Ilość palarni kawy w Polsce
-
Czy da się znaleźć gdzieś informacje ile mamy w Polsce palarni kawy?
Kilka lat temu natknąłem się na jakąś listę na której było ponad 200, ale od tamtej pory powstało sporo nowych. W ogóle doszło do ciekawej sytuacji, niejeden roaster zwolnił się z pracy żeby zacząć palić kawę pod swoją marką. W ogóle można odnieść wrażenie że co 2 bardziej znana osoba w branży coś wypala. Palarni powstało ostatnio niczym grzybów po deszczu.
Od przybytku głowa nie boli, ale prawde mówiąc niewielkie palarnie z małymi piecami np 5kg moim zdaniem trochę zniekształcają rynek. W takiej palarni zwykła Brazylia do ekspresu, często Santos /cerrado potrafi kosztować 120zł/kg. A przecież to nie jest jakieś wybitne ziarno. Tą samą kawę z większej palarni można kupić za 80zł. Choć z drugiej strony, skoro istnieją to najwyraźniej popyt jest
-
Nie wiem jakie piece mają małe palarnie, ale w mojej okolicy raczej są takie małe i nie ma takich cen, głównie wśród lokalnych palarni z zerowym marketingiem. Natomiast jest wręcz przeciwnie, znane palarnie mają już tak niebotyczne ceny, że nie wiem czy wciąż kupuję kawę
-
-
Ciekawe, a bywali tacy co twierdzili ze i po 300 albo 400 palarni mamy. A jednak, nie aż tak dużo
Może to dobrze że jest konkurencja. Ceny kawy też mają swoje wahania, ostatnio poszły do góry, ale prawdziwym problemem jest to, że gdy idą w dół to nie zawsze widzimy ten trend w cenach kaw które kupujemy.
-
Kiedyś probowałem zrobić listę i ranking palarni w Polsce, ale niestety jak się dorwie jakaś palarnia krzak, gdzie wszyscy wiedzą, że jakość jest słaba, ale wrzuci dużo botów to taki ranking przestaje być wiarygodny.