Sitka i tampery 57mm do Lelit Anna/Anita/Grace i innych
-
W recenzji ekspresu Lelit Anita wspomniałem, że warto w niej zmienić sitka 57mm na precyzyjne. Rekomendacja ta dotyczy również Anny i Grace. Polecam podwójne sitka Ascaso 57 mm. Fabryczny tamper w Anicie pasuje "na styk". Szukającym oddzielnego tampera oraz posiadaczom Anny/Grace mogę polecić tamper Motta 57mm. Tamper Motta pasuje do tych sitek idealnie. Tamper jest trochę mniejszy niż tamper Lelit 57,35 który jest do tych sitek za duży.
-
Motta 57 do Ascaso ideolo, do stockowych chico 57.
Teraz czekam na Normcore v4 57mm więc jak przyjdzie dam znać jak się spasowuje. -
Motta 57 do Ascaso ideolo, do stockowych chico 57.
Teraz czekam na Normcore v4 57mm więc jak przyjdzie dam znać jak się spasowuje.@Tomasz-Tomasz napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja:
Teraz czekam na Normcore v4 57mm więc jak przyjdzie dam znać jak się spasowuje.
Jeśli ten Normcore będzie dobrze dopasowany do tych sitek to zapowiada się najlepszy tamper na 57mm
-
A to niespodzianka, bo jeszcze niedawno Normcore chyba nie miał w ofercie wersji na 57mm?
-
@Tomasz-Tomasz napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja:
Teraz czekam na Normcore v4 57mm więc jak przyjdzie dam znać jak się spasowuje.
Jeśli ten Normcore będzie dobrze dopasowany do tych sitek to zapowiada się najlepszy tamper na 57mm
@skansen niby pasuje;)
-
przyszedł tamper - 2 dni z Amazona (Normcore v4 57 mm), będę sprawdzał potem jakie ma naciski w kg itd, ale aktualnie co mogę powiedzieć to wielkość lekko większa niż motta, a mniejsza niż chico. Foto w koszyku ascaso, pewnie purystom zabraknie tego 0.15mm ale jak dla mnie super.
-
przyszedł tamper - 2 dni z Amazona (Normcore v4 57 mm), będę sprawdzał potem jakie ma naciski w kg itd, ale aktualnie co mogę powiedzieć to wielkość lekko większa niż motta, a mniejsza niż chico. Foto w koszyku ascaso, pewnie purystom zabraknie tego 0.15mm ale jak dla mnie super.
@Tomasz-Tomasz napisał w Lelit Anita PL042TEMD - ekspres kolbowy dla początkującego baristy - recenzja:
przyszedł tamper - 2 dni z Amazona (Normcore v4 57 mm)
Też wczoraj dostałem ten temper, ale w wersji 58,5mm. Jak na moje to całkiem całkiem. Za te pieniądze może być
-
@Tomasz-Tomasz gdyby miał mniej luzu niż te 0.15, to dam głowę że klinowalby się po ubiciu
-
Bardzo możliwe! Ogólnie jestem zadowolony. Co prawda, nie jest to najpiękniejsze urządzenie, ale świetnie się sprawdza. Wykonanie jest naprawdę solidne, tamper jest ciężki i ładnie wytoczony.
Plusy to oczywiście samopoziomowanie oraz jednolita siła docisku, co znacząco poprawia jakość parzenia. Z minusów – mógłby wyglądać trochę ładniej, na przykład tak
:
ale to już kwestia gustu, a do tego mógłby trochę mniej ślizgać się w ręce. Za 150 zł to naprawdę świetny produkt dla początkującego baristy, który eliminuje błędy i ułatwia naukę.Przykładowo, byłem zaskoczony, jak mocno trzeba docisnąć (na średniej sprężynie), bo używając zwykłego tampera, robiłem to dużo słabiej.
-
Wiecie czy dostne gdzieś pierścień dozujący ale magnetyczny ? Najlepiej gdyby był metalowy, mam aktualnie z nierdzewki ale spada czasem i robi niezły bajzel.
-
Wiecie czy dostne gdzieś pierścień dozujący ale magnetyczny ? Najlepiej gdyby był metalowy, mam aktualnie z nierdzewki ale spada czasem i robi niezły bajzel.
@Tomasz-Tomasz pierścień był ciężko dostępny z tego co pamiętam. Ja jak miałem Anitę to pamiętam że sam dorobiłem sobie pierścień na cnc. Ale może coś się zmieniło na lepsze
-
Ten post został usunięty!
-
-
@Tomaszko , gdzieś mi mignęło że MHW Bomber na styk pasuje do ascaso, to do lelita może też bym podszedł?!
Takie tam:
https://allegro.pl/oferta/magnetyczny-lejek-do-dozowania-kawy-dla-lelit-57mm-17227835750
Magnetyczny pierścień dozujący 57 mm - czarny - Caffe Barca
Sprawdź Magnetyczny pierścień dozujący 57 mm - czarny w ofercie naszego sklepu. Caffe Barca - wieloletnie doświadczenie w branży kawowej. Wejdź!
Caffe Barca (caffebarca.pl)