Przejdź do treści

Stalgast/Expobar Office Control - miernik OLED + manometr

Zrób to sam
2 2 64 1
  • Moja ostatnia modyfikacja ekspresu – miernik OLED temperatury grupy i czasu otwarcia zaworu trójdrożnego.
    Podobne zamontowałem już kilku znajomym.
    Termopara typu K jest średnicy 1 mm i nieuziemiona, złączka zaciskowa przerobiona na gwint M6 do montażu w typowym miejscu w grupach E61.
    Precyzyjny wzmacniacz termopary to MAX31856, otwarcie zaworu trójdrożnego jest wykrywane przez transoptor HCPL3700, wyświetlacz 1.3” OLED 128x64 został zamontowany w obudowie popsutego manometru.
    Wyświetlacz jest sterowany przez Arduino Pro Mini 8Mhz bo MAX31856 wymaga zasilania 3.3V.
    Wymieniłem też plastikowy przepływomierz Gicar na metalowy Digmesa.
    Dodatkowo zamontowałem podwójny manometr.
    ekspres.jpg
    thermocouple.jpg flow meter old.jpg flow meter new.jpg

• Dobra robota. Zawsze podobały mi się te ekspresy i ich kompaktowa budowa.

Sugerowane posty

• Sklep z częściami do ekspresów

Zrób to sam
    9
    0 Głosy
    9 Posty
    324 Wyświetlenia
    S
    No właśnie z tym konkretnym modelem miałem problem znalazłem kompletny zawór ale na 24V i teraz szukam cewki na 230V. Jeszcze poszukuję jakiegoś tłumika do pompy i na ten rok to będzie tyle z modyfikacji
  • Czujnik zalania w kąciku kawowym

Zrób to sam
    2
    2 Głosy
    2 Posty
    195 Wyświetlenia
    ciastekC
    @skansen napisał w Czujnik zalania w kąciku kawowym: Mieści się on idealnie w miejscu na ślepe sitko. [image: 1746088607486-czujnik-zalania-1.jpg] zmieniłeś moje życie co do samej idei czujki zalania - spoko pomysł, gorszej jakości wężyki do wody potrafią spuchnąć po roku i mogą pęknąć, zwłaszcza przy większym ciśnieniu z instalacji
  • Kontroler do młynka SD

Zrób to sam młynek sd
    2
    0 Głosy
    2 Posty
    72 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @skansen pomysł jak najbardziej przydatny. Ja pamiętam że moja Wilfa Uniform sama się wyłączała kilka sekund po zmieleniu całości.