Przejdź do treści

Jasno palone ziarno i espresso

Kawa ziarnista
2 2 83 1
  • Rzadko kiedy mówi się o jasno wypalonym ziarnie w kontekście espresso.

Sam od zawsze byłem zwolennikiem klasycznego gęstego szota, ale niedawno w moje ręce wpadła nieduża paczka dobrej klasy jasnego wypału. Zacząłem się zastanawiać, a nawet kwestionować swoje preferencje. Jednak jeszcze nie podjąłem próby.

Robiliście takie szoty? A może dla was takie szoty to marnotrawstwo?
    Macie jakieś wskazówki?

• Tylko takie preferuję, od zawsze. Zawsze jasnopaloną kawę pod przelew zaparzam w espresso. Raz w kawiarni mi powiedział barista, że mają Kenię w młynku ale jest kwaskowa, nie wypiję. Dwa wziąłem 😛

Sugerowane posty

• Przychodzi fizyk do kawiarni, czyli jak zaparzyć idealne espresso

Kawa ziarnista
    7
    0 Głosy
    7 Posty
    74 Wyświetlenia
    ciastekC
    Właśnie spisałem co znalazłem jakoś w styczniu, ale wstrzymałem się z publikacją bo brakuje konkretów tego typu. No ale nic to, perfekcji tu raczej nie osiągnę Wrzuciłem co mam, czyli większość, ale na miano poradnika jeszcze nie zasługuje: https://forum.home-barista.pl/topic/493/profilowanie-espresso
  • Ziarno pod czekoladowe espresso

Kawa ziarnista
    16
    0 Głosy
    16 Posty
    561 Wyświetlenia
    ciastekC
    Mega zaskoczeniem dla mnie jest Polska Parzucha. Jedna z przyjemniejszych jakie piłem. Szoty z głębokiego koszyka 21g Lelit by IMS i pojedynczego 11g wychodzą takie same, a samo ziarno wymaga o dziwo dość grubego mielenia jak na esko. Muszę jeszcze zobaczyć jak wyjdzie przy standardowym 18g.
  • Najlepsza kawa ziarnista do espresso?

Kawa ziarnista
    19
    0 Głosy
    19 Posty
    3k Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @dekats1 koniec końców, myślę że to wszystko kwestia gustu. Jednemu podejdą takie kawy, komuś innemu zupełnie inne. Chociaż faktycznie, takie blendy 80/20 fajnie się sprawdzają i w razie czego wybaczają też błędy.