Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa ziarnista
  3. Co aktualnie popijacie?

Co aktualnie popijacie?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa ziarnista
111 Posty 14 Uczestników 3.5k Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez pawel890
    #1

    Na rynku pojawiła się cała masa niewielkich palarni. Momentami aż ciężko się zdecydować co kupić. Mam kilka kaw do których regularnie wracam, ale ogólnie lubię też próbować "nowego".

    Aktualnie pije Brazylię szybki przelew od Braci Ziółkowskich oraz Trip Coffee Kosmos.
    1000009989.jpg

    Brazylia od Braci to blend dwóch ziaren z Brazylii po 50%. W smaku bardzo klasyczna - czekolada i orzeszki jak to mówią. Ale przyjemna, delikatna, słodka.

    Trip Kosmos to z kolei Brazylia z Gwatemalą po 50%. Lubię takie blendy, ta domieszka kawy z Ameryki środkowej bardzo urozmaica smak. Tu oprócz klasycznych smaków, pojawia się delikatna cytrusowa nutka. To jedna z kaw które ostatnio bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. W kolejce czeka już Trip Coffee Laponia oraz Brazylia Monte Carmelo z palarni Kafejeto.

    A wy, co popijacie?

    Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    1
    • S Online
      S Online
      skansen
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez pawel890
      #2

      Od kilku miesięcy popijam różne kawy z krakowskiej palarni CRS. Na ich kawę trafiłem przypadkiem w jednym ze sklepów internetowych. Od tego czasu zaglądam osobiście do palarni lub kupuje bezpośrednio w ich sklepie internetowym. Kupuje kawę do przelewu i espresso. Mam zawsze kilka paczek ich kawy - goście czasem pytają się czy jestem jakoś z nimi związany 😋
      Kawy z CSR.jpg

      Z ich oferty najbardziej lubimy z żoną poniższe kawy
      Do espresso: mieszanki 303 Espresso, 604 (dostępna także jako Black Hole Espresso), dobrze zapowiada się też Fifty-Fifty Espresso
      Do metod przelewowych: Etiopia Koke Honey Drip, Kolumbia Comepcafe Drip
      Do cold brew: Różne warianty Etiopii

      Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

      SemtexS 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      👍
      0
      • M Niedostępny
        M Niedostępny
        Mycoffeeshow
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        Na Black Friday zamowilem tyle kawy ze zajmie mi do nowego roku wypicie wszystkiego.
        Ostatnio Onyx wysłalo mi kilka kaw i polecam ich Southern Weather jesli ktoś szuka kawy do przelewów ktorej nie sposób spieprzyć niezależnie od umiejętności czy przepisu.
        https://youtu.be/c8AjxfhpRjc?si=VFVqFkJLWvmuyNPR

        Skorzystaj z moich kuponów rabatowych:
        https://forum.home-barista.pl/topic/20/zni%C5%BCki-i-rabaty

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • MateuszMM Niedostępny
          MateuszMM Niedostępny
          MateuszM
          napisał ostatnio edytowany przez pawel890
          #4

          1000014393.jpg

          Aktualnie Barrel od Hayba. Raz na jakiś czas lubię "alkoholowego" shota espresso. Żona bardzo lubi takie kawki z mlekiem, często można uzyskać smak podobny do cukierków - kukułek.
          A następne w kolejce kawy od Coffee Plant, po rebrandingu bardzo podobają mi się ich nowe paczki, ziarenka od nich jeszcze mnie nie zawiodły 🙂

          Ekspres:Bellezza Chiara Leva
          Młynki:

          *Arco 2in1
          *Eureka 65 All purpose
          *Niche Zero

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          1
          • B Niedostępny
            B Niedostępny
            Belusar
            napisał ostatnio edytowany przez Belusar
            #5

            Mam swoje typowe ulubione kawy, ale w ostatnim czasie szukając opinii na fb nt najlepszych kaw bezkofeinowych natrafiłem na szczecińską palarnię Tokawa. Moim zdaniem mają całkiem fajnie palone kawy w budżecie koło stówki (lubię kawy jednocześnie uniwersalne ( żona pije mleczne, a ja zwykle doppio) i o nieco bardziej skomplikowanym body niż typowa brazylia. Fajna była np.Guatemala Nuevo Oriente do espresso.

            Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
            Młynek : Mazzer Philos
            Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • pawel890P Online
              pawel890P Online
              pawel890
              Admin
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              @Belusar jako lokals i wieloletni klient polecam palarnie, nie tylko bezkofeinowe.
              Kiedyś... już nie pamiętam w jakiej palarni kupiłem defaca ale był nie do wypicia, całą paczkę z bólem wyrzuciłem do kosza, teraz trochę boję się ryzykować.

              Natomiast u mnie niedługo wpadnie po rocznej przerwie sporo kawek z Hard Beans.

              Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
              Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


              Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

              B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792
                Mod
                napisał ostatnio edytowany przez pawel890
                #7

                1000010261.jpg

                Teraz wpadły takie oto dwie kawy.

                Laponia to blend 2 Brazylii, w tym jedna z obróbki Drum Fermentation. Kawa typowo świąteczna, piernik, śliwki i takie tam 🙂

                Geisha z palarni Coffee Grange, nie pierwsza z tej palarni którą pije. W profilu cytrusy, bergamotka, magnolia, jackfruit. To ostatnie nie do końca wiem jak smakuje 😁

                Ekspres : Nivona Cube
                Młynek : Timemore C3 ESP
                Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • pawel890P pawel890

                  @Belusar jako lokals i wieloletni klient polecam palarnie, nie tylko bezkofeinowe.
                  Kiedyś... już nie pamiętam w jakiej palarni kupiłem defaca ale był nie do wypicia, całą paczkę z bólem wyrzuciłem do kosza, teraz trochę boję się ryzykować.

                  Natomiast u mnie niedługo wpadnie po rocznej przerwie sporo kawek z Hard Beans.

                  B Niedostępny
                  B Niedostępny
                  Belusar
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  @pawel890 Trafiłem na nich przy okazji zainteresowania bezkofeinową, ale to prawda, inne kawy są również warte uwagi. Właśnie dostałem od nich paczkę z Malabar espresso i Christmas Brasil Barinas Tiago. Niesamowicie apetycznie pachnie przez wentyl 🙂

                  Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
                  Młynek : Mazzer Philos
                  Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • Dawid4792D Niedostępny
                    Dawid4792D Niedostępny
                    Dawid4792
                    Mod
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    Zaparzyłem kilka razy tą Geishe z palarni Coffee Grange. Powiem szczerze że to jedna z ciekawszych kaw jakie piłem. Są lekkie nutki kwiatowe, cytrusowe, najbardziej czuć coś co przypomina mi do złudzenia grejpfruta.

                    Co by nie gadać, nowy młynek też daje rade i na pewno robi robotę.

                    Ekspres : Nivona Cube
                    Młynek : Timemore C3 ESP
                    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • pawel890P Online
                      pawel890P Online
                      pawel890
                      Admin
                      napisał ostatnio edytowany przez
                      #10

                      Ja aktualnie pije Hard Beans - Gorilla Blend, ale niestety nie mogę jej polecić. To jedna z tych kaw które męczę na siłę i czekam na nową paczkę.

                      Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                      Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      1
                      • O Niedostępny
                        O Niedostępny
                        odKdoL
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        Ja w grudniu akurat piję kawy z kalendarza adwentowego Hayb, więc codziennie coś innego, a dodatkowo otworzyłem kawę Pikola Gwatemala w obróbce mosto champagne. Kapitalna

                        korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        1
                        • O odKdoL

                          Ja w grudniu akurat piję kawy z kalendarza adwentowego Hayb, więc codziennie coś innego, a dodatkowo otworzyłem kawę Pikola Gwatemala w obróbce mosto champagne. Kapitalna

                          korea83K Online
                          korea83K Online
                          korea83
                          napisał ostatnio edytowany przez
                          #12

                          @odKdoL napisał w Co aktualnie popijacie?:

                          Pikola Gwatemala w obróbce mosto champagne. Kapitalna

                          Świetna kawa, miałem ją w kalendarzu adwentowym i faktycznie jest rewelacja.

                          Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                          Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

                          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          0
                          • Dawid4792D Niedostępny
                            Dawid4792D Niedostępny
                            Dawid4792
                            Mod
                            napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
                            #13

                            1000010379.jpg

                            Kolejne kawki wpadają na przyszły tydzień.
                            Brazylia Santos to mega pospolite i oklepane ziarno, jednak akurat do tej jasno palonej wersji z palarni Caffe Grano wróciłem już chyba 4 raz. Myślę że ich roaster naprawdę świetnie wypala to ziarno i mimo że to nic nadzwyczajnego, w efekcie końcowym wychodzi świetna kawa daily. Nawet jest lekka nutka owoców pestkowych.

                            Jest jeszcze kawka z palarni Coffee Plant pod ekspres, ale kompletnie nie wiem czego się po niej spodziewać 🙂 profil sensoryczny wygląda ciekawie.

                            Ekspres : Nivona Cube
                            Młynek : Timemore C3 ESP
                            Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            0
                            • B Niedostępny
                              B Niedostępny
                              Bart
                              napisał ostatnio edytowany przez
                              #14

                              U mnie Illy (Arabica). Wszystkie próby z kawami z małych palarni, jak i oryginalnymi, jak Kona nie dały takiego efektu.
                              Zapewne dlatego, że mam zwykły ekspres, bez regulacji. Zauważyłem, że im bardziej "fancy" kawa, tym gorzej u mnie wychodzi. Te z lokalnych palarni są zwykle zbyt kwaśne. Ale, ja jestem użytkownikiem niezaawansowanym.
                              Skansen, dziękuję za pomoc w doborze sprzętu jakiś czas temu. Wszystko hula niezawodnie. Od pewnego czasu mam tak dobrą kawę, że jeszcze nigdzie w Krakowie nie podano mi lepszej.

                              Sage Duo Temp Pro
                              Eureka Mignon Specialita.

                              Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                              1
                              • B Bart

                                U mnie Illy (Arabica). Wszystkie próby z kawami z małych palarni, jak i oryginalnymi, jak Kona nie dały takiego efektu.
                                Zapewne dlatego, że mam zwykły ekspres, bez regulacji. Zauważyłem, że im bardziej "fancy" kawa, tym gorzej u mnie wychodzi. Te z lokalnych palarni są zwykle zbyt kwaśne. Ale, ja jestem użytkownikiem niezaawansowanym.
                                Skansen, dziękuję za pomoc w doborze sprzętu jakiś czas temu. Wszystko hula niezawodnie. Od pewnego czasu mam tak dobrą kawę, że jeszcze nigdzie w Krakowie nie podano mi lepszej.

                                Dawid4792D Niedostępny
                                Dawid4792D Niedostępny
                                Dawid4792
                                Mod
                                napisał ostatnio edytowany przez
                                #15

                                @Bart wiele kaw z małych palarni jest wypalanych stosunkowo jasno, nawet pod espresso. Stąd potem ciężko to potem dobrze zaparzyć tak żeby wyciągnąć z tego jakieś smaki. Dlatego jak ktoś lubi bardziej klasyczne espresso, o wysokim body, z niższa kwasowością i wyższa goryczą, to jak najbardziej można iść w stronę kaw z włoskich palarni. Ja dłuższy czas piłem kawy z palarni Bazzara.

                                Jeśli chodzi o polskie palarnie, to też zdarzają się ciemniej palone kawy. Często mają w nazwach "italian espresso" albo "italian roast".

                                Ekspres : Nivona Cube
                                Młynek : Timemore C3 ESP
                                Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                1
                                • B Niedostępny
                                  B Niedostępny
                                  Bart
                                  napisał ostatnio edytowany przez Bart
                                  #16

                                  Zgadzam się, jasnych nie zrobię dobrych. Illy nie jest ani kwaśna (w ogóle) ani gorzka, no może troszkę. Zawsze się dziwiłem, że ktoś "wyczuwa orzechy" itp. I tak mam z moją kawą. Czasem czuję smak orzechów, migdałów, a w ogóle jest atłasowa :-).
                                  PS. Bazarry mi nie podeszły.
                                  PS 2. Aż sprawdziłem, co znaczy "wysokie body" :-))) O tak! wysokie body, gęsta, tłusta, miodowa z pianką.
                                  Czyli, wyjaśniłeś mi, co lubię.

                                  Sage Duo Temp Pro
                                  Eureka Mignon Specialita.

                                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                  1
                                  • pawel890P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
                                  • MateuszMM Niedostępny
                                    MateuszMM Niedostępny
                                    MateuszM
                                    napisał ostatnio edytowany przez
                                    #17

                                    1000016932.jpg

                                    Klasyczny czekoladowo orzechowy blend od Ingagi Coffee ( chocolate pride espresso ), idealnie do słodkiej oponki 🫣

                                    Ekspres:Bellezza Chiara Leva
                                    Młynki:

                                    *Arco 2in1
                                    *Eureka 65 All purpose
                                    *Niche Zero

                                    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                    2
                                    • pawel890P Online
                                      pawel890P Online
                                      pawel890
                                      Admin
                                      napisał ostatnio edytowany przez
                                      #18

                                      Wygląda bardzo apetycznie to combo!

                                      Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                                      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                                      Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                      0
                                      • S Online
                                        S Online
                                        skansen
                                        Admin
                                        napisał ostatnio edytowany przez
                                        #19

                                        Ja kończę właśnie paczkę Manuel Sublime.
                                        Drobne mielenie, doza 18.4g uzysk ok 37g, temperatura 90C daje wyśmienity efekt.
                                        Zamówiłem jej kolejną paczkę ale wcześniej będę chciał spróbować darowanej kawy z palarni Korona.

                                        Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                                        Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                                        Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                                        Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                        0
                                        • pawel890P Online
                                          pawel890P Online
                                          pawel890
                                          Admin
                                          napisał ostatnio edytowany przez pawel890
                                          #20

                                          Dziś mam okazję testować Instytut Kawy - kawa Roma. Ten wypał ziaren z Brazylii to ogromny przeskok po moich ostatnich eksperymentach. Niska kwasowość i klasyczny orzechowy smak espresso. Gorąco polecam.

                                          Link Preview Image
                                          Kawa ROMA - InstytutKawy.pl

                                          favicon

                                          InstytutKawy.pl (instytutkawy.pl)

                                          Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                                          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                                          Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                                          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                          0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów


                                          • 1
                                          • 2
                                          • 3
                                          • 4
                                          • 5
                                          • 6
                                          • Zaloguj się

                                          • Nie masz konta? Zarejestruj się

                                          • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                                          • Pierwszy post
                                            Ostatni post
                                          0
                                          • Kategorie
                                          • Jak zacząć z kawą
                                          • Poradnik espresso
                                          • Pierwszy młynek do kawy
                                          • Woda do kawy
                                          • Popularne
                                          • Ostatnie
                                          • Tagi
                                          • Użytkownicy
                                          • Grupy