Przejdź do treści

Zblendowałem ziarna kawy

Kawa ziarnista
3 3 16 1
  • Ostatnio potrzebowałem zmniejszyć dzienną dawkę kofeiny, ale jako że bardzo lubię espresso, nie chciałem z niego rezygnować. Oczywiście można sięgnąć po decafa, ale ta ostatnia filiżanka ma dać mi jeszcze małego kopa. Teoretycznie są na rynku half-cafy, czyli mieszanki zwykłej kawy i bezkofeinowej, ale oferta jest raczej mocno ograniczona, a najpopularniejsza metoda dekofeinezacji może być nieco dyskusyjna, co jeszcze bardziej zawęża wybór.

Half-caf DIY

Do głowy wpadła mi dziwna myśl. A gdyby tak zmieszać decafa ze zwykłym ziarnem? W końcu tak to robią palarnie. Tyle że nie miałem tego samego ziarna w wersji klasycznej i bez kofeiny.
    Tak zrobiłem swój pierwszy blend, a efekt okazał się co najmniej zadowalający. Half-caf DIY stał się elementem codzienności.

Losowość paczkowanych blendów

Właściwie zanim skomponowałem swój pierwszy blend, systematycznie do głowy wpadała mi myśl, że te paczkowane są obarczone ryzykiem losowości. Abstrahując od tego, czy w każdej paczce od danej palarni proporcje są takie same, bo ciężko byłoby to zweryfikować, pojawia się inny problem. Czy przy każdej filiżance my sami wybierzemy z paczki takie same proporcje? Śmiem wątpić, a to przecież na powtarzalności nam zależy. Inaczej będzie smakować espresso z przewagą ziarna z Brazylii, a inaczej z Indii. Choć to tylko teoria, nie mogę wyzbyć się tej myśli.

Ujarzmianie chaosu

Po moim udanym eksperymencie z własnym half-cafem wpadłem na jeszcze inny pomysł. Skoro blend decafa z klasycznym wypałem okazał się sukcesem, co stoi na przeszkodzie, żeby pozbyć się problemu losowości przez samodzielne odmierzanie proporcji z różnych paczek single-originów? W ten sposób eliminujemy jeszcze jedną zmienną.

Cienka granica między odwagą i głupotą

Decaf, który ostatnio kupiłem jest dość gorzki. Zbyt gorzki, żeby faktycznie się nim nacieszyć bez kombinowania.
    Skoro już zacząłem komponować własne blendy, do głowy napływają kolejne pomysły. Jeden z nich był co najmniej dziwny, wręcz przerażający, ale miał w sobie coś przyciągającego. A gdyby tego gorzkiego decafa zmieszać z jasnym wypałem? Akurat miałem pod ręką niezbyt kwaśną Rwandę, która z resztą z dripa mi nie do końca smakowała względem poprzedniej. Tyle że to dwa zupełnie różne ziarna, wymagają innego traktowania!
    Potraktowałem je więc odmiennie. Jasno palona Rwanda została zmielona znacznie drobniej od goryczkowego decafa. Efekt? Subtelna kwasowość i lekkość w espresso jakiej jeszcze nigdy nie doświadczyłem.

Choć paczkowanych blendów nie skreślam, bo wspomniana wcześniej losowość to jednak tylko teoria, w najbliższych zakupach ziarna uwzględnię dalsze eksperymenty z własnymi mieszankami.

Próbowaliście kiedyś stworzyć własny blend?

• Pomysł ciekawy ale chyba wymagałby wielu prób i testów.
    Zastanawiam się czy są jakieś wskazówki, zalecenia, najlepsze praktyki takiego "mieszania"?
    Ja prędzej bym chyba zajął się samodzielnym wypalaniem.

• Chyba wolałbym po prostu zmniejszyć dozę, dobry pomysł to też krótsza ekstrakcja jak ristretto? Przyznam, że sam też zmniejszałem poziom kofeiny w życiu i szedłem po prostu w stronę mniejszej dozy. Zauważyłem też u siebie, że picie czystego espresso ma na mnie mniejszy efekt kofeinowy niż americano czy latte, ale tutaj może być efekt placebo.

Sugerowane posty

• Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?

Kawa ziarnista
    3
    1 Głosy
    3 Posty
    198 Wyświetlenia
    S
    @Dawid4792 napisał w Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?: widząc tam takie palarnie jak LaCava, Audun, Coffee Grange, czy Kafar, muszę przyznać że nie jest to złe zestawienie, a całkiem dobre. Zgadzam się, że to całkiem dobre zestawienie. Pokazuje też, że temat dobrej kawy pojawia się w mediach głównego nurtu. Bądźmy optymistami i przyjmijmy, że to dla nas dobrze. @Dawid4792 napisał w Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?: Co myślicie o tym? Da się wskazać 10, 12 czy 20 wiodących palarni, nie pomijając żadnej istotnej? Może być ciężko, ponieważ pojawia się pytanie jakie przyjąć kryteria? Jak porównać tą olbrzymią ilość palarnii?
  • Kawy premium od marketowych korporacji

Kawa ziarnista
    9
    0 Głosy
    9 Posty
    336 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja jakiś czas temu piłem Lavazze Gran riserva. Wtedy dało się ją jeszcze kupić za 74zł. Naprawdę nie było się do czego przyczepić, naprawdę smaczna kawa.
  • Słodycz w kawie

Zablokowany Kawa ziarnista
    11
    0 Głosy
    11 Posty
    526 Wyświetlenia
    S
    Do dalszej dyskusji zapraszam w wydzielonym wątku Czy w kawie jest cukier? Naukowe spojrzenie na słodycz