Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
  3. Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja

Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
recenzjalelitwbudowany młynek57mm
11 Posty 5 Uczestników 1.1k Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • S Online
    S Online
    skansen
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez skansen
    #1

    Lelit Anita PL042TEMD to ekspres kolbowy z wbudowanym młynkiem do kawy ziarnistej. Anita to ciekawa propozycja nawet dla początkującego użytkownika.

    Anita to tak naprawdę ekspres Lelit Anna i młynek Lelit Fred w jednej obudowie.
    Jest więc bojler 250 ml z grzałką 1000 W i grupą 57mm plus młynek stożkowy 38 mm z silnikiem 150W.
    Ekspres ten występuje w różnych wariantach i pod różnymi markami. Producentem wszystkich wariantów jest Lelit który dostarcza je na zamówienie kilku innym producentom. Siostrzane modele to m.in. La Pavoni Domus Bar czy Nemox Dell Opera.
    IMG_20200724_174604.jpg
    Lelit w wersji PL042TEMD jest wyposażony dodatkowo w sterownik PID i metalowe dźwigienki sterujące. Jest to polecany wariant tego ekspresu. Opis dalszej części bazuje na doświadczeniach autora z tą właśnie wersją.
    IMG_20200804_193153.jpg
    Integracja ekspresu i młynka w jednej obudowie nie jest ulubionym rozwiązaniem kawowych hobbystów. Modyfikacje takiego zestawu są trudniejsze, nie możemy zmienić na przykład samego młynka. Ziarna w hopperze mogą się nagrzewać od ekspresu. Takie rozwiązanie ma też szereg zalet. Mamy pełną kompatybilność młynka i ekspresu. Dzięki integracji nie musimy dobierać ekspresu do młynka. Ekspres zajmuje mniej miejsca niż dwa oddzielne urządzenia. Do zasilania zestawu wystarczy nam jedno gniazdo elektryczne. Ekspres zawiera w sobie wszystko co niezbędne do przygotowania espresso. Na obudowie umieszczono również tamper. Dzięki niemu po zmieleniu kawy możemy ją odpowiednio ubić. Pomiary pokazują też, że ziarna w młynku zaczynają się nagrzewać dopiero przy dłuższej pracy ekspresu.

    Na frontowym panelu ekspresu znajduje się manometr, dwa przełączniki dźwigniowe, kontrolka grzałki i sterownik PID. Pierwsza dźwigienka steruje pompą, druga zmienia tryb pracy (para wodna/wrzątek/parzenie kawy). Kontrolka sygnalizuje gotowość do pracy. Z kolei sterownik PID umożliwia ustawienie temperatury parzenia kawy i temperatury pary. PID pokazuje odczyt temperatury z sondy, dzięki czemu wiemy, kiedy ekspres jest gotowy do kolejnej ekstrakcji. Na frontowym panelu ekspresu znajduje się też zawór sterujący dyszą pary będącą również wylewką wrzątku. Sterowanie dyszą pary odbywa się za pomocą gałki.

    Z boku obudowy znajduje się gałka bezstopniowej regulacja grubości mielenia. Hopper (zbiornik na ziarna) obraca się przy zmianie grubości mielenia wskazując aktualne ustawienia. Znalezienie odpowiednich ustawień grubości mielenia nie stanowi trudności. Za przemiał odpowiadają żarna stożkowe 38 mm napędzane przez silnik o mocy 150 W. Uruchomienie młynka następuje poprzez przyłożenie kolby do przycisku znajdującego się pod wylotem świeżo zmielonej kawy. Mielenie trwa do czasu zwolnienia przycisku. Przemiał jest równy, bez bryłek, a kawa nie rozsypuje się wokół ekspresu, ewentualny nadmiar trafia do szufladki zabudowanej w podstawie ekspresu. Przyzwoita jakość mielenia to zasługa żaren Itall Mill.
    1733051216856-img_20200724_165906[1].jpg
    Tacka ociekowa zajmuje 2/3 szerokości ekspresu, pozostałą część pod młynkiem zajmuje oddzielna szufladka, do której trafia nadmiar zmielonej kawy.

    Ekspres potrzebuje kilka minut na wstępne rozgrzanie, potem warto poczeka kilkanaście minut na wygrzanie całości. Można go włączać smart wtyczką. Ekspres nie ma trybu standby, po włączeniu może pracować cały dzień ale wówczas daje o sobie znać niedogodność jaką jest zamkniecie ekspresu i młynka w jednej obudowie.

    Przygotowanie espresso ułatwia wyposażenie ekspresu, na które składa się manometr, zawór OPV i zawór trójdrożny. Ekstrakcję rozpoczynamy uruchamiając pompę za pomocą przełącznika. Wbudowana pompa wibracyjna powoli buduje ciśnienie. Ekstrakcja trwa aż do ponownego wyłączenia pompy.
    Ekspres ma tylko jeden bojler, który służy zarówno do parzenia kawy, jak i do wytwarzania pary do spieniania mleka. Aby zmienić tryb pracy z parzenia kawy na spienianie trzeba poczekać około minuty na rozgranie bojlera do wyższej temperatury. Nie ma też możliwości jednoczesnego spieniania i parzenia kawy. Jest to typowe ograniczenie maszyn z jednym układem grzewczym.
    IMG_20200724_164705.jpg
    Woda jest pobierana z zabudowanego zbiornika o pojemności 2,7 litra. Zbiornik można wyjąc z ekspresu. Jednak jego konstrukcja utrudnia czyszczenie. Stąd warto rozważyć zamianę zbiornika na akcesoryjny, otwarty zbiornik na wodę. Kontrolę poziomu wody ułatwia podgląd zbiornika w formie dwóch pionowych wycięć na obudowie.

    Z punktu widzenia domowego baristy ograniczeniem może być grupa 57mm, zamiast dużo popularniejszego wariantu 58mm. Wybór sitek, tamperów, kolb jest mniejszy i trudniejszy. Po zakupie ekspresu warto do niego dokupić precyzyjne sitka 57mm sygnowane przez Ascaso. Warto też rozważyć zmianę zbiornika wody na wersję otwartą (widoczny na zdjęciu poniżej). Innych modyfikacji ten ekspres w zasadzie nie wymaga.
    PXL_20220504_203346940.PORTRAIT.jpg

    ZALETY
    Przyzwoita jakość wbudowanego młynka
    Krótki czas nagrzewania
    Pełne wyposażenie-PID, manometr, OPV, zawór trójdrożny
    Niemalże kompletny zestawem domowego baristy
    WADY
    Grupa 57mm – mniejszy wybór akcesoriów
    Nagrzewanie się ziaren przy dłuższej pracy ekspresu

    Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    1
    • Dawid4792D Niedostępny
      Dawid4792D Niedostępny
      Dawid4792
      Mod
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      Po prawie 1.5 roku z tym ekspresem też oceniam go dość wysoko biorąc pod uwagę jego cenę, szczególnie gdy są jakieś promocje. Z nagrzewaniem się ziaren nie miałem problemów, ekspres musiałby chyba być bardzo długo włączony żeby do tego doszło. Ale pewnym problemem może być dostępność takich akcesoriów jak puck screen, czy tamper dynamometryczny. Chociaż puck screena ostatnio chyba ktoś znalazł, coś mi się obiło o oczy na FB.
      Zbiornik zdecydowanie warto wymienić na otwarty.

      Espresso z tej maszyny było naprawdę niezłe 🙂

      Ekspres : Nivona Cube
      Młynek : Timemore C3 ESP
      Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • D Niedostępny
        D Niedostępny
        DecentUser
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        A jak już rozmawiamy o nagrzewaniu się ziaren to jakie są tego minusy? Czy to naprawdę jest niekorzystne?

        Ekspres: Decent DE1 Pro
        Młynek: Niche Zero, Eureka Mignon Specialita,

        S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • D DecentUser

          A jak już rozmawiamy o nagrzewaniu się ziaren to jakie są tego minusy? Czy to naprawdę jest niekorzystne?

          S Online
          S Online
          skansen
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          @DecentUser napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy:

          nagrzewaniu się ziaren to jakie są tego minusy? Czy to naprawdę jest niekorzystne?

          Na pewno nie poprawa to właściwości ziaren i samego procesu mielenia. Ale z drugiej strony nie każdy w ogóle wyczuje różnice.

          Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • pawel890P Online
            pawel890P Online
            pawel890
            Admin
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Słyszałem dość negatywne opinie na temat wibracji w tym ekspresie, które powoduje młynek i negatywnie wpływa na całą konstrukcje. Doświadczyłeś takich problemów?

            Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
            Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


            Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • S Online
              S Online
              skansen
              Admin
              napisał ostatnio edytowany przez skansen
              #6

              Tańsze młynki, takie jak wbudowany w ten ekspres Lelit Fred czy podobny do niego Sage Pro Grinder trzęsą się przy mieleniu i wydają dźwięk który można określić jako irytujący lub żałosny. Samo mielenie też chwilę trwa. Pompa wibracyjna też nie należy do najcichszych.
              Podczas pracy pompy i młynka ekspres może wpadać w wibracje a blacha przykrywająca zbiornik czy tacka odciekowa mogą rezonować.
              Nie odbieram tego jednak jakoś bardzo negatywnie biorąc pod uwagę cenę ekspresu i to, że kawa wychodzi z niego przyzwoita. Nie przeszkadza to też specjalnie moim Rodzicom, którzy używają tego zestawu od ponad 4 lat...

              Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
              Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
              Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
              Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              1
              • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
              • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
              • S skansen rozdzielił ten temat dnia
              • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
              • TomaszkoT Niedostępny
                TomaszkoT Niedostępny
                Tomaszko
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                Od dzisiaj w testach taki lejeczek podebrany z thingverse.
                b7ab58ed-91ac-4124-97ea-22e44e7a63b8-image.jpeg

                Lelit Anita
                Sitka Ascaso competition
                dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
                waga KC200
                puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
                Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

                S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                1
                • TomaszkoT Tomaszko

                  Od dzisiaj w testach taki lejeczek podebrany z thingverse.
                  b7ab58ed-91ac-4124-97ea-22e44e7a63b8-image.jpeg

                  S Online
                  S Online
                  skansen
                  Admin
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  @Tomaszko napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja:

                  Od dzisiaj w testach taki lejeczek podebrany z thingverse.

                  Fajny patent - wygląda na to, że znacznie ułatwia nalewanie. Zostaje tylko problem czyszczenia...

                  Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                  Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                  Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                  Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                  TomaszkoT 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • S skansen

                    @Tomaszko napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja:

                    Od dzisiaj w testach taki lejeczek podebrany z thingverse.

                    Fajny patent - wygląda na to, że znacznie ułatwia nalewanie. Zostaje tylko problem czyszczenia...

                    TomaszkoT Niedostępny
                    TomaszkoT Niedostępny
                    Tomaszko
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    @skansen Jest to niestety wrzód na d tego ekspresu, a otwarty zbiornik ceną nie powala.

                    Lelit Anita
                    Sitka Ascaso competition
                    dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
                    waga KC200
                    puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
                    Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

                    S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • TomaszkoT Tomaszko

                      @skansen Jest to niestety wrzód na d tego ekspresu, a otwarty zbiornik ceną nie powala.

                      S Online
                      S Online
                      skansen
                      Admin
                      napisał ostatnio edytowany przez skansen
                      #10

                      @Tomaszko napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja:

                      @skansen Jest to niestety wrzód na d tego ekspresu, a otwarty zbiornik ceną nie powala.

                      Swego czasu w przypływie złości uciąłem pół górnej części zbiornika Elizabeth. Nie miałem zresztą wyboru. Elżbieta ma czujnik poziomu wody i musiałem zostawić tą część, nie ma też do niej zbiorników otwartych. W Anicie Rodziców i Annie mojej siostry szarpnąłem się na otwarte zbiorniki - bolało tylko raz - przy zakupie.

                      Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                      TomaszkoT 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • S skansen

                        @Tomaszko napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja:

                        @skansen Jest to niestety wrzód na d tego ekspresu, a otwarty zbiornik ceną nie powala.

                        Swego czasu w przypływie złości uciąłem pół górnej części zbiornika Elizabeth. Nie miałem zresztą wyboru. Elżbieta ma czujnik poziomu wody i musiałem zostawić tą część, nie ma też do niej zbiorników otwartych. W Anicie Rodziców i Annie mojej siostry szarpnąłem się na otwarte zbiorniki - bolało tylko raz - przy zakupie.

                        TomaszkoT Niedostępny
                        TomaszkoT Niedostępny
                        Tomaszko
                        napisał ostatnio edytowany przez Tomaszko
                        #11

                        @skansen też mnie powoli kusi ta opcja żeby wyfrezować w górnej części otwór zostawiając górne zagięte krawędzie dla wzmocnienia konstrukcji. Mycie wyciorem do shishy jest meh…

                        Lelit Anita
                        Sitka Ascaso competition
                        dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
                        waga KC200
                        puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
                        Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        1
                        Odpowiedz
                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                        • Najpierw najstarsze
                        • Najpierw najnowsze
                        • Najwięcej głosów


                        • Zaloguj się

                        • Nie masz konta? Zarejestruj się

                        • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                        • Pierwszy post
                          Ostatni post
                        0
                        • Kategorie
                        • Jak zacząć z kawą
                        • Poradnik espresso
                        • Pierwszy młynek do kawy
                        • Woda do kawy
                        • Popularne
                        • Ostatnie
                        • Tagi
                        • Użytkownicy
                        • Grupy