Aktualna gama ekspresów Lelit
-
Lelit jeszcze do niedawna oferował bardzo dużo różnych modeli. Pomiędzy nimi występowały niekiedy tylko drobne różnice. Powodowało to wiele dylematów i wątpliwości po stronie kupujących. W ostatnich latach gama ta była sukcesywnie upraszczana. Po ostatnich zmianach jest jeszcze bardziej przejrzysta. Obecną gamę modelową opisuje poniżej.
Zdjęcia są mojego autorstwa-wykonałem je podczas zwiedzania fabryki i testów sprzętu.
Linia 50s
Budżetowe ekspresy w obudowie ze stali polerowanej. Obecnie tylko i wyłącznie z bojlerem 250 ml i grupą 57mm. Seryjnie montowany jest manometr, OPV i zawór trójdrożny. W ofercie są łącznie cztery ekspresy:
Anna z PID i bez PID
Anita (czyli ekspres Anna zintegrowana z młynkiem Lelit Fred) w wersji z PID i bez PID.
Model Anita z PID został dokładnie opisany w recenzji dostępnej na Forum.Linia VIP
Ekspresy w obudowie ze stali szczotkowanej. Bojler kawowy 300ml i grupą 58mm. Wszystkie ekspresy mają rozbudowany PID - LCC. W ofercie są teraz tylko trzy ekspresy:
Victoria (ekspres z pojedynczym bojlerem)
Elizabeth (dual boiler, w stosunku do Victorii ma dodatkowo bojler parowy i bardziej rozbudowane sterowanie, bojler kawowy jest tego samego typu)
Kate (czyli ekspres Victoria zintegrowana z młynkiem Lelit Fred)Linia PRO
Ekspresy z grupą E61 (sitka 58mm). W ofercie dwa modele domowe. Są to:
Mara - HX dostępny w kilku kolorach. Więcej na temat modelu Mara i jego ewolucji można przeczytać w recenzji.
Bianca - dual boiler z profilowaniem i rotapompą, dostępna w różnych kolorach. Więcej na temat ekspresu Bianca można przeczytać w recenzji.
W tej linii jest też jeden gastronomiczny - dwugrupowa Giulietta.Z oferty zniknęło kilka modeli "pośrednich"-Grace a wcześniej Glenda. Zmniejszyła się, do dwóch liczba wariantów Anny. Została całkowicie wycofana Diana (poprzedniczka Elizabeth). Wybór ekspresu stał się łatwiejszy.
Różnice pomiędzy linią 50s a VIP są jeszcze wyraźniej widoczne.Linia 50s vs linia VIP - różnice
Najważniejszą różnicą jest bojler kawowy. Różnice pokazuje zdjęcie poniżej.
W linii 50s jest to bojler 250ml z grzałką 1000W (po prawej) zintegrowany z grupą 57mm.
W linii VIP jest większy boler 300ml z grzałką 1200W zintegrowany z grupą 58mm (po lewej ).
Bojler 300ml jest nie tylko większy ale bardziej masywny. Dzięki temu zapewnia lepszą stabilność temperaturową. Pozwala też na szybsze spienianie.
W ekspresach linii 50s jeśli są wyposażone w PID to jest tam klasyczny PID firmy Gicar z wyświetlaczem siedmiosegmentowym (po prawej). Spotykać go możemy w wielu innych włoskich ekspresach i innych sprzętach gastronomicznych.
W linii VIP seryjny jest rozbudowany PID z wyświetlaczem graficznym (po lewej). Oprócz kontroli temperatury pełni on różne dodatkowe funkcje takie jak shot timer, programowanie dozy (w Elizabeth) czasu mielenia itp .
Zarówno ekspresy z linii 50s jak i z linii VIP korzystają z zbiorników wody tego samego typu.
W linii VIP zbiornik ma magnes do sygnalizacji poziomu. W linii 50s kontrola poziomu wody następuje przez boczne wycięcie na obudowie. W ekspresach z linii 50s można zmienić zbiornik na wersję otwartą (opisaną w recenzji ekspresu Anita), do linii VIP nie ma w ofercie zamienników, ze względu na magnetyczny pływak sygnalizacji poziomu wody.
Z zewnątrz widoczny jest też inny rodzaj stali. W linii VIP jest to szczotkowana (po lewej), w linii 50s polerowana (po prawej)
Porównanie parametrów i zastosowanych rozwiązań
Ekspres Technologia PID Linia Sitka Wbudowany młynek Anna PL41EM SB 0,25l brak 50s 57mm nie Anna PL41TEM SB 0,25l tak 50s 57mm nie Anita PL42EM SB 0,25l brak 50s 57mm tak-Lelit Fred Anita PL42TEM SB 0,25l tak 50s 57mm tak-Lelit Fred Victoria SB 0,3l rozbudowany (LCC) VIP 58mm nie Kate SB 0,3l rozbudowany (LCC) VIP 58mm tak-Lelit Fred Elizabeth DB 0,3l/0,6l rozbudowany (LCC) VIP 58mm nie MaraX HX 1,8l /grupa E61 tak, ale bez wyświetlacza PRO 58mm nie Bianca DB 0,8l/1,5l /grupa E61 z profilowaniem rozbudowany (LCC) PRO 58mm nie GiuliettaX HX 10l /2xgrupa E61 automatyczna rozbudowany (LTS) PRO 58mm nie Technologia:
SB-pojedynczy bojler do kawy i do pary, zmiana trybu kawa/spienianie wymaga oczekiwania na nagrzanie/wystudzenie bojlera
HX-heat exchanger - ekspres z wymiennikiem, możliwe nawet jednoczesne spienianie mleka i parzenie kawy
DB-dwa odrębne bojlery- pierwszy do kawy a drugi do pary, możliwe nawet jednoczesne spienianie mleka i parzenie kawy -
Moim pierwszym "poważnym" ekspresem był lelit anna z pidem. To on zaraził mnie na dobre dążeniem do idealnej filiżanki kawy
Taka wizyta w fabryce to mega ciekawa sprawa. Lelit organizuje takie dni otwarte? Z ciekawości, czy masz więcej zdjęć z fabryki? Dużo osób tam pracuje? Ciekawi mnie skala produkcji takiego sprzętu.
-
Skarbnica wiedzy na temat marki Lelit.
Moim zdaniem ruchy jakie podejmuje Lelit są bardzo mądre dla konsumenta i producenta, mniejszy i jaśniejszy wybór. Wcześniejsze eksperymenty z grupą 57mm było mega nietrafionym pomysłem, takie dodatkowe wciskanie czegoś bardziej premium plus.
Na przykładzie Lelit Grace i Victoria, gdzie Grace było tąńszą linią VIP ale zamkniętą na akcesoria 58mm. Wcześniej trzeba było się doktoryzowaćżeby wybrać ekspres Lelita, pamiętam ich tabelkę z różnicami i ogromną liczbą modeli, bardzo przytłaczający wybór dla świeżego użytkownika.
-
Skarbnica wiedzy na temat marki Lelit.
Moim zdaniem ruchy jakie podejmuje Lelit są bardzo mądre dla konsumenta i producenta, mniejszy i jaśniejszy wybór. Wcześniejsze eksperymenty z grupą 57mm było mega nietrafionym pomysłem, takie dodatkowe wciskanie czegoś bardziej premium plus.
Na przykładzie Lelit Grace i Victoria, gdzie Grace było tąńszą linią VIP ale zamkniętą na akcesoria 58mm. Wcześniej trzeba było się doktoryzowaćżeby wybrać ekspres Lelita, pamiętam ich tabelkę z różnicami i ogromną liczbą modeli, bardzo przytłaczający wybór dla świeżego użytkownika.
@Belusar napisał w Aktualna gama ekspresów Lelit:
Taka wizyta w fabryce to mega ciekawa sprawa. Lelit organizuje takie dni otwarte? Z ciekawości, czy masz więcej zdjęć z fabryki? Dużo osób tam pracuje? Ciekawi mnie skala produkcji takiego sprzętu.
Lelit nie ma niestety publicznie dostępnego showroomu. Ale bardzo zależało mi na wizycie w fabryce więc jak odbiłem się od Lelita mailowo to uderzyłem z prośbą do Michała z Konesso. Michał swoimi kanałami załatwił mi zwiedzanie. W fabryce oprócz linii produkcyjnej jest spora ekspozycja w której kręcone są m.in. tutoriale, jest to taki zamknięty showroom. W nim są też te wszystkie przekroje. Mam sporo dokumentacji, opiszę wizytę w oddzielnym wątku.
@pawel890 napisał w Aktualna gama ekspresów Lelit:
Moim zdaniem ruchy jakie podejmuje Lelit są bardzo mądre dla konsumenta i producenta, mniejszy i jaśniejszy wybór. Wcześniejsze eksperymenty z grupą 57mm było mega nietrafionym pomysłem,
Wcześniej ciężko było nawet coś sensownie komuś doradzić. Wiadomo było na czym polegają różnice ale nie ułatwiało to wyboru-np. w zestawieniu Glenda, Grace, Victoria. Teraz na pewno jest łatwiej i mniej jest dylematów.
Sama zaś grupa 57mm na razie nie zniknęła. Została w tańszych ekspresach Anna/Anita. I prawdę mówiąc nie do końca wiem skąd się ona wzięła w ogóle w ekspresach. Kiedyś zaczęto ją stosować i chyba nikt nie pamięta dlaczego. Przychodzi mi jedynie do głowy patent na E61 i chęć zrobienia czegoś podobnego ale jednak innego niż chronione patentem...
-
Te grupy 57 nie były w czymś co przypominało E61 - tylko występowało w grupach saturowanych. Jak dla mnie to typowy zabieg marketingowy, dajemy produkt pół premium i obok premium. Takie działania psychologiczne. Różnica w cenie była spora, a dodatkowo chyba różniły się tylko 50ml pojemności bojlera i samą grupą, więc dopłacanie blisko 1000zł żeby mieć ten 1mm więcej w grupie to chytry plan.
Chyba podobny zabieg robi się w sprzedaży wina.
-
Jest kilka innych standardów, na przykład włoski 53mm. W pewnym momencie, również dzięki popularności grupy E61 w domowych ekspresach rozmiar 58mm zrobił się popularny i stał się niemalże standardem. Ale 53mm dalej stosuje La Spaziale czy Dalla Corte.
Nie znam historii grupy 57mm. Przypuszczam, że te małe bojlery stosowane teraz w Annie i Anicie pojawiły się wcześniej niż ekspresy Lelita. Kiedyś podobne, ale inne konstrukcyjne bojlery stosowało Ascaso. One również były w standardzie 57mm. Ascaso oferuje do nich bardzo przyzwoite sitka precyzyjne - używam ich w Anicie u Rodziców. Nigdy nie zetknąłem się zaś z sitkami 57mm w droższych maszynach. Pierwsze grupy saturowane w La Marzocco były AFAIK na 58mm.
-
Mnie też przytłaczała kiedyś tabelka z ogromem ekspresów Lelita i różnicami pomiędzy nimi. Dobrze ze to upraszczają.
Jeśli chodzi o grupę 57mm, rzeczywiście jest to dziwny eksperyment. Choć idzie dostać trochę akcesoriów, rzeczywiście wybór jest nieporównywalnie mniejszy. Moim zdaniem powinni to zastąpić rozmiarem 58mm, bo same ekspresy Anna /Anita są warte uwagi
-
-
-