Wybrani gracze na polskim rynku kawowym 2024
-
Cześć,
Firmy wpisane do KRS muszą co roku sporządzać i publikować sprawozdania finansowe. Sprawozdania te są potem dostępne na rządowych stronach. Dlatego też postanowiłem przeanalizować sprawozdania firm mających w ofercie sprzęt i ziarno. Nie brałem pod uwagę graczy takich jak korporacyjne palarnie czy duże markety. Na podstawie danych sprawozdań finansowych przygotowałem raport o wynikach finansowych. Raport powstał na podstawie sprawozdań finansowych za 2024 roku i wykazanych w nich przychodów ze sprzedaży. Poniżej wyniki zestawienia.
Sklep (nazwa firmy) Przychody Udział 1 coffeedesk.pl (All Good SA) 132,406,725 zł (+) 1.72% 2 haybcoffee.pl (Coffee Republic Sp. z o.o.) 15,722,167 zł (+) 0.20% 3 cmsale.com (COFFEE TOOLS sp. z o.o.) 15,512,456 zł (+) 0.20% 4 czaskawy.pl (TECHNOVO SP Z O.O.) 12,626,630 zł (+) 0.16% 5 cafesilesia.pl (Cafe Silesia Sp. z o.o.) 7,953,718 zł (-) 0.10% 6 kawa.pl (KAWA.PL Sp. z o.o.) 4,969,035 zł (-) 0.06% 7 coffeesite.pl (CONSITE Sp. z o.o.) 4,068,185 zł (+) 0.05% 8 dobrapalarniakawy.pl ( P.P.G.GROUP sp. z o.o. sp.k.) 3,574,533 zł (+) 0.05% 9 ascaso.pl / caffebarca.pl (CAFFE BARCA Sp. z o.o.) 1,628,009 zł (+) 0.02% 10 teges.pl (TEGES SP. Z O.O.) 112,958 zł (-) 0.00% Sklep-adres sklepu, w nawiasie spółka wskazana w danych kontaktowych lub regulaminie
Przychody-pozycja Przychody netto ze sprzedaży w Rachunku zysków i strat
(+) oznacza wzrost w stosunku do roku poprzedniego
(-) oznacza spadek.
Udział-szacunkowy udział w rynku kawy i ekspresów. Wielkość całego rynku kawy i sprzętu w Polsce szacowana jest na 7,7 miliarda złotych (7,700,000,000 zł).Inni gracze
W rankingu nie uwzględniłem firm które co prawda oferują kawowy sprzęt ale jest to tylko część szerszej oferty.
Warte uwagi jest m.in. Koree (dealer LaMarzocco) czy Primulator (m.in. Faema, Slayer, Mahlkönig).Sklep (nazwa firmy) Przychody koree.pl (Koree Sp. z o.o.) 183,403,426 zł (+) Primulator (Primulator sp. z o.o.) 155,449,724 zł (+) czajnikowy.pl (CZAJNIKOWY PL sp z o.o.) 2,113,186 zł (+) Wielcy nieobecni
W zestawieniu brakuje kilku graczy. Firmy takie jak Konesso.pl i sklepkawa.pl nie mają obowiązku ani możliwości publikacji sprawozdań w KRS. Na podstawie danych o ruchu na stronach internetowych i danych z innych źródeł wiadomo, że sklepy te zajęłyby wysokie miejsca na początku zestawienia.
Podobnie sytuacja wygląda z coffeeitalia.pl (COFFEECULT SRL UNIPERSONAL). Firma jest zarejestrowana we Włoszech i jest w związku z tym "poza naszym radarem".Nieobecni na własne życzenie
Część analizowanych firm, nie złożyła sprawozdań za 2024 rok. Są to m. in. Przyjacielekawy.pl (PRZYJACIELE KAWY Sp. z o.o.) za wcześniejszy 2023 rok wykazali przychód 42,258,901zł. Podobny wynik za 2024 dałby wysokie miejsce.
Sklep 30.coffee (NOSSON Sp. z o.o.) zniknął z rynku a spółka nie złożyła sprawozdania.
Z kolei coffee-lovers.eu (IR Tech Sp. z o.o.) za 2022 rok wykazali zaledwie 209.155 zł, wynik na zbliżonym poziomie plasowałby spółkę na końcu zestawienia. -
Koree z tego co pamiętam obsługuje automaty w Żabkach, więc mają ogromny rynek.
-
@Kekacz napisał w Wybrani gracze na polskim rynku kawowym 2024:
Koree z tego co pamiętam obsługuje automaty w Żabkach, więc mają ogromny rynek.
Tak, też zwróciłem na to uwagę. Ale Koree, podobnie jak Primulator ma w ofercie też sporo innego sprzętu, więc nie jest firmą wyłącznie kawową.