Najlepsza kawa ziarnista do espresso?
-
Czytając strony sprzedawców dostaje czasami zawrotów głowy. Wynika z tych stron, że dana kawa jest dobra do przelewów, ekspresu, do kawiarki i czego tam jeszcze marketing nie wymyśli.
Jestem co prawda początkującym kawoszem ale uważam, że co jest do wszystkiego to jest do niczego.
Zapytam więc jak myślicie, jaka jest najlepsza kawa ziarnista?
Jakie są najlepsze ziarna do espresso? Co możecie polecić? -
Wszystko jest kwestia osobistych preferencji, ale jakbym miał coś polecić to moje typy poniżej.
Kawy włoskie: Manuel Sublime a z tańszych ziaren Kimbo (Espresso Bar lub palone dla Autogrilla lub DeLonghi)
Kawy z polskich rzemieślniczych palarni: Ariadna od Mastro Antonio, 303 i Black Hole z CRS CoffeeRoasters.Do espresso nie podchodzą mi natomiast kawy typowo pod metody przelewowe (i odwrotnie).
-
W uproszczeniu mamy trzy poziomy palenia. Zazwyczaj jasno palone kawy nadają się pod metody alternatywne lub przelewy. Drip, chemia, aeropres. W przypadku średniego palenia to już bardziej uniwersalne ziarna, ale bardziej w kierunku espresso. Natomiast ciemno palone nadają się głównie do espresso. Istnieje też palenie omnisroast o zbalansowanym profilu które teoretycznie jest najbardziej uniwersalnym ze wszystkich metod.
Myślę, że nie chodzi tutaj o nachalny marketing tylko najzwyklejsza informacje dla klienta.
-
Dziękuję. Ale jeśli jedna kawa jest wg sklepu dobra do ekspresu automatycznego, kolbowego, przelewowego, french pressa i kawiarki jednocześnie, czy to jest w ogóle możliwe?
-
Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa 1kg
Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa 1kg to jedna z najlepiej rozpoznawanych kaw producenta Lavazza. Spróbuj włoskiej ikony smaku kawy !
Konesso.pl (www.konesso.pl)
-
To wszystko ekspres, kawiarka itd. to metody ciśnieniowe albo "zalewajek". Nie nadaje się do robienia drippa, areopress i innych przelewów. Aczkolwiek ta kawa to akurat chyba najgorszy możliwy przykład jaki istnieje.
Słaba jakość i jeszcze najczęściej podrabiana kawa.
-
Przede wszystkim kawę pod espresso pali się trochę inaczej niż do przelewów i w większości przypadków na trochę ciemniejszy kolor, stąd te różnice w opisach. A sama kawa to już kwestia gustu, choć na początek poleciłbym jakis dobry blend z robustą
-
To wszystko ekspres, kawiarka itd. to metody ciśnieniowe albo "zalewajek". Nie nadaje się do robienia drippa, areopress i innych przelewów. Aczkolwiek ta kawa to akurat chyba najgorszy możliwy przykład jaki istnieje.
Słaba jakość i jeszcze najczęściej podrabiana kawa.
@pawel890 napisał w Najlepsza kawa ziarnista do espresso?:
Aczkolwiek ta kawa to akurat chyba najgorszy możliwy przykład jaki istnieje.Słaba jakość i jeszcze najwcześniej podrabiana kawa.
Lepiej bym tego nie ujął. Kiepska kawa i nie polecam. O ile pamiętam to nie ma nawet daty palenia a jedynie data przydatności do spożycia.
Ja bym na twoim miejscu zaczął poszukiwania od określenia czego szukasz w kawie?
Jeżeli szukasz kawy na pobudzenie to szukaj jak koledzy pisali średniego palenia i mieszanki robustly i arabiki. Jak chcesz coś „lżejszego” to może sama arabika? Kolejne pytanie to czy pijesz espresso czy coś z mlekiem ? Musisz zadać sobie kilka pytań i próbować na nie odpowiadać.
Na alle… drogo jest masę tego i możesz użyć jako przeglądarki a kupić bezpośrednio od palarni którą wybierzesz. -
Reasumując - kawa do wszystkiego, jest do niczego?
-
Kawy omniroast to w ogóle ciekawy temat. Niektórzy w branży nie uznają czegoś takiego, wielokrotnie na targach jak rozmawiałem z jakimś roasterem to słyszałem że "dla mnie nie ma omniroastow". Ale są też tacy którzy palą takie kawy.
Piłem kilka dobrych kaw wypalonych w taki sposób , ale jednak wolę klasyczne podejście.
-
I faktycznie miałeś okazję tę samą kawę omniroast pić w przelewie i espresso? Ciężko mi uwierzyć czy zdałoby to egzamin, ale nie wiem która palarnia serwuje dobrego omniroasta żeby się przekonać
@pawel890 napisał w Najlepsza kawa ziarnista do espresso?:
nie wiem która palarnia serwuje dobrego omniroasta żeby się przekonać
Zdaje się, że LaCabra pali teraz wszystkie swoje kawy jako omniroast, a od nich akurat śmiało można próbować
-
Swego czasu Runty Roaster też robił sporo omniroastów, nie wiem jak jest teraz.
Co do pytania Pawła, dokładnie tak, parzyłem obiema metodami. Smak to już kwestia gustu, ktoś mógłby powiedzieć że za jasne na espresso i za ciemne na przelew, a dla innego byłoby w sam raz. Ale pewne jest ze kawa była całkiem niezła, choć głowy nie dam że jakby ja wypalić osobno pod przelew i espresso to byłoby lepiej.
-
Sporo nowych palarni tu padło o których pojęcia nie miałem
Zastanawiam się czy nie stworzyć faktycznego wątku z waszym top palarni kawy