Przejdź do treści

Jasno palone ziarno i espresso

Kawa ziarnista
2 2 23 1
  • Rzadko kiedy mówi się o jasno wypalonym ziarnie w kontekście espresso.

Sam od zawsze byłem zwolennikiem klasycznego gęstego szota, ale niedawno w moje ręce wpadła nieduża paczka dobrej klasy jasnego wypału. Zacząłem się zastanawiać, a nawet kwestionować swoje preferencje. Jednak jeszcze nie podjąłem próby.

Robiliście takie szoty? A może dla was takie szoty to marnotrawstwo?
    Macie jakieś wskazówki?

• Tylko takie preferuję, od zawsze. Zawsze jasnopaloną kawę pod przelew zaparzam w espresso. Raz w kawiarni mi powiedział barista, że mają Kenię w młynku ale jest kwaskowa, nie wypiję. Dwa wziąłem 😛

Sugerowane posty

• Ziarno pod słodkie espresso

Kawa ziarnista
    6
    0 Głosy
    6 Posty
    157 Wyświetlenia
    SemtexS
    @ciastek napisał w Ziarno pod słodkie espresso: Z jakich ziaren wam wyszło najsłodsze esko? Ja mam dobre i słodkie doświadczenia z kawkami: Honduras La Valentina, Runty Roaster; Honduras Marcala, Java; Sweet Kick, Java; Gwatemala Huehuetenango; Coffeelab. Żeby nie wpaść w posmak naznaczony nutką goryczki i z drugiej strony, żeby kwaski nie przesłoniły słodyczy, to w zależności od kawki, celuję w proporcje ~1:2,1-2,3.
  • Ziarno pod czekoladowe espresso

Kawa ziarnista
    15
    0 Głosy
    15 Posty
    420 Wyświetlenia
    pawel890P
    Ja już ją niemal skończyłem paczkę 250g, poszła na cappucino, więc ta goryczka została jakoś przykryta, no już trudno. Z tego co pamiętam, to chyba Power Bean był lepszy od Cocolate Pride, natomiast jestem ciekaw tego Espresso 1, po samym otwarciu zrobiła lepsze wrażenie, no zobaczymy. Widzę, że @korea83 wyrzucił paczkę, więc nie brzmi to zbyt optymistycznie, a co poskutkowało takiej decyzji?
  • Najlepsza kawa ziarnista do espresso?

Kawa ziarnista
    19
    0 Głosy
    19 Posty
    2k Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @dekats1 koniec końców, myślę że to wszystko kwestia gustu. Jednemu podejdą takie kawy, komuś innemu zupełnie inne. Chociaż faktycznie, takie blendy 80/20 fajnie się sprawdzają i w razie czego wybaczają też błędy.