Przejdź do treści

Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?

Kawa ziarnista
3 3 68
  • Przypadkiem trafiłem na artykuł, z ciekawym rankingiem palarni kawy specialty. Wchodząc na stronę, spodziewałem się raczej czegoś oderwanego od rzeczywistości. Muszę przyznać, że mocno się zdziwiłem, widząc tam takie palarnie jak LaCava, Audun, Coffee Grange, czy Kafar, muszę przyznać że nie jest to złe zestawienie, a całkiem dobre.
    https://www.vogue.pl/a/najlepsze-palarnie-kawy-w-polsce

Co myślicie o tym? Da się wskazać 10, 12 czy 20 wiodących palarni, nie pomijając żadnej istotnej?

• Moim zdaniem jest to niemożliwe zadanie, żeby stworzyć taki ranking, pytanie ile ma być kryteriów? 🙂
    Może bardziej chodziło o najpopularniejsze palarnie Speciality?

• Przypadkiem trafiłem na artykuł, z ciekawym rankingiem palarni kawy specialty. Wchodząc na stronę, spodziewałem się raczej czegoś oderwanego od rzeczywistości. Muszę przyznać, że mocno się zdziwiłem, widząc tam takie palarnie jak LaCava, Audun, Coffee Grange, czy Kafar, muszę przyznać że nie jest to złe zestawienie, a całkiem dobre.
    https://www.vogue.pl/a/najlepsze-palarnie-kawy-w-polsce

Co myślicie o tym? Da się wskazać 10, 12 czy 20 wiodących palarni, nie pomijając żadnej istotnej?

@Dawid4792 napisał w Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?:

widząc tam takie palarnie jak LaCava, Audun, Coffee Grange, czy Kafar, muszę przyznać że nie jest to złe zestawienie, a całkiem dobre.

Zgadzam się, że to całkiem dobre zestawienie. Pokazuje też, że temat dobrej kawy pojawia się w mediach głównego nurtu. Bądźmy optymistami i przyjmijmy, że to dla nas dobrze.

@Dawid4792 napisał w Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?:

Może być ciężko, ponieważ pojawia się pytanie jakie przyjąć kryteria? Jak porównać tą olbrzymią ilość palarnii?

Sugerowane posty

• Cena kawy surowej i wypalonej

Kawa ziarnista
    10
    0 Głosy
    10 Posty
    255 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @pawel890 jak tak piszesz o różnicach ceny w tej samej kawie, ale palonej pod espresso i pod przelew, to rzeczywiście to jest kolejna dziwna rzecz, o ile to naprawdę identyczne ziarno. Palarnia Caffe Grano praktykuje coś fajnego - mają Santosa pod przelew i pod espresso w ten samej cenie, już od dawna. I oba są bardzo dobre W praktyce palarnie często biorą inne ziarna pod espresso a inne pod przelew, z uwagi na to że każde ziarno ma swoje predyspozycje.
  • Czy w kawie jest cukier? Naukowe spojrzenie na słodycz

Przypięty Kawa ziarnista wiedza kawowa
    8
    4 Głosy
    8 Posty
    291 Wyświetlenia
    MartiszaM
    Bardzo przyjemnie się czyta, nawet laikowi kawowemu
  • Ilość palarni kawy w Polsce

Kawa ziarnista analiza rynku
    5
    1 Głosy
    5 Posty
    203 Wyświetlenia
    pasiadloP
    Kiedyś probowałem zrobić listę i ranking palarni w Polsce, ale niestety jak się dorwie jakaś palarnia krzak, gdzie wszyscy wiedzą, że jakość jest słaba, ale wrzuci dużo botów to taki ranking przestaje być wiarygodny.