Dobra i tania kawa daily
-
Myślę, że sprzedaż musi w końcu znacząco spaść bo ze spożycia kawy można stosunkowo łatwo zrezygnować. Nie jest to niezbędne do życia, a skoro ceny szybują w górę bardzo szybko to kawa dobrej jakości można stać się produktem w pewnym sensie luksusowym.
-
Myślę, że sprzedaż musi w końcu znacząco spaść bo ze spożycia kawy można stosunkowo łatwo zrezygnować. Nie jest to niezbędne do życia, a skoro ceny szybują w górę bardzo szybko to kawa dobrej jakości można stać się produktem w pewnym sensie luksusowym.
@korea83 i można wtedy zajść do Lidla, Biedry i kupić kilogram kawy premium za 40zł

-
Albo będę pić dobrą kawę, albo pić jej nie będę wcale

Póki jestem w stanie zapłacić za dobre kawy to korzystam, ale muszę uczciwie przyznać, że powoli się zastanawiam jak długo będę w stanie taki stan rzeczy utrzymać, kiedy trzeba będzie sobie powiedzieć stop

-
@korea83 no tak, w tych cenach 120zl /kg często występują nawet pospolite Brazylię Santos, cerrado i podobne ziarna. Więc szału nie ma.
Jak te zwykle kawy dojdą do 200zł/kg, to zastanawiam się jak to wpłynie na sprzedaż. Myślę że typowa rodzina konsumujac 2kg kawy miesięcznie, może zacząć szukać tańszych zamienników.
@Dawid4792 Ja już sobie uświadomiłem, że większość palarni ma sporą marżę, ale głównie dla nowych użytkowników.
"Fajne palarnie" często po zasubskrybowaniu ich newslettera mają co chwila co najmniej 1-2 razy w miesiącu fajną promocję.
Ostatnio dla zakochanych, zaraz dzień kobiet, dzień dziecka i tak w kółko.
Ale przyznam, że skala wzrostu cen już dotyczy nie tylko specialty, coraz więcej osób w internecie zwraca uwagę, że nawet najpopularniejsza internetowa palarnia z allegro czyli Blue Orca, bardzo mocno podniosła ceny i szukają alternatywy.
-
Tomasz Obracaj , współzałożyciel i prezydent Speciality Coffee Association w wywiadzie dla Konesso powiedział m.in.:
W latach osiemdziesiątych młodzież oddalała się od kawy na korzyść nowych gazowanych napojów i innych używek. Kawa była nudna i nieciekawa w smaku i po prostu niemodna. Zagrażało to przyszłości przemysłu i bytu wielu milionów ludzi zaangażowanych w jej produkcję na świecie. Dla niektórych krajów kawa była głównym źródłem narodowego dochodu.
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby teraz ta sama grupa docelowa odwróciła się od kawy na rzecz innych, tańszych używek. Dla nas, pasjonatów kawy, nie byłaby to wcale taka zła wiadomość

-
Akurat w tym momencie istnieje gigantyczny rynek na energetyki, niestety ceny kawy nie maleją. Z moich obserwacji, powstała nowa fala kawowa podczas pandemii, gdzie ludzie szukali we własnym zaciszu idealnej kawy. Wielu moich znajomych weszło w świat kawy specialty, chociaż przed wszystkim to kaw alternatywnych. Dlatego segment speciality urósł coraz bardziej, żeby zaspokoić popyt.
-
Zostaną raczej osoby, które wkręciły się w kawę lub ona im po prostu posmakowała.
Natomiast szukający tylko i wyłącznie "kopa energetycznego" i kofeiny zainteresują się pewnie innymi napojami, jak energetyki właśnie.
-
Lance wrzucił wczoraj filmik o tej tematyce.
Tak z grubsza dochodzą nowe problemy, jak spekulacje na rynku kawowym. Problemy z uprawą wynikające ze zmian klimatu, oraz sama inflacja i rosnące koszta produkcji. -
Lavaza oro 1kg w biedronce za 75zl - ciekawe czy to jaks znak, ze koncerny już zareagowały na podwyżki i kwestia czasu dla mniejszych palarni. Czy po prostu Lavazza zaczęła się tak cenić. Jeszcze niedawno standardem było dla mnie 80-90zl za dobrą świeżooalona kawę, widocznie te czasy już są historią.
-
Lavaza oro 1kg w biedronce za 75zl - ciekawe czy to jaks znak, ze koncerny już zareagowały na podwyżki i kwestia czasu dla mniejszych palarni. Czy po prostu Lavazza zaczęła się tak cenić. Jeszcze niedawno standardem było dla mnie 80-90zl za dobrą świeżooalona kawę, widocznie te czasy już są historią.
@pawel890 można jeszcze znaleźć kawę za tyle, ale tylko na promocjach np w Konesso. Mimo wszystko warto być na bieżąco żeby zaoszczędzić