Ziarno pod słodkie espresso
-
Ostatnio naszła mnie ochota na słodkie espresso. Do tej pory najsłodsze co piłem to Magic Blend od Magic Drum.
Z jakich ziaren wam wyszło najsłodsze esko?
-
Bardziej chodzi mi o konkretny wypał.
W Biance i tak profiluję dodatkowo pod słodycz, ale ciekaw jestem jak słodka potrafi być kawa
-
Bardziej chodzi mi o konkretny wypał.
W Biance i tak profiluję dodatkowo pod słodycz, ale ciekaw jestem jak słodka potrafi być kawa
-
Miałem na myśli, że wyprofiluję
Jeszcze nie testowałem, ale w założeniu wygląda to tak:
źródło: https://www.wholelattelove.com/blogs/articles/intro-to-calculating-flow-rate-on-e61-group-machinesZ samym wykresem jest kilka problemów, ale przedstawia ogólną ideę - przez większość szota trzymasz na zmniejszonym przepływie (niekoniecznie jest to 50%), w połowie czasu zwiększasz 2x na 5 sekund i wracasz do poprzedniego, obniżonego.
Zacząłbym jednak od delikatnej preinfuzji.
Wyjaśniając trochę ten wykres powyżej:
- powstał w oparciu o zawór igłowy w którym można wykonać kilka pełnych obrotów, czyli inaczej niż np na Biance,
- bazuje na ekspresie Mina Dalla Corte z pompą rotacyjną,
- 1/2 obrotu można by przetłumaczyć na przepływ 4.2g/s, 1 pełny obrót na 8.8g/s, ale sam wykres jest wyłącznie poglądowy.
-
Ostatnio naszła mnie ochota na słodkie espresso. Do tej pory najsłodsze co piłem to Magic Blend od Magic Drum.
@ciastek napisał w Ziarno pod słodkie espresso:
Ja mam dobre i słodkie doświadczenia z kawkami:
- Honduras La Valentina, Runty Roaster;
- Honduras Marcala, Java;
- Sweet Kick, Java;
- Gwatemala Huehuetenango; Coffeelab.
Żeby nie wpaść w posmak naznaczony nutką goryczki i z drugiej strony, żeby kwaski nie przesłoniły słodyczy, to w zależności od kawki, celuję w proporcje ~1:2,1-2,3.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się