Najlepsza kawa ziarnista do espresso?
-
Reasumując - kawa do wszystkiego, jest do niczego?
-
Kawa którą wskazałeś nie jest kawa omniroast. Musisz bardziej sprecyzować
-
Kawy omniroast to w ogóle ciekawy temat. Niektórzy w branży nie uznają czegoś takiego, wielokrotnie na targach jak rozmawiałem z jakimś roasterem to słyszałem że "dla mnie nie ma omniroastow". Ale są też tacy którzy palą takie kawy.
Piłem kilka dobrych kaw wypalonych w taki sposób , ale jednak wolę klasyczne podejście.
-
I faktycznie miałeś okazję tę samą kawę omniroast pić w przelewie i espresso? Ciężko mi uwierzyć czy zdałoby to egzamin, ale nie wiem która palarnia serwuje dobrego omniroasta żeby się przekonać
-
I faktycznie miałeś okazję tę samą kawę omniroast pić w przelewie i espresso? Ciężko mi uwierzyć czy zdałoby to egzamin, ale nie wiem która palarnia serwuje dobrego omniroasta żeby się przekonać
@pawel890 napisał w Najlepsza kawa ziarnista do espresso?:
nie wiem która palarnia serwuje dobrego omniroasta żeby się przekonać
Zdaje się, że LaCabra pali teraz wszystkie swoje kawy jako omniroast, a od nich akurat śmiało można próbować

-
Swego czasu Runty Roaster też robił sporo omniroastów, nie wiem jak jest teraz.
Co do pytania Pawła, dokładnie tak, parzyłem obiema metodami. Smak to już kwestia gustu, ktoś mógłby powiedzieć że za jasne na espresso i za ciemne na przelew, a dla innego byłoby w sam raz. Ale pewne jest ze kawa była całkiem niezła, choć głowy nie dam że jakby ja wypalić osobno pod przelew i espresso to byłoby lepiej.
-
Sporo nowych palarni tu padło o których pojęcia nie miałem
Zastanawiam się czy nie stworzyć faktycznego wątku z waszym top palarni kawy -
Sporo nowych palarni tu padło o których pojęcia nie miałem
Zastanawiam się czy nie stworzyć faktycznego wątku z waszym top palarni kawy -
że opisy kaw potrafią być mylące. Do espresso polecam przede wszystkim kawy 100% Arabica albo mieszanki Arabiki z odrobiną Robusty (np. 80/20), jeśli ktoś lubi mocniejsze espresso z większą cremą. Popularne i lubiane w Polsce są np. Lavazza Qualità Oro, Kimbo Espresso Barista czy świeżo palone ziarna z lokalnych palarni (np. Java Coffee, CoffeeLab).
-
że opisy kaw potrafią być mylące. Do espresso polecam przede wszystkim kawy 100% Arabica albo mieszanki Arabiki z odrobiną Robusty (np. 80/20), jeśli ktoś lubi mocniejsze espresso z większą cremą. Popularne i lubiane w Polsce są np. Lavazza Qualità Oro, Kimbo Espresso Barista czy świeżo palone ziarna z lokalnych palarni (np. Java Coffee, CoffeeLab).
@dekats1 koniec końców, myślę że to wszystko kwestia gustu. Jednemu podejdą takie kawy, komuś innemu zupełnie inne.
Chociaż faktycznie, takie blendy 80/20 fajnie się sprawdzają i w razie czego wybaczają też błędy.