Przejdź do treści

Ilość palarni kawy w Polsce

Kawa ziarnista
5 4 238
  • Czy da się znaleźć gdzieś informacje ile mamy w Polsce palarni kawy?

Kilka lat temu natknąłem się na jakąś listę na której było ponad 200, ale od tamtej pory powstało sporo nowych. W ogóle doszło do ciekawej sytuacji, niejeden roaster zwolnił się z pracy żeby zacząć palić kawę pod swoją marką. W ogóle można odnieść wrażenie że co 2 bardziej znana osoba w branży coś wypala. Palarni powstało ostatnio niczym grzybów po deszczu.

Od przybytku głowa nie boli, ale prawde mówiąc niewielkie palarnie z małymi piecami np 5kg moim zdaniem trochę zniekształcają rynek. W takiej palarni zwykła Brazylia do ekspresu, często Santos /cerrado potrafi kosztować 120zł/kg. A przecież to nie jest jakieś wybitne ziarno. Tą samą kawę z większej palarni można kupić za 80zł. Choć z drugiej strony, skoro istnieją to najwyraźniej popyt jest 🙂

• Nie wiem jakie piece mają małe palarnie, ale w mojej okolicy raczej są takie małe i nie ma takich cen, głównie wśród lokalnych palarni z zerowym marketingiem. Natomiast jest wręcz przeciwnie, znane palarnie mają już tak niebotyczne ceny, że nie wiem czy wciąż kupuję kawę 😄

• Na dzień 30 czerwca 2014 r. w wg danych GUS (z REGON) zarejestrowane były 202 podmioty działające w branży określanej jako Przetwórstwo herbaty i kawy (PKD 10.83.Z). W tej licznie są też giganci rynku kawy tacy jak Mokate, Woseba itp.

• Ciekawe, a bywali tacy co twierdzili ze i po 300 albo 400 palarni mamy. A jednak, nie aż tak dużo 🙂

Może to dobrze że jest konkurencja. Ceny kawy też mają swoje wahania, ostatnio poszły do góry, ale prawdziwym problemem jest to, że gdy idą w dół to nie zawsze widzimy ten trend w cenach kaw które kupujemy.

• Kiedyś probowałem zrobić listę i ranking palarni w Polsce, ale niestety jak się dorwie jakaś palarnia krzak, gdzie wszyscy wiedzą, że jakość jest słaba, ale wrzuci dużo botów to taki ranking przestaje być wiarygodny.

Sugerowane posty

• Jak wygląda polski rynek kawy?

Przeniesiony Dział handlowy analiza rynku
    13
    0 Głosy
    13 Posty
    288 Wyświetlenia
    S
    @Semtex napisał w Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?: I doszedłem do wniosku, że zdecydowaną większość rynku stanowią nabywcy plastikowych De Longhi ze znanych marketów oferujących elektronikę, a nie Lelita Biancę, czy Rocketa Cronometro, które są sprzedawane przez wyspecjalizowane sklepy, wąskiej grupie pasjonatów, z których duża część śledzi właśnie takie fora Podobnie oceniam wielkość kawowego rynku "prosumer" w Polsce. W mojej ocenie sprzęt ten stanowi jakieś 2%. Raport za 2024 rok wkrótce
  • 0 Głosy
    4 Posty
    193 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Moim zdaniem do wysokich cen różnych akcesoriów trzeba podejść trochę inaczej. W każdym hobby pojawiają się różne nowości, różne gadżety. Kawosze mają jakieś drogie WDT, młynki za 10 tys złotych czy sitka za 1200zł. Oczywiście to wszystko jest wysokiej jakości, ale ze stosunkiem cena /jakość bywa różnie, bo czasem płacimy za coś 5 razy więcej, ale nie otrzymujemy 5 razy lepszych efektów, a jedynie niesmaczną poprawę. Koniec końców, dla ludzi którzy mają pasję to nadal gra warta świeczki Ja to rozumiem, chociaż sam pewnie bym nie kupił.
  • Ulubiona palarnia kawy...

Kawa ziarnista
    29
    1 Głosy
    29 Posty
    2k Wyświetlenia
    K
    Ja to już stary chłop, który najbardziej lubi metody przelewowe jakiś Drip i eksperymenty. Brazylię piję z żoną i jak dzieciaki wpadają do nas w odwiedziny i używam takiego ekspresu: Maestosa EPAM960.75.GLM Mam też Flair 2 PRO, ale z tego tylko ja pijam, bo każdy mówi, że Espresso to tylko dla starych dziadów.