczków.

    A jaką metodą je przygotowujesz ?

  • Generalnie kalendarze pomyślane są (raczej) pod filtry, ale można dostać i pod espresso (19 grams mają taki w ofercie). Ja biorę tylko pod filtry bo esko to raczej kasa w błoto 😉 Jak mam 30g to raz V60, raz płaskie dno i jest fajnie 👍

  • Mamy do wyboru kalendarze adwentowe z różnych palarni lub specjalne świąteczne kawy które również są już chyba wszędzie. Albo jedno i drugie. Kiedyś piłem kawę świąteczną, która miała takie delikatne nuty cynamonowo - piernikowe, ale nie pamiętam jaka to była palarnia.
    Takie nuty smakowe są wyjątkowo rzadkie, ale nie niemożliwe do uzyskania. Równie rzadko można trafić na intensywną śliwkę lub rum, a jednak zdarzyło mi się wypić takie kawy 🙂

  • Przypomniałeś mi tym rumem, że kiedyś kupiłem ziarno z silnym aromatem szampana. Takie to na sylwestra można otworzyć 🥂

Sugerowane posty

  • 5 porad na początek przygody z espresso

    Kawowa poradnia espresso poradnik porady
    1
    0 Głosy
    1 Posty
    89 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Najgorsza kawa, którą piliście

    Kawowa poradnia
    14
    1 Głosy
    14 Posty
    475 Wyświetlenia
    O
    Pomijając marketówki, sieciówki i kawy z automatów to jednak omniroasty są dla mnie nie do przejścia. Zwykłe psucie ziarna tylko po to żeby uzyskać "konsensus" i zrobić kawę dla przelewowców i ciśnieniowców, a jak wiemy, jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego
  • Polecane kanały na YouTube

    Kawowa poradnia
    5
    0 Głosy
    5 Posty
    193 Wyświetlenia
    pasiadloP
    Ja z reguły jak jakiś produkt mnie zainteresuje to oglądam kilka recenzji z kanałów wyżej, aby mieć pełny pogląd i zróżnicowane opinie.