Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Zrób to sam
  3. Czujnik zalania w kąciku kawowym

Czujnik zalania w kąciku kawowym

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Zrób to sam
2 Posty 2 Uczestników 165 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • S Niedostępny
    S Niedostępny
    skansen
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez skansen

Temat różnych rozwiązań smart home jest często poruszany w kontekście długiego czasu nagrzewania ekspresu i smart wtyczek które pozwalają na jego zdalne i automatyczne uruchamianie. Instalacje smart home to nie tylko elementy wykonawcze takie jak wtyczki i żarówki. To także czujniki-zalania, dymu itp.
    Czujnika zalania (4).jpg
    Ekspres mam na stałe podłączony do wody. Stąd ryzyko kałuży pod ekspresem jest większe niż w wersji ze zbiornikiem a sama kałuża może być niemała. Źródłem wycieku może być też sama instalacja. Instalacje monitoruje innym czujnikiem który opisze przy następnej okazji.

Poniżej krótki opis kompaktowego bateryjnego czujnika zalania ZigBee. Mieści się on idealnie w miejscu na ślepe sitko.

Czujnik zalania (1).jpg
    Bianca podkladki.jpg

Działanie tego typu czujników opiera się najczęściej na zjawisku przewodności elektrycznej cieczy. Czujnik może więc nie zadziałać przy niektórych rodzajach płynów, w tym wodzie destylowanej. W przypadku zalania zwierane są dwie elektrody. Na zdjęciu poniżej czujnik od spodu ze zdjętą osłonką.
    Czujnika zalania (5).jpg
    Wybieram czujniki z wbudowanym dźwiękowym sygnałem zalania. Ewentualne zalanie zostanie zasygnalizowane dźwiękiem-alarmem. Sam czujnik łączy się z bramką ZigBee. Dzięki temu w razie zalania otrzymamy powiadomienie na telefon.
    W aplikacji możemy też ustawić działanie innych elementów w reakcji na zalanie-system może wyłączyć ekspres, zasilanie w pomieszczeniu (przez odpowiedni smart przekaźnik) czy też zamknąć wodę zaworem.
    Podczas normalnej pracy czujnik raportuje do bramki i aplikacji stan baterii i gotowość do działania.

Czujnik zalania (3).jpg Czujnik zalania (2).jpg

Czujnik ten kosztuje mniej niż 25zł na Aliexpress, doliczyć trzeba też koszt baterii. Mam kilka egzemplarzy, niestety jeden z nich miewa problemy z zasięgiem. Z czujnikami innego typu takich problemów nie miałem.

Zalety:

• kompaktowa budowa,
    • sygnalizacja dźwiękowa zalania,
    • możliwość tworzenia scenariuszy na wypadek zalania,
    • niska cena

Wady:

• problemy z zasięgiem w niektórych egzemplarzach

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

ciastekC 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • S skansen

Temat różnych rozwiązań smart home jest często poruszany w kontekście długiego czasu nagrzewania ekspresu i smart wtyczek które pozwalają na jego zdalne i automatyczne uruchamianie. Instalacje smart home to nie tylko elementy wykonawcze takie jak wtyczki i żarówki. To także czujniki-zalania, dymu itp.
      Czujnika zalania (4).jpg
      Ekspres mam na stałe podłączony do wody. Stąd ryzyko kałuży pod ekspresem jest większe niż w wersji ze zbiornikiem a sama kałuża może być niemała. Źródłem wycieku może być też sama instalacja. Instalacje monitoruje innym czujnikiem który opisze przy następnej okazji.

Poniżej krótki opis kompaktowego bateryjnego czujnika zalania ZigBee. Mieści się on idealnie w miejscu na ślepe sitko.

Czujnik zalania (1).jpg
      Bianca podkladki.jpg

Działanie tego typu czujników opiera się najczęściej na zjawisku przewodności elektrycznej cieczy. Czujnik może więc nie zadziałać przy niektórych rodzajach płynów, w tym wodzie destylowanej. W przypadku zalania zwierane są dwie elektrody. Na zdjęciu poniżej czujnik od spodu ze zdjętą osłonką.
      Czujnika zalania (5).jpg
      Wybieram czujniki z wbudowanym dźwiękowym sygnałem zalania. Ewentualne zalanie zostanie zasygnalizowane dźwiękiem-alarmem. Sam czujnik łączy się z bramką ZigBee. Dzięki temu w razie zalania otrzymamy powiadomienie na telefon.
      W aplikacji możemy też ustawić działanie innych elementów w reakcji na zalanie-system może wyłączyć ekspres, zasilanie w pomieszczeniu (przez odpowiedni smart przekaźnik) czy też zamknąć wodę zaworem.
      Podczas normalnej pracy czujnik raportuje do bramki i aplikacji stan baterii i gotowość do działania.

Czujnik zalania (3).jpg Czujnik zalania (2).jpg

Czujnik ten kosztuje mniej niż 25zł na Aliexpress, doliczyć trzeba też koszt baterii. Mam kilka egzemplarzy, niestety jeden z nich miewa problemy z zasięgiem. Z czujnikami innego typu takich problemów nie miałem.

Zalety:

• kompaktowa budowa,
      • sygnalizacja dźwiękowa zalania,
      • możliwość tworzenia scenariuszy na wypadek zalania,
      • niska cena

Wady:

• problemy z zasięgiem w niektórych egzemplarzach
      ciastekC Niedostępny
      ciastekC Niedostępny
      ciastek
      napisał ostatnio edytowany przez

@skansen napisał w Czujnik zalania w kąciku kawowym:

Mieści się on idealnie w miejscu na ślepe sitko.

Czujnik zalania (1).jpg

zmieniłeś moje życie

co do samej idei czujki zalania - spoko pomysł, gorszej jakości wężyki do wody potrafią spuchnąć po roku i mogą pęknąć, zwłaszcza przy większym ciśnieniu z instalacji

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
      Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
      Wcześniej: MaraX, Fred

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      Odpowiedz
      • Odpowiedz, zakładając nowy temat
      Zaloguj się, aby odpowiedzieć
      • Najpierw najstarsze
      • Najpierw najnowsze
      • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
      • Pierwszy post
        Ostatni post
      0
      • Kategorie
      • Jak zacząć z kawą
      • Poradnik espresso
      • Pierwszy młynek do kawy
      • Woda do kawy
      • Popularne
      • Ostatnie
      • Tagi
      • Użytkownicy