Nurri R-Type - pierwsze wrażenia
-
Wczoraj dotarł nowy nabytek. Piękne, czarne maleństwo. Po małych problemach z przełączeniem na wodociąg już napełnia filiżanki.
Takie moje pierwsze spostrzeżenia:
Zalety:- design. To IMO najpiękniejszy "mebel" w kuchni,
- wielkość. Jest naprawdę mały (w porównaniu z poprzednim gastronomicznym Ascaso), chociaż skurczybyk waży prawie tyle samo.
- jakość wykonania. Stal, stal, stal. Plastikowa jest tylko osłona elektroniki, rączka portafiltra i gałka pary (to dlatego że wybrałem czarny kolor),
- szybkość nagrzewania - po 15 minutach od włączenia można parzyć kawę,
- pompa rotacyjna - jest cicho,
- profilowanie ciśnienia,
- pojemna i wygodna tacka ociekowa, wysuwana płasko, bez konieczności przechylania.
- PID z ustawieniami trzech temperatur (dwa bojlery i grupa), można też skonfigurować offset (jak się ma sprzęt do pomiaru rzeczywistej temperatury).
Wady:
- po przełączeniu na wodociąg trzeba pozostawić wodę w zbiorniku, bo ekspres nie ruszy, albo czegoś nie wiem o konfiguracji. W instrukcji nie ma informacji na ten temat,
- profilowanie ciśnienia - to jednocześnie zaleta i wada. Dobrze że jest, pomaga, ale minimalne ciśnienie jakie udało mi się ustawić to ok. 4bar, poza tym ile się trzeba tą gałką nakręcić, żeby z tych 4 dociągnąć do 9, no szybko się nie da, wiosło w e61 chyba wygodniejsze,
- gałkę do profilowania przy zmniejszaniu ciśnienia można wykręcić z pompy (brak blokady), żeby ją ponownie wkręcić, w zasadzie konieczne jest odkręcenie górnej pokrywy,
- sama górna pokrywa - mokrych filiżanek bym na niej nie stawiał bo są w niej otwory do wnętrza ekspresu, co prawda płyta główna jest osłonięta, ale przewodów jest sporo, no i silnik pompy z otworami wentylacyjnymi, przez które widać uzwojenia. No nie chciałbym, żeby tam się woda dostała.
Kawa jest bardzo dobra. Czy lepsza od tej z Ascaso? To pewnie będę mógł stwierdzić za jakiś czas, gdy się nauczę korzystać z nowej zabawki (profilowanie, temperatura).
Zaraz spróbuję dodać jakieś fotki, bo mój mobilny firefox ma jakieś problemy i nie wyświetla paska narzędziowrgo.
-
Bardzo ładny ten ekspres, ciekawi mnie czy w kwestii profilowania ciśnienia, można zwiększyć jakoś krok?
Z doświadczenia w Flair i pokaźnej dawki wiedzy w tym poście na temat profilowania, to jednak szybka zmiana z niskiego namaczania na pełen profil jest dość kluczowe. Choćby takie profile jak slayer czy londinium.Odnośnie problemów z przełączeniem na wodociąg, czy to nie wynika z tego, że cała elektronika jest skupiona w zbiorniku? Głównie chodzi o czujnik wody, dlatego konsekwencją takiego umiejscawiania czujników jest dalej zalany zbiornik, ew. możliwość wyłączenia czujnika albo trybu pracy?
-
Mam też Flair 58 i myślę, że przy takiej regulacji jak jest w Nurri nie da się zrobić blooming (nie da się wyłączyć pompy bez spuszczenia wody z grupy do drip traya), "slayera" czy klasycznej preinfuzji. Da się uratować shota zmniejszając ciśnienie w trakcie ekstracji, da się zrobić "declining profile", ale żeby rozszerzyć możliwości, trzeba by zmienić pompę z odśrodkowej na zębatą i dołożyć trochę elektroniki do sterowania. Może kiedyś, jak się gwarancja skończy.
-
Włącznik shota mi się podoba. Wygodny, natomiast ta gałka do profilowania jakby dorobiona na siłę.
-

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się