1Zpresso ZP6 special - moja opinia
-
@yendrzei , też mocno zastanawiam się nad nim.
Podobnie było z Komesiem, miał być do kawek speciality 90+, przeleżał i taki był finał ,raz nim zmieliłem, może dwa, mogłem go zostawić, bo sprzedałem ze stratą, ehh.Może rozważysz tego nowego Milaba M01, od dziś jest dostępny ;]
Te żarna to jakaś zagwostka.
Przypominają troszkę te dentystyczne wierty, a już na pewno z nazwyCiekawe jaki będzie i czy będzie hype na niego...
Timemore x Millab M01 Coffee Milder
⚡️Buy Timemore x Millab M01 Coffee Milder at the lowest price in Singapur. Check reviews and buy Timemore x Millab M01 Coffee Milder today.
Timemoreeu (timemoreeu.com)
-
@Dawid4792 wiesz, z jednej strony jest FOMO, bo jak kupujesz bardzo jakościowe ziarna to chciałbyś zadbać, aby reszta sprzętu też temu dorównywała :). Bardziej rozpatrywałem ten młynek w kontekście nie zmiany, czy upgrade, ale jako uzupełnienie K-Max np. do bardzo jasnych owocowych kaw. Bardzo mnie zaintrygował Coffee Chronicler, który wprost powiedział na jednym ze swoich filmików, że część osób nie lubi kawy z ZP6, bo ma mniejszą słodycz i body.
@Heniutek dzięki za podrzucenie, nie słyszałem o tym młynku, ale podrzucam filmik Toma, który podzielił się jakimiś swoimi pierwszymi spostrzeżeniami
Mam tylko mieszane uczucia co do samego młynka - posiadam kilka sprzętów od Timemore, ale np na 078 się nie zdecydowałem (a już miałem w koszyku :D). Bardzo dobrze, że eksperymentują, ale jednak to jest za drogi sprzęt, aby być betatesterem żaren w kształcie ananasa (gdzie za niewiele więcej jest sprawdzony DF64 i dokładasz żarna jakie chcesz). Tak samo eksperymentowali z żarnami 78mm, co nie jest standardem na rynku i dodatkowo mocowanie na 2 śruby - spotkałem się z opiniami, że może to powodować nierówny przemiał. Dlaczego w końcu nie kupiłem 078 - na podstawie różnych recenzji (takich zaraz po premierze oraz takich co używali go dłuższy czas) wychodziło, że:
- ludzie narzekali na retencje
- bardzo dużo osób mówiło o sezonowaniu żaren, aby mieć równy przemiał np. 5kg - dla mnie to jest jakieś voodoo, bo co ma się stac po tych 5kg magicznie?
- możliwe problemy z mocowaniem na dwie śruby - osiowanie żaren, brak zamienników
- parę osób skarżyło się na brak równości przemiału
Chociaż trzeba przyznać, że design maszyny do szycia mnie osobiście kupił.
-
Dzięki, próbuję obejrzeć ten film od "wczoraj" :]
Swoją drogą ciekawi mnie ten reczny chiński młyn 64mm, rano czytałem, że ktoś tam go zamówił i sporo wątpliwości o tej firmie.
Ktoś bodajże podawał się też za twórcę tych młynków, ale bardziej w kontekście elektryków które też robią.
Patrzyłem na instagramie, młynki robią wrażenie, choć jak ktoś pisał, wygladem przypominają młynki które są już na rynku...To chyba będzie to:
https://www.instagram.com/linglongshoumo1365?igsh=MWY2dmo4c29zc2Fqdg -
Może jeszcze w kontekście ZP6 dodam świetne porównanie, które znalazłem z Pietro ProBrewing oraz SSP MP https://www.reddit.com/r/pourover/comments/15wswhd/cupping_and_comparing_high_clarity_low_body/
TL;DR wszystkie trzy są świetne, pierwsze miejsce Pietro, drugie ZP6, trzecie SSP MP ze względu na swoją "kliniczność". Rekomendacja autora: kupić ZP6 jeżeli ktoś szuka price/value.
-
Chodzi mi po głowie Pietro już od dawna i prawie go kupiłem, ale ciągle przeraża jego nieprzemyślana trudność użytkowania.
Co prawda producent wypuścił "stojak" który poprawia trochę funkcjonalność, dla mnie to wciąż za mało.Do tego Pro żarna od jakiegoś czasu nie są dostępne..
-
-
Można jeszcze polecieć w te stronę, jak ktoś ma za dużo chajsiwa ;]
A4Z Electric Coffee Grinder
Product features : Collaborate with 1Zpresso ZP6 stainless steel 48mm conical burr. The conical burr directs the powder straight down. More than 3 rotations adjustments, specialty design for pour-over Every rotation is 100 clicks, 0.008 mm per click. With a small magnetic brush attaching the burr, reduce the retention. Rechargeable, changeable batteries, making grinder longer lifespan. 6000 mAh capacity, 30-50 times usage when fully charged. Auto Stop – Grinding shuts off after a timed cycle; charging ends when the battery is full. Disassembly and assembly without any tools. Product Description : Color: Champagne gold / Black Dimension: 130*60*245 mm Capacity: 35 g±5g Weight: 2.6±0.2kg Battery: 18650 / 10C, 2000mAh*3 Type: Type C to USB Burr Size: 48 mm Rated Speed: 53.7±12% RPM What’s in the box : A4Z electric coffee grinder(including bean funnel, and battery*3 installed) Type C charging cable Brush and Air blower Instruction manual Cylinder Case
Femobook (femobook.myshopify.com)
-
Na AliExpress jest jakieś promo Niedzielna Fala Rabatów (opisana na Pepperze) i ZP6 można kupić za 201USD
-
Gdyby ktoś chciał kupić zp6 special to piszcie, bo widzę w wątku że parę osób się interesowało
-
Hehe @Dawid4792 , zbierasz na Timemore? ;]
-
Hehe @Dawid4792 , zbierasz na Timemore? ;]
@Heniutek nie, ale możliwe że będę sprzedawał swojego Zp6 Special.