Sitka i tampery 57mm do Lelit Anna/Anita/Grace i innych
-
W recenzji ekspresu Lelit Anita wspomniałem, że warto w niej zmienić sitka 57mm na precyzyjne. Rekomendacja ta dotyczy również Anny i Grace. Polecam podwójne sitka Ascaso 57 mm. Fabryczny tamper w Anicie pasuje "na styk". Szukającym oddzielnego tampera oraz posiadaczom Anny/Grace mogę polecić tamper Motta 57mm. Tamper Motta pasuje do tych sitek idealnie. Tamper jest trochę mniejszy niż tamper Lelit 57,35 który jest do tych sitek za duży.

-
Motta 57 do Ascaso ideolo, do stockowych chico 57.
Teraz czekam na Normcore v4 57mm więc jak przyjdzie dam znać jak się spasowuje. -
Motta 57 do Ascaso ideolo, do stockowych chico 57.
Teraz czekam na Normcore v4 57mm więc jak przyjdzie dam znać jak się spasowuje.@Tomasz-Tomasz napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja:
Teraz czekam na Normcore v4 57mm więc jak przyjdzie dam znać jak się spasowuje.
Jeśli ten Normcore będzie dobrze dopasowany do tych sitek to zapowiada się najlepszy tamper na 57mm

-
A to niespodzianka, bo jeszcze niedawno Normcore chyba nie miał w ofercie wersji na 57mm?
-
@Tomasz-Tomasz napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja:
Teraz czekam na Normcore v4 57mm więc jak przyjdzie dam znać jak się spasowuje.
Jeśli ten Normcore będzie dobrze dopasowany do tych sitek to zapowiada się najlepszy tamper na 57mm

@skansen niby pasuje;)

-
przyszedł tamper - 2 dni z Amazona (Normcore v4 57 mm), będę sprawdzał potem jakie ma naciski w kg itd, ale aktualnie co mogę powiedzieć to wielkość lekko większa niż motta, a mniejsza niż chico. Foto w koszyku ascaso, pewnie purystom zabraknie tego 0.15mm ale jak dla mnie super.

-
przyszedł tamper - 2 dni z Amazona (Normcore v4 57 mm), będę sprawdzał potem jakie ma naciski w kg itd, ale aktualnie co mogę powiedzieć to wielkość lekko większa niż motta, a mniejsza niż chico. Foto w koszyku ascaso, pewnie purystom zabraknie tego 0.15mm ale jak dla mnie super.

@Tomasz-Tomasz napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja:
przyszedł tamper - 2 dni z Amazona (Normcore v4 57 mm)
Też wczoraj dostałem ten temper, ale w wersji 58,5mm. Jak na moje to całkiem całkiem. Za te pieniądze może być

-
@Tomasz-Tomasz gdyby miał mniej luzu niż te 0.15, to dam głowę że klinowalby się po ubiciu

-
Bardzo możliwe! Ogólnie jestem zadowolony. Co prawda, nie jest to najpiękniejsze urządzenie, ale świetnie się sprawdza. Wykonanie jest naprawdę solidne, tamper jest ciężki i ładnie wytoczony.
Plusy to oczywiście samopoziomowanie oraz jednolita siła docisku, co znacząco poprawia jakość parzenia. Z minusów – mógłby wyglądać trochę ładniej, na przykład tak
:

ale to już kwestia gustu, a do tego mógłby trochę mniej ślizgać się w ręce. Za 150 zł to naprawdę świetny produkt dla początkującego baristy, który eliminuje błędy i ułatwia naukę.Przykładowo, byłem zaskoczony, jak mocno trzeba docisnąć (na średniej sprężynie), bo używając zwykłego tampera, robiłem to dużo słabiej.
-
Wiecie czy dostne gdzieś pierścień dozujący ale magnetyczny ? Najlepiej gdyby był metalowy, mam aktualnie z nierdzewki ale spada czasem i robi niezły bajzel.
-
Wiecie czy dostne gdzieś pierścień dozujący ale magnetyczny ? Najlepiej gdyby był metalowy, mam aktualnie z nierdzewki ale spada czasem i robi niezły bajzel.
@Tomasz-Tomasz pierścień był ciężko dostępny z tego co pamiętam. Ja jak miałem Anitę to pamiętam że sam dorobiłem sobie pierścień na cnc. Ale może coś się zmieniło na lepsze
-
Ten post został usunięty!
-
Do Anity dokupiłem tamper Motta Easy 57 mm.
Do sitek Ascaso na 57 mm pasuje idealnie.

Tamper nie tylko dobrze ubija ale też przyjemnie się nim pracuje.
Jest dobrze wykonany.
Jedyna wada jest taka, że się dość mocno "palcuje". -
@Tomaszko , gdzieś mi mignęło że MHW Bomber na styk pasuje do ascaso, to do lelita może też bym podszedł?!
Takie tam:
Magnetyczny pierścień dozujący 57 mm - czarny - Caffe Barca
Sprawdź Magnetyczny pierścień dozujący 57 mm - czarny w ofercie naszego sklepu. Caffe Barca - wieloletnie doświadczenie w branży kawowej. Wejdź!
Caffe Barca (caffebarca.pl)