Przejdź do treści

Pomysł na Jamaica Blue Mountain

Kawowa poradnia
21 7 244 1
  • Kupione bezpośrednio w palarni, podali ogólny przepis: 18g ziarna, ratio 1:2, celuj w 25-30s - klasyka espresso.

070378d0-9cd4-4df3-8346-a8a7868e5c11-image.jpeg

Nie podaliby stopnia mielenia bo ciężko w warunkach domowych to zmierzyć.

• ciastekC ciastek odniósł się do tego tematu
  • Problem w tym, że jak trafić z grubością mielenia mając tak małą porcję.

Ja zmieliłbym podobnie jak do kawiarki i zrobił parzuche. Wiesz, można się upierać na espresso, ale naprawdę ciężko trafić z mieleniem za pierwszym razem.

• Metodami statystycznymi można wywnioskować orientacyjny stopień mielenia, jeśli mieliśmy do czynienia z podobnym wypałem. Idealny nie będzie, ale jest to jakaś opcja. Najlepiej, jeśli się już miało styczność z palarnią i określonym profilem palenia, choć nie zawsze się to sprawdzi. Mi się to prawie udało.

Choć dla samego szota nie ma to znaczenia, w pierwszym poście zabrakło informacji, że to pierwsze ziarno z kalendarza adwentowego. Drugiego dnia już udało się w punkt. Trzeciego zmieniłem temperaturę o 2°C i od tamtej pory bez zmian.

• Lepiej imo zmielić drobniej. Espresso z 50s jest smaczniejsze, niż z 15

• A robiłeś kiedyś 80s esko? 😃

• Nie zrozumiałem, "esko"?

• esko, espresko, espresso 😃 wybacz 🙈

• Robiłem chyba maks 70s, dłużej pompy chyba nie trzymam. Te kilka kropel więcej... Czasem jest smaczne. Wiadomo, zależy jaka kawa

• Nie no bez jaj, przecież tak długa ekstrakcja to już konkretna nadekstrakcja. Piłem kilka razy w życiu i nigdy nie było to nawet blisko smacznej kawy.

• E tam, nie z kontrolą przepływu.

Dziś, pierwszy raz, otworzyłem ciemno palonego Triggera. Szot nie był idealny, bo za drobno zmielony. Brakowało odrobinę słodyczy, ale nadal bardzo smacznie. Zmieliłem na tyle drobno, że trzymając na 3 barach, bez całkowitego zamykania zaworu iglicowego pierwsze krople pojawiły się po 19s! Nie wyczułem w ogóle nieprzyjemnej goryczki. Było przyjemnie gorzko, coś jak czekolada 80%. Do tego nieprzyzwoicie wielka, gęsta crema. Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłem.

image.jpeg

Na początku przesunąłem filiżankę bliżej środka, co nie umknęło wadze. 🤷

Sugerowane posty

• 5 porad na początek przygody z espresso

Kawowa poradnia espresso poradnik porady
    1
    0 Głosy
    1 Posty
    93 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Kawa na wyjeździe

Kawowa poradnia
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    227 Wyświetlenia
    K
    Ja to zawsze jak gdzieś jadę, to głównie allinclu. Wtedy sobie zawsze spróbuję takiej kawy hotelowej, która czasem potrafi zaskoczyć (na Zanzibarze mieli nadzwyczaj ciekawą kawę). Z reguły niestety, kawa nie smakuje za dobrze i zaczynam chodzić po lokalnych kawiarniach. Tak szczerze powiem, że żadna nie smakuje tak przyjemnie jak ta, którą sam sobie zrobisz. Co najwyżej może być podobna.
  • Polecane kanały na YouTube

Kawowa poradnia
    5
    0 Głosy
    5 Posty
    196 Wyświetlenia
    pasiadloP
    Ja z reguły jak jakiś produkt mnie zainteresuje to oglądam kilka recenzji z kanałów wyżej, aby mieć pełny pogląd i zróżnicowane opinie.