Przejdź do treści

Kawa a problemy zdrowotne

Kawowa poradnia
8 5 224
  • Oj ten nasz słodki nałóg…

Czy mieliście kiedyś dolegliwości zdrowotne z powodu picia zbyt dużej ilości kawy? Ja za małolata zrobiłem sobie kawę rozpuszczalna z 6 łyżeczek, miałem mnóstwo energii, musiałem wyjść z zajęć na studiach i skakać na korytarzu. W pewnym momencie zrobiłem się blady jak ściana i myślałem, że serce mi stanie. Dostałem drgawek i pojechalem do akademika.

Aktualnie najczęściej zauważam, że mam niedobory magnezu i lata mi powieka lub brew. Podejrzewam, że przez kawę.

Zapytałem AI o to z jakie dolegliwości może powodować kawka i oto co mi wymienił:

Bezsenność
    Nadpobudliwość
    Kołatanie serca
    Wzrost ciśnienia krwi
    Problemy żołądkowe (np. zgaga, refluks)
    Biegunka
    Odwodnienie
    Bóle głowy
    Niepokój i lęki
    Drżenie mięśni
    Uzależnienie od kofeiny
    Spadek wchłaniania niektórych składników odżywczych (np. żelaza, wapnia)
    Zwiększona produkcja kwasu żołądkowego
    Zaburzenia rytmu serca
    Pogorszenie jakości snu
    Zmniejszona tolerancja na stres
    Zmniejszenie gęstości kości przy bardzo dużych ilościach
    Podrażnienie układu moczowego

Ciekaw jestem waszych doświadczeń. Pozdrowienia ze Szczecina.

• Z mojego doświadczenia większość problemów wynika z samego nadmiaru picia kawy, albo niedoboru wody, ponieważ kawa odwadnia i trzeba dobrze uzupełniać płyny. Jeśli Ci nie służy, warto drastycznie ograniczyć i pić raz dziennie 🙂

• Jeśli wypije za późno kawę to będę mieć problemy z zaśnięciem.

Kiedyś byłem na szczytowym etapie fascynacji kawą. Piłem jej zbyt dużo i wtedy byłem lekko, hmmm nerwowy... Ten etap mam już jednak za sobą.

• Drganie powieki, ale to jak wypije zbyt dużo danego dnia 🙂

Od dłuższego czasu staram się już tak nie robić.

• Po czym poznać kawosza- drga mu powieka 😅

• Jeśli wypije za późno kawę to będę mieć problemy z zaśnięciem.

Kiedyś byłem na szczytowym etapie fascynacji kawą. Piłem jej zbyt dużo i wtedy byłem lekko, hmmm nerwowy... Ten etap mam już jednak za sobą.

@skansen
    Mam jedną zasadę:
    Jeśli zdążę do domu przed 17:00, to może jeszcze jedno espresso OK (max przed 18:00).
    I jestem osobą co nie ma żadnych, ale to żadnych problemów ze snem/nadpobudliwością.
    Polecam innym zasadę: "nie przed 18ą, dla bardziej nadpobudliwych, nie przed 17ą".

• Ja zauważyłem u siebie jeszcze dziwniejszy aspekt, americano działa na mnie mocniej kofeinowo, niż espresso... oraz ma większy wpływ na odwodnienie organizmu. Możliwe, że wpływ ma na to, że inna ekstrakcja składników chemicznym pod wpływem wysokiej temperatury i rozwodnienia. 🙂

Ciekaw jestem, czy ktoś z was również zauważył podobne efekty uboczne.

• U mnie ostatnia kawa o 15 max. Mam dużo stresu na co dzień, więc ciśnienie i bez kawy buzuje, często miewam problemy z zaśnięciem. Wolę sobie nie dokładać problemów

Sugerowane posty

• Jak zacząć przygodę z kawą?

Przypięty Kawowa poradnia wiedza kawowa
    1
    4 Głosy
    1 Posty
    384 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawowa poradnia
    6
    0 Głosy
    6 Posty
    138 Wyświetlenia
    S
    @kawosz17 napisał w Kawa - z mlekiem czy bez?: Pewnie po to zostało mleko jest dodawane, żeby zamaskować smak kawy. Tak samo jak ciastko do espresso Na pewno sporo osób pije kawy mleczne właśnie z tego powodu. Części osób kawa z mlekiem może po prostu smakować. Kawę pijam bez mleka. Ale na stacji paliw do hot-doga bardziej mi odpowiada kawa mleczna. Jest to chyba jedyna sytuacja, gdy zamawiam kawę mleczną
  • Dobra i tania kawa daily

Kawowa poradnia
    23
    1 Głosy
    23 Posty
    1k Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @pawel890 można jeszcze znaleźć kawę za tyle, ale tylko na promocjach np w Konesso. Mimo wszystko warto być na bieżąco żeby zaoszczędzić