Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
  3. Lelit Bianca - jak jest zrobiona? Recenzja wersji V3

Lelit Bianca - jak jest zrobiona? Recenzja wersji V3

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
lelite61biancarecenzjadual boiler
4 Posty 3 Uczestników 302 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • S Online
    S Online
    skansen
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez skansen
    #1

    O tym ekspresie napisano już wiele, dlatego ja dla odmiany zapraszam na recenzję połączoną z omówieniem podzespołów i zdjęciami z linii produkcyjnej.
    Zdjęcia są mojego autorstwa i pochodzą głównie z fabryki Lelita. Przedstawiają głównie ekspres w wersji V3.

    Lelit Factory (1).jpg
    Na pierwszy rzut oka Lelit Bianca to jeden z wielu dużych domowych ekspresów dwubojlerowych (dual boiler). Takie wrażenie można odnieść patrząc na jej parametry techniczne:
    Ekspres z dwoma bojlerami, E61+flow control, bojler kawowy 0,8l z grzałką 1300W, parowy 1,5l z grzałką 1300W; rotampompa. Sterownik PID dla obu bojlerów.
    W ekspresie tym zastosowano po raz pierwszy kilka nowych rozwiązań, które przełożyły się na jego popularność.
    Lelit Factory (3).jpg
    Jest to pierwszy ekspres z seryjną, fabrycznie montowaną regulacją przepływu na grupie E61. Samo profilowanie pojawiło się znacznie wcześniej w droższych ekspresach, nie korzystających z grupy E61. Mechanizm ten opiszę w dalszej części recenzji.
    Lelit Factory (4).jpg
    Charakterystyczną cechą ekspresu jest demontowalny zbiornik wody, w formie “plecaka”. Jeśli korzystamy ze zbiornika, możemy go zamontować z tyłu (standardowe ułożenie) lub na lewym / prawym boku ekspresu. W każdym ułożeniu zbiornik nie styka się z ekspresem, woda w nim się nie nagrzewa.
    Plecak.jpg
    Jeśli ktoś, jak ja, korzysta ze stałego podłączenia do wody, to może zdemontować zbiornik. Nie tracę dzięki temu cennego miejsca na blacie.

    Tackę odciekową możemy podłączyć do kanalizacji.
    Tacka (1).jpg

    Tacka (2).jpg

    Bojler kawowy ułożony pod kątem. To ułożenie nawiązuje do pierwszych konstrukcji z grupą E61 i ma m.in. na celu zapobiegać zapowietrzaniu się układu.
    Kawowy.jpg

    Wnętrze ekspresu, podzespoły i ich ułożenie na pierwszy rzut oka może robić wrażenie chaosu.
    Spaghetti (1).jpg
    W rzeczywistości jest to starannie ułożone włoskie spaghetti. Wszystko jest ciasno, dokładnie spasowane.

    Spaghetti (3).jpg

    Spaghetti (4).jpg
    Dzięki temu “bryła główna” ekspresu w której znajdują się wszystkie podzespoły ma bardzo kompaktowe wymiary (29 cm szerokości 22 cm głębokości) a cały ekspres z tacką odciekową ma tylko 40cm głębokości.

    Tak kompaktowe wymiary to zasługa również zdejmowanego zbiornika Takie ułożenie nie utrudnia też ewentualnych napraw - od spodu przewidziano “okienka serwisowe” -większość napraw można robić ściągając górną pokrywę ekspresu lub znajdujące się pod spodem “okienko serwisowe”.
    Lelit Factory (2).jpg

    Wszystkie rurki którymi płynie woda do kawy, pary, wylewki wrzątku są metalowe. Dotyczy to również wody zimnej.
    Spaghetti (2).jpg

    Widoczne na zdjęciach rurki z tworzywa to rurki “ściekowe”-odprowadzają wodę z zaworów przeciwpróżniowych i bezpieczeństwa prosto do tacki ociekowej.
    LCC (1).jpg
    Za sterowanie ekspresem odpowiada sterownik LCC. Jest to rozbudowany PID, który pełni również funkcje shot timera, wskazuje ustawioną temperaturę ekstrakcji, umożliwia podgląd temperatury bojlera parowego, zawiera licznik zrobionych kaw i kilka innych funkcji.
    LCC (3).jpg
    Sterownik ten odpowiada też za sterownaie preinfuzj i trybem low flow. Preinfuzja jest realizowana poprzez włączenie i zatrzymanie pompy. Nie ma możliwości preinfuzji “wodociągowej” polegającej na otwarciu układu hydraulicznego bez uruchamiania pompy

    Trzy manometry

    Ekspres na obudowie posiada klasyczny podwójny manometr.
    Pierwszy pokazuje ciśnienie panujące w bojlerze pary.
    Manometr (1).jpg
    Drugi manometr pokazuje ciśnienie na pompie. Jeśli ekspres jest podłączony do wodociągu to gdy pompa nie pracuje możemy zobaczyć na nim ciśnienie sieci. W czasie pracy pompy pokazuje ciśnienie generowane przez pompę.Regulacja ciśnienia następuje przez regulacje pompy a nie OPV. Ekspres ma co prawda również OPV ale pełni on funkcję zaworu bezpieczeństwa. Manometr “pompy” będzie pokazywał ciśnienie zbliżone do roboczego nawet bez zapiętej kolby.
    Trzeci manometr znajduje się na grupie i dopiero on pokazuje ciśnienie ekstrakcji, niemalże na ciastku. Widać też na nim efekty zmiany ułożenia wiosła.

    Wiosło

    Charakterystycznym rozwiązaniem jest znajdujące się na górze grupy wiosło do profilowania.
    Wioslo (2).jpg
    Ekstrakcje rozpoczynamy i kończymy jak w innych ekspresach z grupą E61-podnosząc i opuszczając dźwigienkę z boku grupy. Natomiast wiosło na górze służy do regulacji, profilowania przepływu. Za jego pomocą, po rozpoczęciu ekstrakcji możemy płynnie wpływać na przepływ.

    Wioslo (1).jpg
    Temat profilowania jest tematem na oddzielny wątek.Uważam, że warto mieć kontrolę nad tym parametrem. Możemy próbować różnych profili, możemy też korygując przepływ ratować shoty na przykład ograniczając przepływ zniwelować błędy w przygotowaniu dozy.

    Klasyczne rozwiązania

    Ekspres łączy w sobie kilka nowych rozwiązań ze sprawdzonymi rozwiązaniami znanymi z starszych konstrukcji. Mamy więc grupę E61 która poza profilowaniem nie różni się od innych tego typu konstrukcji. Z przodu ekspresu obok grupy znajdują się klasyczne kurki z dyszą pary i wrzątku.

    Dysza pary jest zasilana przez bojler parowy zapewniający wystarczający zapas nawet do spieniania kilku porcji mleka pod rząd.
    Parowy (2).jpg
    Wylewka wrzątku, podobnie jak w innych podobnych konstrukcjach jest zasilana z bojlera parowego. Woda z niej najlepiej nadaje się do przemycia kolby lub sparzenia pomidorów.
    Milosz i Mauro.jpg
    Ekspres posiadam prawie 3 lata i jestem z niego dalej bardzo zadowolony. Na razie nie planuje jego zmiany.

    ZALETY

    -Duża ilość funkcji,
    -Fabryczne profilowanie ciśnienia,
    -Niewielkie wymiary,
    -Wygoda jaką daje podłączenie do wodociągu i kanalizacji

    WADY

    -Głośność pompy rotacyjnej

    Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • T Niedostępny
      T Niedostępny
      Ticcino
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      Czy Biankę można polecić początkującym kawoszom?

      korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • T Ticcino

        Czy Biankę można polecić początkującym kawoszom?

        korea83K Niedostępny
        korea83K Niedostępny
        korea83
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        @Ticcino moim zdaniem jak najbardziej. Jeśli tylko ktoś może sobie pozwolić na taki wydatek to będzie to bardzo dobry wybór. Lepiej kupić raz, a dobrze niż później co chwilę wymieniać ekspres bo jednak chciało by się czegoś lepszego. Na domowe potrzeby Bianca ma wszystko co można sobie wymyślić.

        Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
        Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        1
        • S Online
          S Online
          skansen
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Nie zaglądałem do wnętrza ekspresu przez ostatnie trzy lata. Postanowiłem więc wczoraj zerknąć do środka żeby sprawdzić czy nie dzieje się nic niepokojącego.
          Kontrolny dostęp do wnętrza jest łatwy-wystarczy odkręcić wkręty na górnej pokrywie.

          PXL_20250222_213453441.jpg

          PXL_20250222_213641364.jpg

          PXL_20250222_213633394.jpg

          W środku nie widać żadnych wycieków/zacieków. Przewody są w dobrym stanie.
          Jedyną niepokojącą rzecz to pewna ilość kurzu, która siłą rzeczy zebrała się we wnętrzu. Widać go na zdjęciach. Warto od czasu zajrzeć do wnętrza nawet po to by je odkurzyć.

          W samej konstrukcji poprawiłbym też niektóre rzeczy. Mimo, że przewody są odporne na temperaturę to bym je odsunął od rurek.
          Zmieniłbym też włącznik na inną konstrukcję. Sam z niego jednak nie korzystam-włączam ekspres inteligentną wtyczką.

          Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • pawel890P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
          • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
          • S skansen rozdzielił ten temat dnia
          Odpowiedz
          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
          • Najpierw najstarsze
          • Najpierw najnowsze
          • Najwięcej głosów


          • Zaloguj się

          • Nie masz konta? Zarejestruj się

          • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
          • Pierwszy post
            Ostatni post
          0
          • Kategorie
          • Jak zacząć z kawą
          • Poradnik espresso
          • Pierwszy młynek do kawy
          • Woda do kawy
          • Popularne
          • Ostatnie
          • Tagi
          • Użytkownicy
          • Grupy