Ilość palarni kawy w Polsce
-
Czy da się znaleźć gdzieś informacje ile mamy w Polsce palarni kawy?
Kilka lat temu natknąłem się na jakąś listę na której było ponad 200, ale od tamtej pory powstało sporo nowych. W ogóle doszło do ciekawej sytuacji, niejeden roaster zwolnił się z pracy żeby zacząć palić kawę pod swoją marką. W ogóle można odnieść wrażenie że co 2 bardziej znana osoba w branży coś wypala. Palarni powstało ostatnio niczym grzybów po deszczu.
Od przybytku głowa nie boli, ale prawde mówiąc niewielkie palarnie z małymi piecami np 5kg moim zdaniem trochę zniekształcają rynek. W takiej palarni zwykła Brazylia do ekspresu, często Santos /cerrado potrafi kosztować 120zł/kg. A przecież to nie jest jakieś wybitne ziarno. Tą samą kawę z większej palarni można kupić za 80zł. Choć z drugiej strony, skoro istnieją to najwyraźniej popyt jest

-
Nie wiem jakie piece mają małe palarnie, ale w mojej okolicy raczej są takie małe i nie ma takich cen, głównie wśród lokalnych palarni z zerowym marketingiem. Natomiast jest wręcz przeciwnie, znane palarnie mają już tak niebotyczne ceny, że nie wiem czy wciąż kupuję kawę

-
Na dzień 30 czerwca 2014 r. w wg danych GUS (z REGON) zarejestrowane były 202 podmioty działające w branży określanej jako Przetwórstwo herbaty i kawy (PKD 10.83.Z). W tej licznie są też giganci rynku kawy tacy jak Mokate, Woseba itp.
-
Ciekawe, a bywali tacy co twierdzili ze i po 300 albo 400 palarni mamy. A jednak, nie aż tak dużo

Może to dobrze że jest konkurencja. Ceny kawy też mają swoje wahania, ostatnio poszły do góry, ale prawdziwym problemem jest to, że gdy idą w dół to nie zawsze widzimy ten trend w cenach kaw które kupujemy.
-
Kiedyś probowałem zrobić listę i ranking palarni w Polsce, ale niestety jak się dorwie jakaś palarnia krzak, gdzie wszyscy wiedzą, że jakość jest słaba, ale wrzuci dużo botów to taki ranking przestaje być wiarygodny.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się