Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Zrób to sam
  3. Wymiana zaworu bezpieczeństwa

Wymiana zaworu bezpieczeństwa

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Zrób to sam
9 Posty 3 Uczestników 113 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został oddzielony od Lelit Bianca - jak jest zrobiona? Recenzja wersji V3 skansen
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • kabziorK Niedostępny
    kabziorK Niedostępny
    kabzior
    napisał ostatnio edytowany przez kabzior

Nie wiem czy to dobrze w tym temacie pisać, jeśli powinien być nowy albo jest gdzieś lepiej pasujący wątek to poproszę o interwencję modów.

Po 3 latach z zaworka pary (tego który jest tuż nad tacką ściekową i jest ujściem zaworu anty próżniowego) zaczęła mi lecieć minimalnie para (tak jak podczas grzania bojlera parowego leci przez kilka sekund jak woda osiąga punkt wrzenia i potem się blokuje). Szybki risercz ujawnił że to się zdarza, ludzie polecają wyczyścić albo wymienić, ponieważ w Konsesso kosztuje to ok 40zł to zamówiłem. Film Lelitinsider pokazuje, że jest to banalnie proste, ale ponieważ do wszelkich robót manualno-majsterkowych mam dwie lewe ręce to chciałem zapytać czy jakieś porady Koledzy mają? Ktoś robił taką procedurę?

Czy taśma teflonowa do wody z Liroya będzie ok (czy w ogóle nic nie potrzeba)?

I mój zawór ma jakiś jakby krótszy... trzpień (czy jak się nazywa to z gwintem co się wkręca w bojler) - nie szkodzi bo zmienili czy mam złą część (Bianca v3, 9700052)?

Mój zawór:
    Zrzut ekranu 2025-07-16 o 13.25.45.png

Zawór Lelit Insider:
    Zrzut ekranu 2025-07-16 o 13.27.18.png

Film:
    https://www.youtube.com/watch?v=vSy6qoLIyO0

Dzięki za wszelkie sugestie 🙂

Edit - widzę jeszcze że mój ma dolną część bardziej owalną a nie w kształcie śruby i że na ujściu nie ma takiej "choinki" tylko jest gładki ze zgrubieniem na końcu. Kurde, ale chyba to dobra część, numer się zgadza, a jak w niego dmucham delikatnie to przelatuje powietrze, a jak dmucham mocno to się blokuje, więc chyba to 😉

S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • kabziorK kabzior

Nie wiem czy to dobrze w tym temacie pisać, jeśli powinien być nowy albo jest gdzieś lepiej pasujący wątek to poproszę o interwencję modów.

Po 3 latach z zaworka pary (tego który jest tuż nad tacką ściekową i jest ujściem zaworu anty próżniowego) zaczęła mi lecieć minimalnie para (tak jak podczas grzania bojlera parowego leci przez kilka sekund jak woda osiąga punkt wrzenia i potem się blokuje). Szybki risercz ujawnił że to się zdarza, ludzie polecają wyczyścić albo wymienić, ponieważ w Konsesso kosztuje to ok 40zł to zamówiłem. Film Lelitinsider pokazuje, że jest to banalnie proste, ale ponieważ do wszelkich robót manualno-majsterkowych mam dwie lewe ręce to chciałem zapytać czy jakieś porady Koledzy mają? Ktoś robił taką procedurę?

I mój zawór ma jakiś jakby krótszy... trzpień (czy jak się nazywa to z gwintem co się wkręca w bojler) - nie szkodzi bo zmienili czy mam złą część (Bianca v3, 9700052)?

Mój zawór:
      Zrzut ekranu 2025-07-16 o 13.25.45.png

Zawór Lelit Insider:
      Zrzut ekranu 2025-07-16 o 13.27.18.png

Film:
      https://www.youtube.com/watch?v=vSy6qoLIyO0

Dzięki za wszelkie sugestie 🙂

Edit - widzę jeszcze że mój ma dolną część bardziej owalną a nie w kształcie śruby i że na ujściu nie ma takiej "choinki" tylko jest gładki ze zgrubieniem na końcu. Kurde, ale chyba to dobra część, numer się zgadza, a jak w niego dmucham delikatnie to przelatuje powietrze, a jak dmucham mocno to się blokuje, więc chyba to 😉

S Niedostępny
      S Niedostępny
      skansen
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez skansen

Nie ma jakichś szczególnych procedur jego wymiany.

Bojler powinien być zimny i optymalnie opróżniony.

Przed odkręceniem starego zaworu warto wyczyścić okolice zaworu żeby nic się nam nie nasypało do środka.

Dobrze jest zapewnić sobie pomoc drugiej osoby która przytrzyma nam bojler podczas wykręcana zaworu. Pozwala to zapobiec wygięciu blach gdyby zawór nie dał się łatwo wykręcić.

@kabzior napisał w Wymiana zaworu bezpieczeństwa:

Powinna być OK jeśli nadaje się do wyższych temperatur (powiedzmy 160C+)

@kabzior napisał w Wymiana zaworu bezpieczeństwa:

Edit - widzę jeszcze że mój ma dolną część bardziej owalną a nie w kształcie śruby i że na ujściu nie ma takiej "choinki" tylko jest gładki ze zgrubieniem na końcu. Kurde, ale chyba to dobra część, numer się zgadza, a jak w niego dmucham delikatnie to przelatuje powietrze, a jak dmucham mocno to się blokuje, więc chyba to

Brak "choinki" to nie problem. Najważniejsze by srednia gwintu była taka sama i by dało się nałożyć rurkę.

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      👍
      0
      • kabziorK Niedostępny
        kabziorK Niedostępny
        kabzior
        napisał ostatnio edytowany przez

Dzięki za sugestie, wygląda na to, że sam zawór trochę się zmienił, niektóre sklepy mają na stanie starszą wersję, a niektóre nowszą.

Wyczyszczę dookoła (chociaż już poodkurzałem, u mnie tyle kurzu co i u Ciebie było i jakieś drobinki kawy z tampera) i zobaczymy jak to pójdzie, chyba wielkiej filozofii nie ma 🙂

Liroy w opisie produktu informuje:
        Materiał PTFE wytrzymuje temperatury w zakresie od -260 do 260 st. C. Jednocześnie taśmy teflonowe wytrzymują ciśnienie wody nawet na poziomie 15 barów.

Powinno być więc chyba OK... jeśli znajdę odpowiednie klucze, bo za dużego zasobu nie mam, bo jestem kiepski w majsterkowanie 🙂

0
        • S skansen przeniósł ten temat z Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. dnia
        • K Niedostępny
          K Niedostępny
          kawosz17

Uważaj tylko, żeby go nie rozkręcić. On jest wyskalowany. Lepiej go nie rozregulować

mini Gaggia PID
          1Zpresso J-Max S

0
          • kabziorK Niedostępny
            kabziorK Niedostępny
            kabzior

No więc wszystko poszło gładko i szybko, 5 minut i po sprawie.

@kawosz17 - serio? kurcze blade, na filmie było że trzeba go skręcić, mój co prawda przyszedł skręcony ale docisnąłem go zanim wkręciłem w bojler... i w sumie przy uruchamianiu z otworu leci znacznie mniej pary niż oryginalnie... 😞
            I co teraz?

🎉
            0
            • S Niedostępny
              S Niedostępny
              skansen
              Admin

Jeśli leci mniej pary to wszystko OK, jest nowy to szybciej reaguje. Raczej wszystko powinno być OK.

Spotkałem się kiedyś nawet z sugestią, że można stary zawór rozkręcić, wyczyścić, odkamienić i skręcić samemu z powrotem.

Możesz go ewentualnie trochę poluzować żeby przywróci pierwotną nastawę.

0
              • kabziorK Niedostępny
                kabziorK Niedostępny
                kabzior

Rozkręciłem stary i tak jak podejrzewałem - nie ma co odkamieniać bo używam wody ultra-pure którą sam potem zaprawiam MgSO4 i NaHCO3, czyli ani grama wapnia, czyli ani śladu kamienia/osadu/czegokolwiek. Tak jak na innym filmie - pękł oring gumowy i przez to musiał być wyciek pary. Spokojnie by wystarczyło go wymienić, ale pewnie znalezienie idealnie pasującego by było kłopotliwe, a cały zawór kosztuje niewiele, więc tak jest łatwiej.

Natomiast zdecydowanie muszę go wykręcić i poluzować, bo jednak nie tyle leci mniej pary w momencie wrzenia w bojlerze parowym, co nie leci prawie wcale.

0
                • S Niedostępny
                  S Niedostępny
                  skansen
                  Admin

Ten zawór w LaMarzocco jest wymieniany przy rocznym przeglądzie.
                  Temat wzbudza czasem trochę emocji, bo jak widać wytrzymuje trochę dłużej 🙂
                  Mając kilkuletni ekspres można się zaopatrzyć w ten zawór przy okazji innych zakupów części.

0
                  • kabziorK Niedostępny
                    kabziorK Niedostępny
                    kabzior

No dobra, dowaliłem tak mocno że nie jestem w stanie teraz go rozkręcić.
                    Ale jak w niego dmucham czy od góry czy od dołu to przepływ spokojnie jest, dopiero mocniejsze dmuchnięcie od dołu go blokuje. Czyli chyba jest OK, bo przestraszyłem się, że skręciłem tak mocno że w ogóle go zablokowałem.
                    Poza tym mam wrażenie, że siła dmuchania potrzebna do zablokowania jest podobna w nowym i starym, czyli zostaje tak jak jest.
                    Operację uznaję za zakończoną.

0
                    Odpowiedz
                    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                    • Najpierw najstarsze
                    • Najpierw najnowsze
                    • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                    • Pierwszy post
                      Ostatni post
                    0
                    • Kategorie
                    • Jak zacząć z kawą
                    • Poradnik espresso
                    • Pierwszy młynek do kawy
                    • Woda do kawy
                    • Popularne
                    • Ostatnie
                    • Tagi
                    • Użytkownicy