Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
  3. La Pavoni Europiccola Pre-Millennium

La Pavoni Europiccola Pre-Millennium

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
recenzjaeuropiccolala pavoni
13 Posty 4 Uczestników 249 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • S Online
    S Online
    skansen
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez skansen
    #1

    Swego czasu kolega chciał przetestować mój ekspres więc zamieniłem się na jakiś czas na jego dźwignię. W ten sposób w mojej kuchni zagościła La Pavoni Europiccola Pre-Millennium.
    La Pavoni Europiccola Pre-Millennium.jpg
    Ciężko napisać coś nowego o tym ekspresie. Mi spodobała się jego prostota, solidność i możliwość długotrwałego wyłączenia z użytku. Ekspres nie ma plastikowego zbiornika ani innych elementów (takich jak np. rurki) które by źle znosiły długotrwałe przechowywanie. Czyni go to idealnym rozwiązaniem do domku letniego czy weekendowego. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie występują przerwy w eksploatacji.

    Ekspres nie ma też żadnej elektroniki.

    Wodę należy uzupełniać i kontrolować ręcznie. Kontroli wymaga też jego temperatura. Jak każda klasyczna maszyna ekspres musi chwilę się rozgrzać. Nie może też jednak stać zbyt długo nagrzany. Problem ten można ponoć rozwiązać za pomocą "izolatora":
    https://coffee-sensor.com/product/bong-isolator-and-water-heated-grouphead-mod-for-la-pavoni/
    Nie testowałem jednak tego rozwiązania.

    Jeśli już opanujemy tą maszynkę to odwdzięczy się ona świetnym espresso. Ekspres pozwala tez na spienianie mleka. Siła pary nie jest jego mocną stroną. Ekpsres ten sprawdzi się przy przygotowywaniu niewielkiej ilości kaw. To dobry wybór dla jednej osoby.

    Dźwignia ta jest ciekawa propozycją dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Ciężko jednak polecić ten ekspres początkującym. Wymaga trochę wprawy, czasu i cierpliwości.

    Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • B Niedostępny
      B Niedostępny
      Belusar
      napisał ostatnio edytowany przez Belusar
      #2

      Miałem wersję pro post millenium (tutaj masz pro pre). Po jakimś czasie zmieniłem na Esperto - zgadzam się, jest to świetny ekspres. Czas nagrzewania to około 10 minut i shoty (tutaj polecana doza kawy to okolice 15,5g dla podwójnego sitka) potrafią wyjść na prawdę świetne. Ekstrakcja przy niższym ciśnieniu (4-6 bar) sprawia, że espresso jest dość skomplikowane ale jednocześnie pozbawione goryczy. Mam ekspres automatyczy, ale tej dźwigni wiem że nigdy się nie pozbędę 🙂 za bardzo ją lubię. Dodatkowo, serwis grupy jest bardzo prosty i można całość ogarnąć samemu w domu.

      Warto też wspomnieć, że kawa musi być zmielona drobniej, niż do standardowego ekspresu kolbowego.

      Abile.jpg

      Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
      Młynek : Mazzer Philos
      Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      1
      • pawel890P Online
        pawel890P Online
        pawel890
        Admin
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        Ekspres nie ma żadnej elektroniki poza grzałką? Czy jest tam jakiś termostat?

        Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
        Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


        Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

        B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • K Niedostępny
          K Niedostępny
          kawosz17
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          A ja mam z kolei pre Profesjonal i post Europiccola. Staram się opanować Profesjonal. Myślę o swoim bong isolator. Czekam 30min do ekstrakcji, to chyba zbyt długo? Pierwsza pierwsza kawa wyszła mi super, te nast nie

          mini Gaggia PID
          1Zpresso J-Max S

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • pawel890P pawel890

            Ekspres nie ma żadnej elektroniki poza grzałką? Czy jest tam jakiś termostat?

            B Niedostępny
            B Niedostępny
            Belusar
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            @pawel890 to zależy od wersji. Po 2000 chyba wszystkie zyskały presostat. Poza tymi dwoma elementami nic fabrycznie dodatkowego nie ma 🙂

            Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
            Młynek : Mazzer Philos
            Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • K Niedostępny
              K Niedostępny
              kawosz17
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              W pre Profesjonal i post Europiccola mają presostat

              mini Gaggia PID
              1Zpresso J-Max S

              B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • S Online
                S Online
                skansen
                Admin
                napisał ostatnio edytowany przez skansen
                #7

                Czyli można powiedzieć, że nie ma w ogóle elektroniki. Presostat, termostat czy grzałka to elementy elektryczne. Dość fajnie opisuje to na przykład ten wpis:
                https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3673782.html
                lub pierwowzór po angielsku:
                https://www.electronicproducts.com/electrical-devices-vs-electronic-devices-whats-the-difference/

                Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • K kawosz17

                  W pre Profesjonal i post Europiccola mają presostat

                  B Niedostępny
                  B Niedostępny
                  Belusar
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  @kawosz17 mea culpa, faktyczne Francesco pisze, że presostat został wprowadzony od 1990

                  Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
                  Młynek : Mazzer Philos
                  Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • K Niedostępny
                    K Niedostępny
                    kawosz17
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    Ktoś się interesował jak wiele 'zachodu' jest, żeby założyć manonetr na dźwigni?

                    mini Gaggia PID
                    1Zpresso J-Max S

                    B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • K kawosz17

                      Ktoś się interesował jak wiele 'zachodu' jest, żeby założyć manonetr na dźwigni?

                      B Niedostępny
                      B Niedostępny
                      Belusar
                      napisał ostatnio edytowany przez Belusar
                      #10

                      @kawosz17 tak, interesowałem się i stwierdziłem że bardziej uzasadniona ekonomicznie zmiana to zakup Abile (powystawową/ z drugiej ręki da się kupić za ok 3,5 tys PLN, podczas gdy professional to z drugiej ręki koszt około 2-2,5 tys). Zestaw do profilowania to około 240 EUR. Do wymiany są bebechy grupy. Trzeba wymienić tłok na taki, który współpracuje z miernikiem.

                      Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
                      Młynek : Mazzer Philos
                      Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • K Niedostępny
                        K Niedostępny
                        kawosz17
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        Dzięki, widziałem coś na YT, myślałem, że to jest prostsze?

                        mini Gaggia PID
                        1Zpresso J-Max S

                        B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        0
                        • K kawosz17

                          Dzięki, widziałem coś na YT, myślałem, że to jest prostsze?

                          B Niedostępny
                          B Niedostępny
                          Belusar
                          napisał ostatnio edytowany przez
                          #12

                          @kawosz17 sama wymiana nie jest trudna. Tłok łatwo wykręcić bo trzymają go tylko uszczelki (na tłoku) oraz dwie śruby na górze grupy. Najtrudniejsze tutaj jest późniejsze ponowne wsunięcie tłoka do grupy, bo uszczelki lubią się zsunąć- tutaj wystarczy odrobina molykote i cierpliwość 🙂

                          Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
                          Młynek : Mazzer Philos
                          Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

                          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          0
                          • K Niedostępny
                            K Niedostępny
                            kawosz17
                            napisał ostatnio edytowany przez
                            #13

                            Myślałem, że trzeba tylko manometr założyć i ewentualnie jakąś przejściówkę. 240e to jednak za dużo

                            mini Gaggia PID
                            1Zpresso J-Max S

                            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            0
                            Odpowiedz
                            • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                            Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                            • Najpierw najstarsze
                            • Najpierw najnowsze
                            • Najwięcej głosów


                            • Zaloguj się

                            • Nie masz konta? Zarejestruj się

                            • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                            • Pierwszy post
                              Ostatni post
                            0
                            • Kategorie
                            • Jak zacząć z kawą
                            • Poradnik espresso
                            • Pierwszy młynek do kawy
                            • Woda do kawy
                            • Popularne
                            • Ostatnie
                            • Tagi
                            • Użytkownicy
                            • Grupy