
Lelit Bianca - jak jest zrobiona? Recenzja wersji V3
-
O tym ekspresie napisano już wiele, dlatego ja dla odmiany zapraszam na recenzję połączoną z omówieniem podzespołów i zdjęciami z linii produkcyjnej.
Zdjęcia są mojego autorstwa i pochodzą głównie z fabryki Lelita. Przedstawiają głównie ekspres w wersji V3.
Na pierwszy rzut oka Lelit Bianca to jeden z wielu dużych domowych ekspresów dwubojlerowych (dual boiler). Takie wrażenie można odnieść patrząc na jej parametry techniczne:
Ekspres z dwoma bojlerami, E61+flow control, bojler kawowy 0,8l z grzałką 1300W, parowy 1,5l z grzałką 1300W; rotampompa. Sterownik PID dla obu bojlerów.
W ekspresie tym zastosowano po raz pierwszy kilka nowych rozwiązań, które przełożyły się na jego popularność.
Jest to pierwszy ekspres z seryjną, fabrycznie montowaną regulacją przepływu na grupie E61. Samo profilowanie pojawiło się znacznie wcześniej w droższych ekspresach, nie korzystających z grupy E61. Mechanizm ten opiszę w dalszej części recenzji.
Charakterystyczną cechą ekspresu jest demontowalny zbiornik wody, w formie “plecaka”. Jeśli korzystamy ze zbiornika, możemy go zamontować z tyłu (standardowe ułożenie) lub na lewym / prawym boku ekspresu. W każdym ułożeniu zbiornik nie styka się z ekspresem, woda w nim się nie nagrzewa.
Jeśli ktoś, jak ja, korzysta ze stałego podłączenia do wody, to może zdemontować zbiornik. Nie tracę dzięki temu cennego miejsca na blacie.Tackę odciekową możemy podłączyć do kanalizacji.
Bojler kawowy ułożony pod kątem. To ułożenie nawiązuje do pierwszych konstrukcji z grupą E61 i ma m.in. na celu zapobiegać zapowietrzaniu się układu.
Wnętrze ekspresu, podzespoły i ich ułożenie na pierwszy rzut oka może robić wrażenie chaosu.
W rzeczywistości jest to starannie ułożone włoskie spaghetti. Wszystko jest ciasno, dokładnie spasowane.
Dzięki temu “bryła główna” ekspresu w której znajdują się wszystkie podzespoły ma bardzo kompaktowe wymiary (29 cm szerokości 22 cm głębokości) a cały ekspres z tacką odciekową ma tylko 40cm głębokości.Tak kompaktowe wymiary to zasługa również zdejmowanego zbiornika Takie ułożenie nie utrudnia też ewentualnych napraw - od spodu przewidziano “okienka serwisowe” -większość napraw można robić ściągając górną pokrywę ekspresu lub znajdujące się pod spodem “okienko serwisowe”.
Wszystkie rurki którymi płynie woda do kawy, pary, wylewki wrzątku są metalowe. Dotyczy to również wody zimnej.
Widoczne na zdjęciach rurki z tworzywa to rurki “ściekowe”-odprowadzają wodę z zaworów przeciwpróżniowych i bezpieczeństwa prosto do tacki ociekowej.
Za sterowanie ekspresem odpowiada sterownik LCC. Jest to rozbudowany PID, który pełni również funkcje shot timera, wskazuje ustawioną temperaturę ekstrakcji, umożliwia podgląd temperatury bojlera parowego, zawiera licznik zrobionych kaw i kilka innych funkcji.
Sterownik ten odpowiada też za sterownaie preinfuzj i trybem low flow. Preinfuzja jest realizowana poprzez włączenie i zatrzymanie pompy. Nie ma możliwości preinfuzji “wodociągowej” polegającej na otwarciu układu hydraulicznego bez uruchamiania pompyTrzy manometry
Ekspres na obudowie posiada klasyczny podwójny manometr.
Pierwszy pokazuje ciśnienie panujące w bojlerze pary.
Drugi manometr pokazuje ciśnienie na pompie. Jeśli ekspres jest podłączony do wodociągu to gdy pompa nie pracuje możemy zobaczyć na nim ciśnienie sieci. W czasie pracy pompy pokazuje ciśnienie generowane przez pompę.Regulacja ciśnienia następuje przez regulacje pompy a nie OPV. Ekspres ma co prawda również OPV ale pełni on funkcję zaworu bezpieczeństwa. Manometr “pompy” będzie pokazywał ciśnienie zbliżone do roboczego nawet bez zapiętej kolby.
Trzeci manometr znajduje się na grupie i dopiero on pokazuje ciśnienie ekstrakcji, niemalże na ciastku. Widać też na nim efekty zmiany ułożenia wiosła.Wiosło
Charakterystycznym rozwiązaniem jest znajdujące się na górze grupy wiosło do profilowania.
Ekstrakcje rozpoczynamy i kończymy jak w innych ekspresach z grupą E61-podnosząc i opuszczając dźwigienkę z boku grupy. Natomiast wiosło na górze służy do regulacji, profilowania przepływu. Za jego pomocą, po rozpoczęciu ekstrakcji możemy płynnie wpływać na przepływ.
Temat profilowania jest tematem na oddzielny wątek.Uważam, że warto mieć kontrolę nad tym parametrem. Możemy próbować różnych profili, możemy też korygując przepływ ratować shoty na przykład ograniczając przepływ zniwelować błędy w przygotowaniu dozy.Klasyczne rozwiązania
Ekspres łączy w sobie kilka nowych rozwiązań ze sprawdzonymi rozwiązaniami znanymi z starszych konstrukcji. Mamy więc grupę E61 która poza profilowaniem nie różni się od innych tego typu konstrukcji. Z przodu ekspresu obok grupy znajdują się klasyczne kurki z dyszą pary i wrzątku.
Dysza pary jest zasilana przez bojler parowy zapewniający wystarczający zapas nawet do spieniania kilku porcji mleka pod rząd.
Wylewka wrzątku, podobnie jak w innych podobnych konstrukcjach jest zasilana z bojlera parowego. Woda z niej najlepiej nadaje się do przemycia kolby lub sparzenia pomidorów.
Ekspres posiadam prawie 3 lata i jestem z niego dalej bardzo zadowolony. Na razie nie planuje jego zmiany.ZALETY
-Duża ilość funkcji,
-Fabryczne profilowanie ciśnienia,
-Niewielkie wymiary,
-Wygoda jaką daje podłączenie do wodociągu i kanalizacjiWADY
-Głośność pompy rotacyjnej
-
Czy Biankę można polecić początkującym kawoszom?
-
@Ticcino moim zdaniem jak najbardziej. Jeśli tylko ktoś może sobie pozwolić na taki wydatek to będzie to bardzo dobry wybór. Lepiej kupić raz, a dobrze niż później co chwilę wymieniać ekspres bo jednak chciało by się czegoś lepszego. Na domowe potrzeby Bianca ma wszystko co można sobie wymyślić.
-
Nie zaglądałem do wnętrza ekspresu przez ostatnie trzy lata. Postanowiłem więc wczoraj zerknąć do środka żeby sprawdzić czy nie dzieje się nic niepokojącego.
Kontrolny dostęp do wnętrza jest łatwy-wystarczy odkręcić wkręty na górnej pokrywie.W środku nie widać żadnych wycieków/zacieków. Przewody są w dobrym stanie.
Jedyną niepokojącą rzecz to pewna ilość kurzu, która siłą rzeczy zebrała się we wnętrzu. Widać go na zdjęciach. Warto od czasu zajrzeć do wnętrza nawet po to by je odkurzyć.W samej konstrukcji poprawiłbym też niektóre rzeczy. Mimo, że przewody są odporne na temperaturę to bym je odsunął od rurek.
Zmieniłbym też włącznik na inną konstrukcję. Sam z niego jednak nie korzystam-włączam ekspres inteligentną wtyczką. -
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
-
-