Hario mobile mill stick - recenzja
-
Mini recenzja Hario Mobile Mill Stick
Używam Hario Mobile Mill Stick od około dwóch miesięcy i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu. Jest to elektryczny wkrętak ładowany przez USB, z bitem pasującym do młynków Hario. Dodatkowo, za opłatą, dostępny jest adapter do młynka Comandante C40.
Minusy:
Port ładowania USB mini: Na szczęście bateria dość dobrze trzyma, więc ładowanie raz na tydzień lub dwa jest wystarczające.Bit magnetyczny: Często miałem problem z tym, że bit zostawał raz w młynku, a raz przy wkrętaku. Aby to rozwiązać, postanowiłem trwale zamocować go za pomocą taśmy PTFE do sticka.
Port do Comandante: Moim zdaniem mógłby mieć nieco mniej luzu.
Zalecenia producenta: Producent sugeruje mielenie od 21 klików, ale ja z powodzeniem mieliłem na 15 klikach, bez żadnych problemów.
Plusy:
Równomierne mielenie: Prędkość jest stosunkowo wolna, więc można z przyjemnością obserwować, jak równomiernie opada zmielony proszek.Koniec z machaniem korbą: Dla osób, które już nie chcą męczyć się z ręcznym mieleniem, to świetna alternatywa.
Wielkość i mobilność: Urządzenie jest niewielkie i łatwe do zabrania w podróż.
Jakość wykonania: Plastik jest solidny, a sam stick jest cichy, masywny, ale nie za ciężki.
Podsumowując, to eleganckie i funkcjonalne urządzenie.
Jeśli ktoś nie chce już kręcić korbą, za około 350 zł może sięgnąć po Hario Mobile Mill Stick i cieszyć się jakością przemiału rodem z Comandante, ale w wersji elektrycznej.