Kawa a problemy zdrowotne
-
Oj ten nasz słodki nałóg…
Czy mieliście kiedyś dolegliwości zdrowotne z powodu picia zbyt dużej ilości kawy? Ja za małolata zrobiłem sobie kawę rozpuszczalna z 6 łyżeczek, miałem mnóstwo energii, musiałem wyjść z zajęć na studiach i skakać na korytarzu. W pewnym momencie zrobiłem się blady jak ściana i myślałem, że serce mi stanie. Dostałem drgawek i pojechalem do akademika.
Aktualnie najczęściej zauważam, że mam niedobory magnezu i lata mi powieka lub brew. Podejrzewam, że przez kawę.
Zapytałem AI o to z jakie dolegliwości może powodować kawka i oto co mi wymienił:
Bezsenność
Nadpobudliwość
Kołatanie serca
Wzrost ciśnienia krwi
Problemy żołądkowe (np. zgaga, refluks)
Biegunka
Odwodnienie
Bóle głowy
Niepokój i lęki
Drżenie mięśni
Uzależnienie od kofeiny
Spadek wchłaniania niektórych składników odżywczych (np. żelaza, wapnia)
Zwiększona produkcja kwasu żołądkowego
Zaburzenia rytmu serca
Pogorszenie jakości snu
Zmniejszona tolerancja na stres
Zmniejszenie gęstości kości przy bardzo dużych ilościach
Podrażnienie układu moczowegoCiekaw jestem waszych doświadczeń. Pozdrowienia ze Szczecina.
-
Drganie powieki, ale to jak wypije zbyt dużo danego dnia
Od dłuższego czasu staram się już tak nie robić.
-
Po czym poznać kawosza- drga mu powieka
-
Jeśli wypije za późno kawę to będę mieć problemy z zaśnięciem.
Kiedyś byłem na szczytowym etapie fascynacji kawą. Piłem jej zbyt dużo i wtedy byłem lekko, hmmm nerwowy... Ten etap mam już jednak za sobą.
@skansen
Mam jedną zasadę:
Jeśli zdążę do domu przed 17:00, to może jeszcze jedno espresso OK (max przed 18:00).
I jestem osobą co nie ma żadnych, ale to żadnych problemów ze snem/nadpobudliwością.
Polecam innym zasadę: "nie przed 18ą, dla bardziej nadpobudliwych, nie przed 17ą". -
Ja zauważyłem u siebie jeszcze dziwniejszy aspekt, americano działa na mnie mocniej kofeinowo, niż espresso... oraz ma większy wpływ na odwodnienie organizmu. Możliwe, że wpływ ma na to, że inna ekstrakcja składników chemicznym pod wpływem wysokiej temperatury i rozwodnienia.
Ciekaw jestem, czy ktoś z was również zauważył podobne efekty uboczne.
-
U mnie ostatnia kawa o 15 max. Mam dużo stresu na co dzień, więc ciśnienie i bez kawy buzuje, często miewam problemy z zaśnięciem. Wolę sobie nie dokładać problemów