Aktualna gama ekspresów Sage-który ekspres wybrać?
-
Sage i Breville - zamieszanie z nazewnictwem
Właścicielem marki Sage jest spółka Breville z Australii. Australijczycy pierwotnie nie planowali w ogóle sprzedaży w Europie. W 1982 sprzedali prawa do marki Breville na Europę. Gdy zdecydowali się potem wejść na europejski rynek musieli stworzyć nowy brand. Dlatego też ekspresy te są oferowane w Europie głównie pod marką Sage.
Z kolei ekspresy oferowane w Europie pod marką Breville nie mają nic wspólnego z ekspresami Sage i australijskim Breville.
Gama ekspresów Stage podobnie jak gama innych producentów uległo w ostatnim czasie pewnym przeobrażeniom. Jest to związane również z tym że Breville przejął w ostatnich latach Lelita i Baratze. Efekt tych przejęć jest taki że do ekspresów Sage trafiają stopniowo żarna Baratzy a sama gama rozwija się w kierunku ekspresów innych niż gama Lelita. Rozwijane są więc przede wszystkim ekspresy z wbudowanym młynkiem i korzystające z technologii termobloku zwanej też ThermoJet. Sam producent dysponuje też potężnym działem R&D czego efektem są interfejsy dotykowe.Duża ilość modeli w gamie
W gamie znajduje się wiele modeli, co może utrudniać wybór. Kolbowe ekspresy ciśnieniowe w ofercie Sage możemy podzielić na 4 główne grupy, które opisano poniżej.
Młynki wbudowane w ekspresy bazują na konstrukcji Sage Pro Grinder-więcej na jego temat można przeczytać w recenziji.Bambino i Bambino Plus
Bambino - to proste ekspresy kolbowe dostępne w dwóch wariantach. Są to ekspresy wolnostojące bez wbudowanego młynka. Korzystają z pojedynczego termobloku. Temperaturę kontroluje prosty sterownik PID-bez wyświetlacza i możliwości zmiany nastaw . Ekspresy wyposażono w programowanie dozy. Ekspresy te korzystają z sitek 54 mm. Fabrycznie dostarczane są cztery sitka, dwa klasyczne i dwa ciśnieniowe do kawy fabrycznie mielonej. Ekspres ma pompę wibracyjną i zawór OPV. W gamie są 2 modele Bambino i Bambino Plus. Droższy model Bambino Plus ma dodatkowo zawór trójdrożny, automatyczne spienianie, inną kolbę itd. Obecność zaworu trójdrożnego to istotny argument za wyborem wersji plus.
Który ekspres Sage Bambino warto wybrać? Warto wybrać wersję Bambino Plus ze względu na dostępność zaworu trójdrożnego.Barista Express, Barista Express Impress, Barista Pro, Barista Touch i Barista Touch Impress
W linii Barista znajduje się kilka wariantów ekspresów z wbudowanym młynkiem i pojedynczym termoblokiem. Ekspresy Barista bazują na podzespołach zbliżonych do Bambino. Zastosowano więc pompę wibracyjną, OPV, zawór trójdrożny, grupę na sitka 54mm. Dodatkowo można ustawiać temperaturę. Ekspresy te mają wbudowany młynek. Starsze i tańsze warianty mają zwykłe żarna jak w modelu Sage Pro Grinder. Nowsze i droższe warianty mają od niedawna lepsze żarna Baratzy.
Oprócz tego różne warianty ekspresów Barista różnią się od siebie obecnością automatycznego tampera, ekranu i automatycznego spieniacza.
Barista Pro i Barista Touch Impress wyposażone są w żarna Baratzy, dużo lepsze niż standardowe.
Barista Touch i Barista Touch Impress wyposażone są w ekran ułatwiający korzystanie z ekspresu i ustawiania parametrów. Ekran prowadzi mniej doświadczone osoby przez proces ekstrakcji.
Barista Express Impres i Barista Touch Impress wyposażone są w automatyczny tamper. Ułatwia to przygotowanie dozy z jednej strony ale ogranicza kontrolę nad procesem.Który ekspres Sage Barista warto wybrać? Warto wybrać Barista Pro lub Barista Touch Impress ze względu na zastosowane lepsze żarna Baratzy. Młynek jest kluczowy dla efektu w filiżance. Kwestia automatycznego tampera i ekranu ma dużo mniejsze znaczenie.
Sage Dual Boiler
Dual Boiler - jeden ale to kultowy niemalże model produkowany bez zmian od lat. Z punktu widzenia ambitnych home baristów jest to jedyny interesujący model w gamie. Ekspres ma dwa bojlery, szerokie możliwości konfiguracji i modyfikacji. Jest produkowany bez większych zmian. Nie jest zintegrowany z młynkiem. Dobierając do niego odpowiedni młynek możemy uzyskać zestaw wysokiej klasy. Ekspres ten jest oferowany bez większych zmian a więc na jego temat można przeczytać w artykule Recenzja Sage Dual Boiler, ekspresu wiecznie zielonego
Który Sage Dual Boiler warto wybrać? Tutaj do wyboru są tylko wersje kolorystyczne, warto więc wybrać taką która będzie pasować do reszty sprzętów.Oracle, Oracle Touch i Oracle Jet
Oracle-najwyższa półka ekspresów kolbowych z wbudowanym młynkiem. Oferowane są trzy warianty. W założeniu ekspresy z Oracle mają łączyć w sobie zalety ekspresu Dual Boiler z łatwością obsługi ekspresów Barista.
W gamie znajdziemy trzy ekspresy:
Oracle ma podzespoły ekspresu Sage Dual Boiler oraz dodatkowo w tej samej obudowie automatyczny spieniacz, automatyczny tamper oraz młynek. W ramach ostatnich modernizacji do młynka trafiły żarna Baratzy. Ekspres ten, podobnie jak Sage Dual boiler umożliwia jednoczesną ekstrakcje kawy i spienianie.
Oracle Touch to ekspres Oracle dodatkowo wyposażony w ekran dotykowy ułatwiający obsługę.
Oracle Jet to nowy członek rodziny Oracle. Wyposażony został w termoblok. Układ nie pozwala na jednoczesne spienianie mleka i ekstrakcję kawy-czynności te można wykonywać naprzemiennie. W stosunku do Oracle/Oracle Touch ma za to krótszy czas nagrzewania.
Który Sage Oracle warto wybrać? Oracle Jet jest odpowiedni przy mniejszej ilości kaw wykonywanych pod rząd.Przy większej ilośc kaw sprawdzi się Oracle i Oracle touch z klasyczną konstrukcją opartą o bojlery.Porównanie parametrów i zastosowanych rozwiązań
Ekspres Techn. PID /wyświetlacz Sitka Wbudowany tamper Wbudowany młynek Spieniacz Bambino TB tak/bez regulacji i wyświetlacza 54mm nie nie zwykły Bambino Plus TB tak/bez regulacji i wyświetlacza 54mm nie nie automat Barista Express TB tak/bez wyświetlacza 54mm tak, zwykły tak, standardowe żarna ręczny Barista Express Impress TB tak/bez wyśweitlacza 54mm tak, automat tak, standardowe żarna zwykły Barista Pro TB tak/ekran LCD 54mm tak, zwykły tak, żarna Baratza zwykły Barista Touch TB tak/ekran dotykowy 54mm tak, zwykły tak, standardowe żarna automat Barista Touch Impress TB tak/ekran dotykowy 54mm tak, automat tak, żarna Baratza automat Dual Boiler DB 0,3l/0,9l tak/ekran LCD 58mm tak, zwykły nie zwykły Oracle DB 0,3l/0,9l tak/ekran LCD 58mm tak, automat tak, żarna Baratza automat Oracle Touch DB 0,3l/0,9l tak/ekran dotykowy 58mm tak, automat tak, żarna Baratza automat Oracle Jet TB tak/ekran dotykowy 58mm tak, automat tak, żarna Baratza automat Technologia:
TB-termoblok
DB-dwa odrębne bojlery- pierwszy do kawy a drugi do pary, możliwe nawet jednoczesne spienianie mleka i parzenie kawyJaki ekspres Sage wybrać?
Wybór ekspresu Sage zależy od Twoich potrzeb i doświadczenia.
Bambino Plus to ekspres dobry na start.
Ekspresy z linii Barista to rozsądne cenowo ekspresy zintegrowane z młynkiem. Jeśli dysponujemy wyższym budżetem i szukamy ekspresu kolbowego z wbudowanym młynkiem warto rozważyć ekspresy Oracle.
Pasjonaci kawy nie mają takich dylematów-w ich przypadku w grę wchodzi tylko Sage Dual Boiler.
Sprawdź pozostałe dyskusje i opinie na naszym forum o kawie, by dopasować model do swoich oczekiwań. To najlepsza porada zakupowa ekspresu, która pomoże Ci cieszyć się idealną kawą! -
Hej, jak zwykle profesjonalnie.
Nie jestem pewien, ale Agnieszka, ma u siebie bodajże dual boiler i wiem, że kiedyś komuś go tam polecała.
Piłem miesiąc temu zrobioną Etiopkę przez Naszą Mistrzynię chyba z niego.
Była mniam xDMam nadzieję, że mogę wrzucić fotkę🦧
-
Agnieszka Rojewska - Mistrzyni Świata Baristów korzysta z Sage? No to jestem zaskoczony.
Co ciekawe widzę, obok terminal płatniczy, czy to zdjęcie z kawiarni gdzie robi się kawę z Sage?
-
Agnieszka Rojewska - Mistrzyni Świata Baristów korzysta z Sage? No to jestem zaskoczony.
Co ciekawe widzę, obok terminal płatniczy, czy to zdjęcie z kawiarni gdzie robi się kawę z Sage?
@pawel890 , to jest "show room".
W ramach "eventu", można było się napić kawy na miejscu (trochę liczyłem, że bedzie coś w promocji i bedzie można coś poprobować jak na targach kawy), niestety ...Niemniej bardzo sympatycznie bez zadęcia i w miłej atmosferze.
Terminal jest bo można kupić kawę S&R na miejscu.
Tak w skrócie : https://youtu.be/1zn3cQx18L8?feature=shared
Na bank to Sage, wydaje mi się że dual boiler, ale nie dam się pokroić ;/
-
@pawel890 , to jest "show room".
W ramach "eventu", można było się napić kawy na miejscu (trochę liczyłem, że bedzie coś w promocji i bedzie można coś poprobować jak na targach kawy), niestety ...Niemniej bardzo sympatycznie bez zadęcia i w miłej atmosferze.
Terminal jest bo można kupić kawę S&R na miejscu.
Tak w skrócie : https://youtu.be/1zn3cQx18L8?feature=shared
@Heniutek napisał w Aktualna gama ekspresów Sage-który ekspres wybrać?:
Tak, to Sage Dual Boiler. Sage intensywnie promuje się teraz wśród palarni kawy. Szkoda, że nie poprawili opisów na swoich stronach. Takie rzeczy jak zawór trójdrożny, OPV i inne szczegóły dalej nie znajdują się w opisie. Ale za to nie zapomnieli o 58mm, dobre i to
-
-