Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
  3. La Marzocco Linea Mini R - recenzja

La Marzocco Linea Mini R - recenzja

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
recenzjala marzoccolinea mini
9 Posty 5 Uczestników 289 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • B Niedostępny
    B Niedostępny
    Belusar
    napisał ostatnio edytowany przez pawel890

Jakiś czas temu La Marzocco wprowadziło nową, ulepszoną wersję klasyka, La Marzocco Linea Mini i jeden z nich trafił do mnie na stół około 2-3 miesiące temu 🙂 Są zwolennicy i przeciwnicy tego ekspresu w zadanej kategorii cenowej - dla mnie była to jedna z opcji ekspresu docelowego. W recenzji poruszę ogólne różnice (mam nadzieję, że wychwycę wszystkie) i podzielę się swoimi własnymi odczuciami.

mini r1.jpg

Aspekty wizualne:

1. La Marzocco zmieniło materiał wykończeń elementów z plastiku. Teraz są bardziej miękkie i przyjemne w dotyku
    2. Tylny panel za tacką ociekową zyskał kolor pozostałej części obudowy. Nie jest już srebrny, co czyni go bardziej estetycznym
    3. Zmieniło się umiejscowienie sygnalizacji świetlnej koło dźwigni zaparzania
    4. Wprowadzono nową tackę ociekową z czerwonym wskaźnikiem wypełnienia
    5. Pojawił się timer nad dźwignią, który jest jednocześnie wskaźnikiem gotowości ekspresu do pracy

Aspekty techniczne:

1. Brew by weight - opcjonalnie, jeśli chce się zainwestować w dedykowaną wersję wagi Acaia. System nie działa ze standardową, niebrandowaną logiem LaMa.
    2. Na górnej pokrywie pojawiło się pokrętło do regulacji ciśnienia bojlera. Moim zdaniem jest to super zmiana w stosunku do wcześniejszej wersji i dostęp jest banalnie prosty. Jest na wierzchu 🙂
    3. Ulepszono system preinfuzji lub wstępnego namaczania ciastka (ma to na celu poprawienie ekstrakcji i ograniczenie kanałowania). Preinfuzja działa wyłącznie po podłączeniu do stałego źródła wody.
    4. Bardziej precyzyjny PID (możliwość ustawienia temperatury z dokładnością do dziesiątej części stopnia)
    5. Usprawniono elementy grzewcze, dzięki czemu ekspres szybciej osiąga gotowość do pracy i utrzymuje stabilność temperaturową - nie mam możliwości weryfikacji. Tak twierdzi producent.
    6. Pojawiła się możliwość automatycznego czyszczenia grupy/ Back flush z poziomu aplikacji
    7. Przeprojektowanie portafiltra i końcówki dyszy pary. Dodanie elementów z wysokojakościowego plastiku, żeby przyspieszyć gotowość ekspresu do pracy.
    8. Programowalny w zakresie czasu flush po szybkim przestawieniu dźwigni w dwie strony (prawa-> lewa-> prawa)
    9. Bojlery bez zmian. Kawowy ok 170ml, serwisowy ok. 3l

Wrażenia:
    Ogólnie, jestem bardzo zadowolony z ekspresu. Ma rewelacyjną moc i ilość pary (moc jest regulowana z poziomu aplikacji w skali 3- punktowej). Ekspres szybko się nagrzewa (około 10 min do ekstrakcji, 15 min do gotowości spieniania). Pompa chodzi dość cicho, brak większych wibracji choć w porównaniu z moim wcześniejszym ekspresem (Faema Faemina) jest tutaj nieco gorzej.
    Ekspres wydaje się być prosty, ale na tym też mi zależało. Nie chciałem sprzętu naszpikowanego elektroniką. Rozważając Mini R lub Micrę ostatecznie do tego drugiego zniechęciły mnie inne rozwiązania technologiczne i ograniczone miejsce pod grupą.

Z minusów:

• brak sygnalizacji dźwiękowej informującej o gotowości do pracy. Może to moja fanaberia, ale bez użycia aplikacji (w aplikacji widzimy monit o gotowości do pracy) ciężko się zorientować, że ekspres jest gotowy do pracy. Podczas nagrzewania migają kropeczki na wyświetlaczu. Trzy kropeczki oznaczają gotowość do pracy, ale (prawdopodobnie) dotyczy to jedynie bojlera kawowego. Serwisowy nagrzewa się nieco dłużej, żeby generować odpowiednie ilości pary
    • Nie mam większych zastrzeżeń do aplikacji i generalnie w codziennym użyciu można się bez niej obyć ale praktycznie wszystko jest ustawiane wyłącznie przy jej użyciu (temperatury, ciśnienie pary, kalendarz, możliwość przełączenia w standby).
    • Tacka ociekowa bardzo szybko łapie ryski, ale to raczej standardowe
    • Funkcja automatycznego backflushu ma aktualnie problem (stan na 19.12.2024), który raczej dotyczy oprogramowania. Działa wyłącznie, jeśli aplikacja i ekspres połączy się z wifi. W przypadku łączności telefonu z ekspresem przez bluetooth nie ma możliwości skorzystania z tej funkcji. Jest to nieco dziwne i wiem, że sporo użytkowników ma z tym trudności.
    • Dla niektórych osób problemem może być brak możliwości zabawy profilowaniem ciśnienia (do czasu aż ktoś wymyśli patent jak wykorzystać do tego śrubę na górnej pokrywie). Dla mnie nigdy nie było to priorytetem.

Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
    Młynek : Mazzer Philos
    Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

pawel890P 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    4
    • S Online
      S Online
      skansen
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez

Świetny materiał @Belusar, dziękujemy. Czy wyświetlacz nad wiosłem to shot timer?

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • S skansen

Świetny materiał @Belusar, dziękujemy. Czy wyświetlacz nad wiosłem to shot timer?

B Niedostępny
        B Niedostępny
        Belusar

@skansen tak, dokładnie. Ekran ma funkcję shot timera i wskazuje proces grzania/ gotowości ekspresu do pracy.

Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        1
        • B Belusar

Jakiś czas temu La Marzocco wprowadziło nową, ulepszoną wersję klasyka, La Marzocco Linea Mini i jeden z nich trafił do mnie na stół około 2-3 miesiące temu 🙂 Są zwolennicy i przeciwnicy tego ekspresu w zadanej kategorii cenowej - dla mnie była to jedna z opcji ekspresu docelowego. W recenzji poruszę ogólne różnice (mam nadzieję, że wychwycę wszystkie) i podzielę się swoimi własnymi odczuciami.

mini r1.jpg

Aspekty wizualne:

1. La Marzocco zmieniło materiał wykończeń elementów z plastiku. Teraz są bardziej miękkie i przyjemne w dotyku
          2. Tylny panel za tacką ociekową zyskał kolor pozostałej części obudowy. Nie jest już srebrny, co czyni go bardziej estetycznym
          3. Zmieniło się umiejscowienie sygnalizacji świetlnej koło dźwigni zaparzania
          4. Wprowadzono nową tackę ociekową z czerwonym wskaźnikiem wypełnienia
          5. Pojawił się timer nad dźwignią, który jest jednocześnie wskaźnikiem gotowości ekspresu do pracy

Aspekty techniczne:

1. Brew by weight - opcjonalnie, jeśli chce się zainwestować w dedykowaną wersję wagi Acaia. System nie działa ze standardową, niebrandowaną logiem LaMa.
          2. Na górnej pokrywie pojawiło się pokrętło do regulacji ciśnienia bojlera. Moim zdaniem jest to super zmiana w stosunku do wcześniejszej wersji i dostęp jest banalnie prosty. Jest na wierzchu 🙂
          3. Ulepszono system preinfuzji lub wstępnego namaczania ciastka (ma to na celu poprawienie ekstrakcji i ograniczenie kanałowania). Preinfuzja działa wyłącznie po podłączeniu do stałego źródła wody.
          4. Bardziej precyzyjny PID (możliwość ustawienia temperatury z dokładnością do dziesiątej części stopnia)
          5. Usprawniono elementy grzewcze, dzięki czemu ekspres szybciej osiąga gotowość do pracy i utrzymuje stabilność temperaturową - nie mam możliwości weryfikacji. Tak twierdzi producent.
          6. Pojawiła się możliwość automatycznego czyszczenia grupy/ Back flush z poziomu aplikacji
          7. Przeprojektowanie portafiltra i końcówki dyszy pary. Dodanie elementów z wysokojakościowego plastiku, żeby przyspieszyć gotowość ekspresu do pracy.
          8. Programowalny w zakresie czasu flush po szybkim przestawieniu dźwigni w dwie strony (prawa-> lewa-> prawa)
          9. Bojlery bez zmian. Kawowy ok 170ml, serwisowy ok. 3l

Wrażenia:
          Ogólnie, jestem bardzo zadowolony z ekspresu. Ma rewelacyjną moc i ilość pary (moc jest regulowana z poziomu aplikacji w skali 3- punktowej). Ekspres szybko się nagrzewa (około 10 min do ekstrakcji, 15 min do gotowości spieniania). Pompa chodzi dość cicho, brak większych wibracji choć w porównaniu z moim wcześniejszym ekspresem (Faema Faemina) jest tutaj nieco gorzej.
          Ekspres wydaje się być prosty, ale na tym też mi zależało. Nie chciałem sprzętu naszpikowanego elektroniką. Rozważając Mini R lub Micrę ostatecznie do tego drugiego zniechęciły mnie inne rozwiązania technologiczne i ograniczone miejsce pod grupą.

Z minusów:

• brak sygnalizacji dźwiękowej informującej o gotowości do pracy. Może to moja fanaberia, ale bez użycia aplikacji (w aplikacji widzimy monit o gotowości do pracy) ciężko się zorientować, że ekspres jest gotowy do pracy. Podczas nagrzewania migają kropeczki na wyświetlaczu. Trzy kropeczki oznaczają gotowość do pracy, ale (prawdopodobnie) dotyczy to jedynie bojlera kawowego. Serwisowy nagrzewa się nieco dłużej, żeby generować odpowiednie ilości pary
          • Nie mam większych zastrzeżeń do aplikacji i generalnie w codziennym użyciu można się bez niej obyć ale praktycznie wszystko jest ustawiane wyłącznie przy jej użyciu (temperatury, ciśnienie pary, kalendarz, możliwość przełączenia w standby).
          • Tacka ociekowa bardzo szybko łapie ryski, ale to raczej standardowe
          • Funkcja automatycznego backflushu ma aktualnie problem (stan na 19.12.2024), który raczej dotyczy oprogramowania. Działa wyłącznie, jeśli aplikacja i ekspres połączy się z wifi. W przypadku łączności telefonu z ekspresem przez bluetooth nie ma możliwości skorzystania z tej funkcji. Jest to nieco dziwne i wiem, że sporo użytkowników ma z tym trudności.
          • Dla niektórych osób problemem może być brak możliwości zabawy profilowaniem ciśnienia (do czasu aż ktoś wymyśli patent jak wykorzystać do tego śrubę na górnej pokrywie). Dla mnie nigdy nie było to priorytetem.
          pawel890P Online
          pawel890P Online
          pawel890
          Admin

@Belusar napisał w La Marzocco Linea Mini R - recenzja:

Ekspres wydaje się być prosty, ale na tym też mi zależało. Nie chciałem sprzętu naszpikowanego elektroniką.

Dzięki za super recenzję! Zawsze wydawało mi się, że nowsze Linea Mini oparte na apce, są dość mocno naszpikowane elektroniką.
          Jak dobrze rozumiem, ekspresu można również używać w 100% bez konieczności instalacji apki?

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
          • pawel890P pawel890

@Belusar napisał w La Marzocco Linea Mini R - recenzja:

Ekspres wydaje się być prosty, ale na tym też mi zależało. Nie chciałem sprzętu naszpikowanego elektroniką.

Dzięki za super recenzję! Zawsze wydawało mi się, że nowsze Linea Mini oparte na apce, są dość mocno naszpikowane elektroniką.
            Jak dobrze rozumiem, ekspresu można również używać w 100% bez konieczności instalacji apki?

B Niedostępny
            B Niedostępny
            Belusar

@pawel890 Zdecydowałem się na ten ekspres właśnie dlatego, że mimo że jest trochę elektroniki to nadal jestem w stanie sam przy nim coś zrobić 😁jeśli nie ma się potrzeby zmiany temperatury w bojerze (np przy zmianie ziaren) to tak na prawdę można albo używać ekspres na ustawieniach domyślnych, albo ustawić raz pod siebie i zapomnieć o aplikacji. Niedługo zrobię recenzję wcześniejszego ekspresu, który jest przeciwieństwem prostoty 🙂

2
            • Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792
              Mod

Bardzo ciekawa recka 🙂 jeśli chodzi o profilowanie, to ja też nie lubię kombinować z tym. Ale faktycznie, są ludzie którym na tym zależy 🙂

Ekspres : Nivona Cube
              Młynek : Timemore C3 ESP
              Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

0
              • Dawid4792D Dawid4792

Bardzo ciekawa recka 🙂 jeśli chodzi o profilowanie, to ja też nie lubię kombinować z tym. Ale faktycznie, są ludzie którym na tym zależy 🙂

B Niedostępny
                B Niedostępny
                Belusar

@Dawid4792 tak, na etapie poszukiwań bardzo często spotykałem się z opiniami, że w tym segmencie cenowym powinno być już profilowanie. Dostałem też dość atrakcyjną cenę na Sanremo You, ale odrzuciły mnie negatywne wypowiedzi o kiepskiej jakości plastiku obudowy, małej i krótkiej tacce ociekowej ( w mini jest bardzo pojemna) oraz ilość elektroniki. Tak, jak pisałem chciałem żeby ekspres też był stosunkowo łatwy do naprawy.

Do zabawy z shotami i profilowaniem pewnie kiedyś kupię pavoni abile jako ekspres weekendowy na jedną kawę 🙂 w mini można bardzo dokładnie zmieniać temperaturę ekstrakcji jak i preinfuzję/ namaczanie ciastka - moim zdaniem do takiego codziennego parzenia kawy jest to zupełnie wystarczające.

1
                • pawel890P Online
                  pawel890P Online
                  pawel890
                  Admin

Mega zestaw, sam bym docelowo mierzył w twój zestaw Philos i Linea Mini, w kwestii szybkiego przygotowania espresso.

A w kwestii weekendowej zabawy preinfiuzją i profiolowaniem ciśnienia polecam recenzja flair 58

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                  Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
                  • Matius22M Niedostępny
                    Matius22M Niedostępny
                    Matius22

Polecam zakup wagi i korzystania z brew by weight - jest to naprawdę coś wspaniałego. 😉

Szczególnie gdy robisz cappuccino, odpalasz ekstrakcję i pienisz mleko, a ekspres sam kończy jak osiągniesz odpowiednią wagę. Czasami tylko zapominam dźwignia wrócić i lampki się świecą długo 🤣.

1
                    Odpowiedz
                    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                    • Najpierw najstarsze
                    • Najpierw najnowsze
                    • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                    • Pierwszy post
                      Ostatni post
                    0
                    • Kategorie
                    • Jak zacząć z kawą
                    • Poradnik espresso
                    • Pierwszy młynek do kawy
                    • Woda do kawy
                    • Popularne
                    • Ostatnie
                    • Tagi
                    • Użytkownicy