Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa ziarnista
  3. Ziarno pod czekoladowe espresso

Ziarno pod czekoladowe espresso

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa ziarnista
11 Posty 4 Uczestników 183 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • ciastekC Niedostępny
    ciastekC Niedostępny
    ciastek
    napisał ostatnio edytowany przez

Często szukając albo wyrażając opinie o ziarnach dyskusja sprowadza się do palarni, które w ofercie mają wiele skrajnie różnych wypałów. To może być jednocześnie pomocne, jak i mylące, bo zamawiając kilka różnych paczek możemy trafić jedną dobrą, z polecenia, a pozostałe będą wtopą. Z drugiej strony rozmawiając o najlepszym ziarnie do espresso każdy może myśleć o czymś innym. Jedni szukają czystej słodyczy, inni goryczy, jeszcze inni nut owocowych albo wręcz szampańskich z naturalnie suszonego ziarna. Pójdźmy więc w innym kierunku.

Z jakich ziaren najbardziej smakowało wam klasyczne, gęste, maślano-czekoladowe espresso?

1. HAYB: Brasil Espresso Dark (Brazylia)
      Oczarowało mnie intensywnością w zapachu i smaku już od pierwszej filiżanki, wędrując natychmiast na pierwszą pozycję na podium. Wprowadziło mnie na nowy poziom uzależnienia od espresso.
    2. Magic Drum: Magic Blend (Kolumbia, Peru, Gwatemala, Salwador)
      Moje pierwsze zetknięcie z pełnym, maślanym body i faktycznie słodkim espresso. Otworzyło mój umysł na nieodkryte jeszcze możliwości, zakwestionowało dotychczasowe doświadczenia.
    3. Ingagi Coffee: Chocolate Pride Espresso (Brazylia, Kolumbia, Kostaryka)
      Od początku mojej kawowej przygody zdecydowany faworyt biorąc pod uwagę skonsumowaną ilość paczek. Jeszcze nie prędko, ale myślę, że będzie musiało oddać ten tytuł.

Ostatnio mocno eksperymentuję w tych smakach więc podium może jeszcze zmienić! Do sprawdzenia w najbliższym czasie mam jeszcze:

• Qualia: Xu Xu Dark (Brazylia), z polecenia
    • Nieczapla: Guaxupe (Brazylia)

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
    Wcześniej: MaraX, Fred

korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • Dawid4792D Niedostępny
      Dawid4792D Niedostępny
      Dawid4792
      Mod

Zdecydowanie Chocolate Pride Espresso. Chociaż z palarni Wysocki piłem kiedyś taka Brazylię która była fajna klasyczna, sprawiała wrażenie bardzo słodkiej .

Kiedyś szukałem tej czekolady, potem doszedłem do wniosku że to dość prosty smak 🙂 W Espresso smakuje nieźle, chociaż w przelewie nieco nudzi.

Ekspres : Nivona Cube
      Młynek : Timemore C3 ESP
      Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • korea83K Niedostępny
        korea83K Niedostępny
        korea83

Coffee Plant Chocolate Bomb*

*Zdaje się, że to było na urodziny CoffeeDesk i wtedy to był nieco inny blend, ale myślę, że nazwa w dalszym ciągu zobowiązuje i nadal będzie dobrze 😉

Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
        Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

🤔
        0
        • pawel890P Online
          pawel890P Online
          pawel890
          Admin

Mi do gustu przypadł Gorilla Power Bean - dość ciemny wypał, zmieniłem swoje ostatnie ziarna, które miały nadawać włoskiego charakteru, a Power bean są przy nich wyraźnie ciemniejsze, ale wracając do smaku, bardzo czekoladowa kawa, powiedziałbym wyjątkowo, niedługo kończę paczkę i na dniach będę próbować Chocolate Pride - jak nazwa wskazuje, można się spodziewać jeszcze większej czekolady.

Dobrze również wspominam ciemne wypały od Świeżopalona - Black velvet i Espresso Royale.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
          • pawel890P Online
            pawel890P Online
            pawel890
            Admin

Mała aktualizacja, po kilku dniach testowania Chocolate pride, muszę przyznać, że kawa jest trochę gorsza od Power Bean. Sam wygląd ziaren wskazuje na mocne palenie, zmniejszyłem temperaturę jeszcze 1C w stosunku do wcześniejszego parzenia Power Bean, kawa oczywiście posiada niemal zerową kwasowość, ale niestety wyczuwam trochę zbyt intensywny smak, wyczuwalna lekka goryczka.

Chociaż faktycznie, trzeba przyznać, że kawa ma niezwykły posmak mocnej gorzkiej czekolady, jednak delikatniejszy Power Bean, posiadał takie orzechowe aromaty, bliższe moim preferencjom.

1
            • ciastekC Niedostępny
              ciastekC Niedostępny
              ciastek

Gdyby ktoś szukał, o przepisie na Power Bean rozmawialiśmy w Ingagi Coffee / gorilla coffee - opinie i recenzje:

Zaparzyłem dziś Power Bean, w sumie za drugim shotem wyszło bardzo dobre espresso!
              Ekstrakcja 38s 1:2 ratio, PID 85C - smakowo dobra i esencjonalna kawa, dobra odskocznia od tego co piłem do tej pory. Wypał z końcówki maja.

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
              Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
              Wcześniej: MaraX, Fred

0
              • ciastekC ciastek

Często szukając albo wyrażając opinie o ziarnach dyskusja sprowadza się do palarni, które w ofercie mają wiele skrajnie różnych wypałów. To może być jednocześnie pomocne, jak i mylące, bo zamawiając kilka różnych paczek możemy trafić jedną dobrą, z polecenia, a pozostałe będą wtopą. Z drugiej strony rozmawiając o najlepszym ziarnie do espresso każdy może myśleć o czymś innym. Jedni szukają czystej słodyczy, inni goryczy, jeszcze inni nut owocowych albo wręcz szampańskich z naturalnie suszonego ziarna. Pójdźmy więc w innym kierunku.

Z jakich ziaren najbardziej smakowało wam klasyczne, gęste, maślano-czekoladowe espresso?

1. HAYB: Brasil Espresso Dark (Brazylia)
                  Oczarowało mnie intensywnością w zapachu i smaku już od pierwszej filiżanki, wędrując natychmiast na pierwszą pozycję na podium. Wprowadziło mnie na nowy poziom uzależnienia od espresso.
                2. Magic Drum: Magic Blend (Kolumbia, Peru, Gwatemala, Salwador)
                  Moje pierwsze zetknięcie z pełnym, maślanym body i faktycznie słodkim espresso. Otworzyło mój umysł na nieodkryte jeszcze możliwości, zakwestionowało dotychczasowe doświadczenia.
                3. Ingagi Coffee: Chocolate Pride Espresso (Brazylia, Kolumbia, Kostaryka)
                  Od początku mojej kawowej przygody zdecydowany faworyt biorąc pod uwagę skonsumowaną ilość paczek. Jeszcze nie prędko, ale myślę, że będzie musiało oddać ten tytuł.

Ostatnio mocno eksperymentuję w tych smakach więc podium może jeszcze zmienić! Do sprawdzenia w najbliższym czasie mam jeszcze:

• Qualia: Xu Xu Dark (Brazylia), z polecenia
                • Nieczapla: Guaxupe (Brazylia)
                korea83K Niedostępny
                korea83K Niedostępny
                korea83
                napisał(a) ostatnio edytowany przez

@ciastek napisał w Ziarno pod czekoladowe espresso:

Ingagi Coffee: Chocolate Pride Espresso

Z ciekawości kupiłem tą kawę i cóż tu mówić, dawno takiej wtopy nie miałem 😉

Już po otwarciu paczki czułem, że nic z tego nie będzie bo już sam zapach nie zachęcał. Palenie ciemne, ziarna w olejkach, ogólnie słabo.

Kończę opakowanie 1kg i chyba ani razu nie uzyskałem zadowalającego efektu w filiżance. Ciągle tylko popiół i gorycz, większa czy mniejsza, ale ciągle gorycz. Nawet żona pijąca tylko kawy mleczne stwierdziła, że to zła kawa jest i żeby więcej nie kupować.

Mam jeszcze od nich 1kg Espresso 1 (czy jakoś tak) i już się boję co to będzie 😉

Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

pawel890P 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • korea83K korea83

@ciastek napisał w Ziarno pod czekoladowe espresso:

Ingagi Coffee: Chocolate Pride Espresso

Z ciekawości kupiłem tą kawę i cóż tu mówić, dawno takiej wtopy nie miałem 😉

Już po otwarciu paczki czułem, że nic z tego nie będzie bo już sam zapach nie zachęcał. Palenie ciemne, ziarna w olejkach, ogólnie słabo.

Kończę opakowanie 1kg i chyba ani razu nie uzyskałem zadowalającego efektu w filiżance. Ciągle tylko popiół i gorycz, większa czy mniejsza, ale ciągle gorycz. Nawet żona pijąca tylko kawy mleczne stwierdziła, że to zła kawa jest i żeby więcej nie kupować.

Mam jeszcze od nich 1kg Espresso 1 (czy jakoś tak) i już się boję co to będzie 😉

pawel890P Online
                  pawel890P Online
                  pawel890
                  Admin

@korea83 Zmniejsz temperaturę jak pojawia się gorycz. Opisywałem wcześniej moje starcia z tą kawą. Szału nie było, Power Bean był zdecydowanie smaczniejszy, powiedziałbym, że nawet jedna z lepszych kaw jakie piłem.

0
                  • korea83K Niedostępny
                    korea83K Niedostępny
                    korea83

Już jestem tak nisko jak jeszcze na żadnej innej kawie wcześniej, ale w sumie poprawy brak. Od czasu do czasu musi się trafić taka kawa żeby móc docenić inne 😉

0
                    • pawel890P Online
                      pawel890P Online
                      pawel890
                      Admin
                      napisał(a) ostatnio edytowany przez pawel890

Ile masz stopni? Ja dopiero przy 84C miałem fajny efekt. Tutaj więcej

0
                      • korea83K Niedostępny
                        korea83K Niedostępny
                        korea83

Aktualnie ustawione 86, ale w takim układzie spróbuję zejść jeszcze niżej.

0
                        Odpowiedz
                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                        • Najpierw najstarsze
                        • Najpierw najnowsze
                        • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                        • Pierwszy post
                          Ostatni post
                        0
                        • Kategorie
                        • Jak zacząć z kawą
                        • Poradnik espresso
                        • Pierwszy młynek do kawy
                        • Woda do kawy
                        • Popularne
                        • Ostatnie
                        • Tagi
                        • Użytkownicy