Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawowa poradnia
  3. Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawowa poradnia
6 Posty 5 Uczestników 99 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez
    #1

    No właśnie, powiadają "pij jak lubisz" i ja to całkowicie rozumiem że większość osób w Polsce pije kawy z mlekiem. Potwierdza to zresztą ilość sprzedawanych kaw mlecznych w kawiarniach, względem tych czarnych.

    Ale tu pojawia się pewien problem - czy mleko nie wpływa na smak kawy tak bardzo, że inwestycja w dobrej jakości kawę traci nieco sens? Co prawda ja pije czarne kawy, i to w dodatku bez cukru, ale z ciekawości piłem różne kawy z dodatkiem mleka (te marketowe i te specialty) i powiem wam że przy lepszej kawie jakoś nie czułem tego, a mleko skutecznie dominowało w smaku. Czasem wręcz tańsza i ciemniej palona kawa lepiej się przebijała w smaku.

    Koniec końców jednak, wiem znacznie mniej o tym niż Ci którzy te mleczne kawy piją codziennie.

    Z czego się bierze zamiłowanie do kawy z mlekiem? Mam taką teorie, że podobnie jak z dodawaniem cukru, może mieć na to wpływ fakt, że w wielu miejscach czarna kawa (mam na myśli americano) nie jest zbyt dobra i stąd biorą się różne pomysły jak poprawić jej smak.

    Co o tym myślicie?

    Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

    korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Niedostępny
      pawel890P Niedostępny
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      Mam wrażenie, że w tym przypadku jest tyle aspektów kulturowych, że ciężko to spisać w jednym miejscu. Wiele osób jakie znam dodaje mleka do kawy, bo twierdzi, że zwykła kawa jest za mocna i mleko niweluje wpływ kofeiny. Z drugiej strony mam też kolegów, którzy po prostu nie lubią smaku kawy, ale piją ją, żeby dostać kopa przed treningiem i dolewają mleka, żeby zabić jej pierwotny smak.

      Sądzę, że może to być pewien aspekt kulturowy podobnie jak w przypadku alkoholu, coś takiego jak drinki wprowadzono dopiero w czasach prohibicji, ponieważ dostępny alkohol od bimbrowników był tak niskiej jakości, aby zabić jego smak trzeba było dodawać masę lodu i innych dodatków.
      Dużo osób zna głównie smak kawy rozpuszczalnej albo zalewajki, która bez dodatku mleka jest okropna i potwornie gorzka. Więc smak, który jest zapisany w głowie kojarzy się z czystą goryczą, więc po co otworzyć się na coś nowego i wypić ciemną kawę? Skoro jedyny smak jaki znam to ta łagodna kawka z mlekiem. 🙂

      Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


      Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      1
      • Dawid4792D Dawid4792

        No właśnie, powiadają "pij jak lubisz" i ja to całkowicie rozumiem że większość osób w Polsce pije kawy z mlekiem. Potwierdza to zresztą ilość sprzedawanych kaw mlecznych w kawiarniach, względem tych czarnych.

        Ale tu pojawia się pewien problem - czy mleko nie wpływa na smak kawy tak bardzo, że inwestycja w dobrej jakości kawę traci nieco sens? Co prawda ja pije czarne kawy, i to w dodatku bez cukru, ale z ciekawości piłem różne kawy z dodatkiem mleka (te marketowe i te specialty) i powiem wam że przy lepszej kawie jakoś nie czułem tego, a mleko skutecznie dominowało w smaku. Czasem wręcz tańsza i ciemniej palona kawa lepiej się przebijała w smaku.

        Koniec końców jednak, wiem znacznie mniej o tym niż Ci którzy te mleczne kawy piją codziennie.

        Z czego się bierze zamiłowanie do kawy z mlekiem? Mam taką teorie, że podobnie jak z dodawaniem cukru, może mieć na to wpływ fakt, że w wielu miejscach czarna kawa (mam na myśli americano) nie jest zbyt dobra i stąd biorą się różne pomysły jak poprawić jej smak.

        Co o tym myślicie?

        korea83K Online
        korea83K Online
        korea83
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        @Dawid4792 napisał w Kawa - z mlekiem czy bez?:

        czy mleko nie wpływa na smak kawy tak bardzo, że inwestycja w dobrej jakości kawę traci nieco sens?

        Wydaje mi się, że inwestowanie w dobrą, bardziej wyszukaną kawę pod napoje mleczne mija się z celem. Mleko i tak przykrywa znaczną część niuansów smakowych, a może być i tak, że przykryje całość...

        To będzie oczywiście duże uogólnienie z mojej strony, ale wydaje mi się, że ludzie po kawie oczekują, że smak kawy będzie wyraźnie wyczuwalny i jednocześnie przyjemnie zaokrąglony mlekiem. Ma być łagodnie, aksamitnie, ale smak kawy też oczywiście ma być 😉

        Inna kwestia to w moim odczuciu takie coś, że jak już ludzie piją kawę na mieście w kawiarni i za to płacą to chcą za to dostać coś ekstra, coś lepszego niż piją codziennie w domu. Kawa ma być jednocześnie takim deserem bo zwykłą czarną to ja mogą sobie w domu wypić 😉

        Tak więc do mleka coś tańszego, jakiś blend żeby smaku też było bo oczywiście musi być "noooo, dobra, mocna" oraz nieśmiertelne w kawiarni "panie, byle kwaśna nie była" 😉

        Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
        Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • K Niedostępny
          K Niedostępny
          kawosz17
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Pewnie po to zostało mleko jest dodawane, żeby zamaskować smak kawy. Tak samo jak ciastko do espresso

          mini Gaggia PID
          1Zpresso J-Max S

          S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792
            Mod
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Dochodzi jeszcze jedna kwestia - napoje roślinne.
            W ten weekend byłem w Warszawie, jak zwykle w kilku miejscach dostałem niedobre americano, a w kilku całkiem przyzwoite. Ale zauważyłem też czekając na swoją kawę, że niemal wszędzie bariści pytają klientów czy cappuccino ma być na zwykłym mleku, czy na napoju roślinnym. W sumie muszę spróbować czegoś takiego, dla osoby nie trawiącej mleka jak ja, może to być ciekawa alternatywa. Oczywiście czasami, bo na codzień i tak zostanę przy czarnej 🙂

            Ekspres : Nivona Cube
            Młynek : Timemore C3 ESP
            Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • K kawosz17

              Pewnie po to zostało mleko jest dodawane, żeby zamaskować smak kawy. Tak samo jak ciastko do espresso

              S Online
              S Online
              skansen
              Admin
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              @kawosz17 napisał w Kawa - z mlekiem czy bez?:

              Pewnie po to zostało mleko jest dodawane, żeby zamaskować smak kawy. Tak samo jak ciastko do espresso

              Na pewno sporo osób pije kawy mleczne właśnie z tego powodu.

              Części osób kawa z mlekiem może po prostu smakować. Kawę pijam bez mleka.
              Ale na stacji paliw do hot-doga bardziej mi odpowiada kawa mleczna. Jest to chyba jedyna sytuacja, gdy zamawiam kawę mleczną 🙂

              Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
              Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
              Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
              Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              Odpowiedz
              • Odpowiedz, zakładając nowy temat
              Zaloguj się, aby odpowiedzieć
              • Najpierw najstarsze
              • Najpierw najnowsze
              • Najwięcej głosów


              • Zaloguj się

              • Nie masz konta? Zarejestruj się

              • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
              • Pierwszy post
                Ostatni post
              0
              • Kategorie
              • Jak zacząć z kawą
              • Poradnik espresso
              • Pierwszy młynek do kawy
              • Woda do kawy
              • Popularne
              • Ostatnie
              • Tagi
              • Użytkownicy
              • Grupy