Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawowa poradnia
  3. Dobra i tania kawa daily

Dobra i tania kawa daily

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawowa poradnia
23 Posty 9 Uczestników 1.2k Wyświetlenia 2 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792

Pomyślałem że przydałby się wątek na polecajki jakiejś niedrogiej kawy do picia na codzień. Zarówno pod przelew jak i pod espresso 🙂

Ja mogę śmiało polecić :

Hayb Filter Blend - Blend Brazylii i Etiopii 70/30. Kosztuje 99zl /kg, ale często są promocje i można kupić nawet jeszcze taniej.

Trip Coffee Brazylia - Brazylia pod ekspres, średnio wypalona, dobrze zbalansowana. 79zl /kg, na promocji bywała nawet za 62zł.

Jakiś czas temu nieświadomie odstawiłem blendy arabiki z robustą. W sumie wrzuciłbym do ekspresu jakiś dobry Blend - jeśli macie coś ciekawego to piszcie śmiało.

Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    1
    • B Niedostępny
      B Niedostępny
      Belusar
      napisał ostatnio edytowany przez Belusar

Do espresso mogę polecić Brazylie z KiwiGarden. To marka, która pojawia się w puszkach około 200g w Rossmannie. Na allegro często mają promocje w okolicach 50-60zł kg i w tej kategorii cenowej jest to najlepsza kawa, jaką piłem (poniżej 70-80PLN/ kg). Nie jest rewelacyjna, ale doskonale nadaje się na takie "mięso armatnie" przy większych imprezach towarzyskich w domu. Jest po prostu OK.

Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
      Młynek : Mazzer Philos
      Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      2
      • Dawid4792D Dawid4792

Pomyślałem że przydałby się wątek na polecajki jakiejś niedrogiej kawy do picia na codzień. Zarówno pod przelew jak i pod espresso 🙂

Ja mogę śmiało polecić :

Hayb Filter Blend - Blend Brazylii i Etiopii 70/30. Kosztuje 99zl /kg, ale często są promocje i można kupić nawet jeszcze taniej.

Trip Coffee Brazylia - Brazylia pod ekspres, średnio wypalona, dobrze zbalansowana. 79zl /kg, na promocji bywała nawet za 62zł.

Jakiś czas temu nieświadomie odstawiłem blendy arabiki z robustą. W sumie wrzuciłbym do ekspresu jakiś dobry Blend - jeśli macie coś ciekawego to piszcie śmiało.

B Niedostępny
        B Niedostępny
        Belusar
        napisał ostatnio edytowany przez

@Dawid4792 w temacie blendu arabici z robustą z czystym sumieniem polecam jedną z moich ulubionych kaw "codziennych" - palarnia Mastro Antonio, kawa nazywa się Ariadna (uwaga, są dwie wersje: Ariadna i Ariadna+. Obie warte uwagi). 80% arabici i 20% robusty. Kawa jest bardzo dobrze zbalansowana i oceniłbym ją jako taką ultra delikatną/ aksamitną/ nieskomplikowaną. Znakomicie nadaje się solo i do kaw mlecznych. Paczki po 500g lub 1kg (120zł/ kg wychodzi).

Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

0
        • pawel890P Online
          pawel890P Online
          pawel890
          Admin

Chętnie posłucham jakie macie polecenie poniżej 90zł - brazylijskie santos albo cerrado, ludzie w internecie często pytają o taki pułap cenowy i myślę, że to może być dobra alternatywa dla dużych komercyjnych palarni i podejrzanych produktów z allegro.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • pawel890P pawel890

Chętnie posłucham jakie macie polecenie poniżej 90zł - brazylijskie santos albo cerrado, ludzie w internecie często pytają o taki pułap cenowy i myślę, że to może być dobra alternatywa dla dużych komercyjnych palarni i podejrzanych produktów z allegro.

B Niedostępny
            B Niedostępny
            Belusar

@pawel890 Dorzucę jeszcze mieszankę 90/10 w cenie do 100 PLN/ kg. La Vaca z Eurocafe. Wypalona bardziej we włoskim stylu, ale jak najbardziej godna uwagi i do polecenia 🙂

1
            • LokomisiekL Niedostępny
              LokomisiekL Niedostępny
              Lokomisiek

Ja wcześniej piłem kiwi garden Brazylia, w cenie 60-65zl/kg król opłacalności i do tego pijalny. Ostatnimi czasy ta kawa kosztuje już 90zl, więc zacząłem szukać czegoś innego, bo w tej cenie jest już konkurencja.
              Tutaj w zasadzie ta sama grupa kapitałowa czyli blue drop caffee Gwatemala (huehuetenango) 90zl/kg bardzo mi podeszła. A dodatkowo odkryłem że robiąc dozę 17g/34g out, w 22-24s przy 6 bar i 10-12s preinfuzji, jako espresso raczej nie da się tego pić, ale jako latte okazało się bardzo przyjemne.

0
              • W Niedostępny
                W Niedostępny
                witold b

Ja ostatnio używam do palenia tylko kawy ekologicznej i palonej w palarce elektrycznej.
                Kawa palona w piecach gazowych już mi nie podchodzi.
                Moje ostatnie zamówienie 20 kg od Roast Rebels wyszło trochę poniżej 80 zł /kg po upaleniu.
                308.6 Euro za 20kg = 1320 zł
                20kg – 15% moisture loss (22% - 24% development) = 17 kg
                1320/17 = 77.64 zł/kg
                Normalnie piję 3 kawy dziennie, ale ze śmietanką 30% bez karagenu jest taka dobra że dochodzę do 5.

Ekspresy: Breville BES900/
                Expobar Office Control/Iberital L'Anna
                Młynki:Mahlkonig Vario/Mahlkonig K30/Graef CM800/Commandante C40

0
                • Juan MJ Niedostępny
                  Juan MJ Niedostępny
                  Juan M
                  Zbanowany

Nostro Coffee - palą świeżo przy zakupie, co zdecydowanie podnosi poziom doświadczenia z picia kawy.
                  Ostatnio również kupiłam sobie kubek termiczny i robię sobie kawę przed wyjściem z domu do pracy.

K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • Juan MJ Juan M

Nostro Coffee - palą świeżo przy zakupie, co zdecydowanie podnosi poziom doświadczenia z picia kawy.
                    Ostatnio również kupiłam sobie kubek termiczny i robię sobie kawę przed wyjściem z domu do pracy.

K Niedostępny
                    K Niedostępny
                    kawosz_wiesiek

@Juan-M

Ooo pierwsze słyszę. A możesz polecić jakąś konkretne sprawdzoną kawkę? Mam ochotę na coś nowego 😄

Express: Smeg Retro

Młynek: Smeg Retro

Retro Boy

0
                    • pawel890P Online
                      pawel890P Online
                      pawel890
                      Admin

Ostatnio odkryłem, stronę z palarni - gdy wybierzemy filtr "najtańsze za kg" - można znaleźć coś ciekawego.
                      Chociaż jak patrzę na inflację cen kaw to powoli przeraża mnie ten stan rzeczy.

0
                      • Dawid4792D Niedostępny
                        Dawid4792D Niedostępny
                        Dawid4792
                        Mod

Odkopię temat. Trochę ceny kawy poszły do góry. Zastanawiam się czy da się dostać przyzwoita kawę do ekspresu ciśnieniowe go, powiedzmy do 70zł za kg?

Zauważyłem wiele kaw w sklepach, które jakiś czas temu kosztowały poniżej 100zł, a teraz kosztują np 130zł /kg.

Kawa specialty idzie w niebezpiecznym kierunku.

Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        0
                        • Dawid4792D Dawid4792

Odkopię temat. Trochę ceny kawy poszły do góry. Zastanawiam się czy da się dostać przyzwoita kawę do ekspresu ciśnieniowe go, powiedzmy do 70zł za kg?

Zauważyłem wiele kaw w sklepach, które jakiś czas temu kosztowały poniżej 100zł, a teraz kosztują np 130zł /kg.

Kawa specialty idzie w niebezpiecznym kierunku.

korea83K Online
                          korea83K Online
                          korea83

@Dawid4792 napisał w Dobra i tania kawa daily:

Zastanawiam się czy da się dostać przyzwoita kawę do ekspresu ciśnieniowe go, powiedzmy do 70zł za kg?

Obawiam się, że takie ceny to aktualnie już najniższa półka z możliwych, taki wypełniacz spełniający definicję kawy.

Problem w tym, że nawet kupując kawę w okolicach 120-130zł/kg nie można się spodziewać jakiejś szczególnej jakości, ot przyzwoita kawa. Co i rusz widzę w sklepach kawy w okolicach 170zł/kg, a i takich powyżej 200zł/kg robi się całkiem sporo.

Perspektywy na przyszłość raczej ponure... 😞

Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                          Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          0
                          • korea83K korea83

@Dawid4792 napisał w Dobra i tania kawa daily:

Zastanawiam się czy da się dostać przyzwoita kawę do ekspresu ciśnieniowe go, powiedzmy do 70zł za kg?

Obawiam się, że takie ceny to aktualnie już najniższa półka z możliwych, taki wypełniacz spełniający definicję kawy.

Problem w tym, że nawet kupując kawę w okolicach 120-130zł/kg nie można się spodziewać jakiejś szczególnej jakości, ot przyzwoita kawa. Co i rusz widzę w sklepach kawy w okolicach 170zł/kg, a i takich powyżej 200zł/kg robi się całkiem sporo.

Perspektywy na przyszłość raczej ponure... 😞

Dawid4792D Niedostępny
                            Dawid4792D Niedostępny
                            Dawid4792
                            Mod

@korea83 no tak, w tych cenach 120zl /kg często występują nawet pospolite Brazylię Santos, cerrado i podobne ziarna. Więc szału nie ma.

Jak te zwykle kawy dojdą do 200zł/kg, to zastanawiam się jak to wpłynie na sprzedaż. Myślę że typowa rodzina konsumujac 2kg kawy miesięcznie, może zacząć szukać tańszych zamienników.

pawel890P 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            0
                            • korea83K Online
                              korea83K Online
                              korea83

Myślę, że sprzedaż musi w końcu znacząco spaść bo ze spożycia kawy można stosunkowo łatwo zrezygnować. Nie jest to niezbędne do życia, a skoro ceny szybują w górę bardzo szybko to kawa dobrej jakości można stać się produktem w pewnym sensie luksusowym.

Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                              0
                              • korea83K korea83

Myślę, że sprzedaż musi w końcu znacząco spaść bo ze spożycia kawy można stosunkowo łatwo zrezygnować. Nie jest to niezbędne do życia, a skoro ceny szybują w górę bardzo szybko to kawa dobrej jakości można stać się produktem w pewnym sensie luksusowym.

Dawid4792D Niedostępny
                                Dawid4792D Niedostępny
                                Dawid4792
                                Mod

@korea83 i można wtedy zajść do Lidla, Biedry i kupić kilogram kawy premium za 40zł 🙂

0
                                • korea83K Online
                                  korea83K Online
                                  korea83

Albo będę pić dobrą kawę, albo pić jej nie będę wcale 😉

Póki jestem w stanie zapłacić za dobre kawy to korzystam, ale muszę uczciwie przyznać, że powoli się zastanawiam jak długo będę w stanie taki stan rzeczy utrzymać, kiedy trzeba będzie sobie powiedzieć stop 😕

0
                                  • Dawid4792D Dawid4792

@korea83 no tak, w tych cenach 120zl /kg często występują nawet pospolite Brazylię Santos, cerrado i podobne ziarna. Więc szału nie ma.

Jak te zwykle kawy dojdą do 200zł/kg, to zastanawiam się jak to wpłynie na sprzedaż. Myślę że typowa rodzina konsumujac 2kg kawy miesięcznie, może zacząć szukać tańszych zamienników.

pawel890P Online
                                    pawel890P Online
                                    pawel890
                                    Admin

@Dawid4792 Ja już sobie uświadomiłem, że większość palarni ma sporą marżę, ale głównie dla nowych użytkowników.
                                    "Fajne palarnie" często po zasubskrybowaniu ich newslettera mają co chwila co najmniej 1-2 razy w miesiącu fajną promocję.
                                    Ostatnio dla zakochanych, zaraz dzień kobiet, dzień dziecka i tak w kółko. 😉

Ale przyznam, że skala wzrostu cen już dotyczy nie tylko specialty, coraz więcej osób w internecie zwraca uwagę, że nawet najpopularniejsza internetowa palarnia z allegro czyli Blue Orca, bardzo mocno podniosła ceny i szukają alternatywy.

0
                                    • S Online
                                      S Online
                                      skansen
                                      Admin
                                      napisał ostatnio edytowany przez skansen

Tomasz Obracaj , współzałożyciel i prezydent Speciality Coffee Association w wywiadzie dla Konesso powiedział m.in.:

W latach osiemdziesiątych młodzież oddalała się od kawy na korzyść nowych gazowanych napojów i innych używek. Kawa była nudna i nieciekawa w smaku i po prostu niemodna. Zagrażało to przyszłości przemysłu i bytu wielu milionów ludzi zaangażowanych w jej produkcję na świecie. Dla niektórych krajów kawa była głównym źródłem narodowego dochodu.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby teraz ta sama grupa docelowa odwróciła się od kawy na rzecz innych, tańszych używek. Dla nas, pasjonatów kawy, nie byłaby to wcale taka zła wiadomość 🙂

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                                      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                                      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                                      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
                                      • pawel890P Online
                                        pawel890P Online
                                        pawel890
                                        Admin

Akurat w tym momencie istnieje gigantyczny rynek na energetyki, niestety ceny kawy nie maleją. Z moich obserwacji, powstała nowa fala kawowa podczas pandemii, gdzie ludzie szukali we własnym zaciszu idealnej kawy. Wielu moich znajomych weszło w świat kawy specialty, chociaż przed wszystkim to kaw alternatywnych. Dlatego segment speciality urósł coraz bardziej, żeby zaspokoić popyt.

1
                                        • S Online
                                          S Online
                                          skansen
                                          Admin

Zostaną raczej osoby, które wkręciły się w kawę lub ona im po prostu posmakowała.

Natomiast szukający tylko i wyłącznie "kopa energetycznego" i kofeiny zainteresują się pewnie innymi napojami, jak energetyki właśnie.

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                                          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                                          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                                          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• 1
                                          • 2
                                          • Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                                          • Pierwszy post
                                            Ostatni post
                                          0
                                          • Kategorie
                                          • Jak zacząć z kawą
                                          • Poradnik espresso
                                          • Pierwszy młynek do kawy
                                          • Woda do kawy
                                          • Popularne
                                          • Ostatnie
                                          • Tagi
                                          • Użytkownicy