Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Młynki
  3. 1Zpresso ZP6 special - moja opinia

1Zpresso ZP6 special - moja opinia

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Młynki
młynek ręcznyrecenzja1zpresso
30 Posty 5 Uczestników 929 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez pawel890

1000010346.jpg 1000010348.jpg

Niedawno postanowiłem wymienić młynek, nie da się ukryć że miały na to wpływ niektóre recenzje na YouTubie. Oglądając filmy, w których przedstawiono 1zpresso ZP6 special jako młynek ręczny dający najlepsza kawę przelewową, nie mogłem się oprzeć żeby tego nie sprawdzić. Aktualnie jest pewien problem z dostępnością 1zpresso w Europie, oczywiście zawsze można zamówić prosto od producenta. Mi udało się kupić ostatnią dostępną sztukę w Cremashop. Młynek z Finlandii dotarł w 3 dni.

Oprócz samego młynka otrzymujemy pędzelek do czyszczenia i fajny, sztywny pokrowiec który ułatwi zabranie go w podróż. Ważący około 700g młynek robi od początku bardzo dobre wrażenie, widać dobre spasowanie elementów, oraz wysoką jakość wykonania. To co od razu mi się spodobało, to dolny pojemnik zakręcany na gwint (nie lubię magnesów), oraz górna zatyczka która jest z grubego, matowego plastiku. Regulacja grubości mielenia jest ponumerowana, oraz umieszczona na zewnątrz. Producent podaje, że jeden klik rozsuwa żarna o 22 mikrony. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to równoznaczne z tym że o 22 mikrony zmieni się wielkość cząstki kawy, ponieważ to dwie różne rzeczy. Regulacja ma 9 numerów, łącznie 90 klików na jednym obrocie. Mój 500ml przelew na Moccamasterze robię mieląc na około 5.5. W młynku zmieściłem bez większych problemów 30g kawy. 1zpresso zastosowało tu ciekawą geometrię żarna, które ma bardzo krótką, dolną ząbkowana część. Póki co nie spotkałem się z czymś takim w innych młynkach, więc widać że próbowano tu czegoś nowego.

1000010347.jpg 1000010345.png 1000010349.jpg

W końcu przyszedł czas na najważniejsze, czyli mielenie. Młynek podczas mielenia jest stabilny, dość cichy, nic nie trzeszczy, dolny pojemnik się nie odkręca. Mielenie jest naprawdę przyjemne, choć okazało się że nie najszybsze. Mimo 48mm rozmiaru żarna, geometria sprawia że młynek nie jest demonem prędkości. Nadal mieli szybciej niż np Comandante, ale jednak wolniej niż wiele młynków z tak dużym żarnem, np Eureka Baby. 30g kawy pod przelew zmieliłem w 1:20min.

Producent oraz wielu recenzentów deklaruje, że ten młynek zapewnia najwyższe "clarity" dla kawy przelewowej. To słowo można przetłumaczyć na czystość, przejrzystość i podejrzewam że chodzi tu o to, że młynek produkuje tak mało pyłu podczas mielenia. Przetestowałem trochę kaw, od zwykłych Brazylii, po Geishe z Kolumbii i zdecydowanie czuć różnice w filiżance. Mniej więcej to samo poczułem kiedyś podczas przesiadki na Comandante, kawa była bardziej wyrazista, mniej goryczy. Ciężko to opisać, bo pewnie każdy ma też jakieś subiektywne odczucia.

Myślę że ten młynek, podobnie jak Moccamaster zagości na dłużej u mnie. Mieli cicho, a czas mielenia jest akceptowalny. Zewnętrzna regulacja jest czytelna i nie trzeba liczyć klików. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić, a kawa smakuje fenomenalnie.

Jeśli miałbym wymienić mankamenty - młynek nie mieli pod espresso, co dla niektórych może być wadą. 30g pojemność wydaje się wystarczająca, chociaż mieląc np pod cold brew, szkoda że nie jest większa. Tutaj Comandante mający 45g miejsca na ziarno ma pewien atut. No i szybkość mielenia - jest do zaakceptowania, ale nie pogardziłbym gdyby szło to trochę szybciej.

Jeśli miałbym go ocenić pod kątem młynka tylko do przelewu, to zdecydowanie jest to najlepszy młynek jaki miałem w rękach.

Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

R 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • korea83K Online
      korea83K Online
      korea83
      napisał ostatnio edytowany przez

Kurczę, mocno mnie ten młynek kusi, ale 3 ręczny i 4 ogólnie pod przelewy to chyba jednak przesada 😂

Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
      Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • korea83K korea83

Kurczę, mocno mnie ten młynek kusi, ale 3 ręczny i 4 ogólnie pod przelewy to chyba jednak przesada 😂

Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792
        Mod

@korea83 skądś to znam, sam kiedyś miałem 4 ręczne młynki 😁

Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • Dawid4792D Dawid4792

1000010346.jpg 1000010348.jpg

Niedawno postanowiłem wymienić młynek, nie da się ukryć że miały na to wpływ niektóre recenzje na YouTubie. Oglądając filmy, w których przedstawiono 1zpresso ZP6 special jako młynek ręczny dający najlepsza kawę przelewową, nie mogłem się oprzeć żeby tego nie sprawdzić. Aktualnie jest pewien problem z dostępnością 1zpresso w Europie, oczywiście zawsze można zamówić prosto od producenta. Mi udało się kupić ostatnią dostępną sztukę w Cremashop. Młynek z Finlandii dotarł w 3 dni.

Oprócz samego młynka otrzymujemy pędzelek do czyszczenia i fajny, sztywny pokrowiec który ułatwi zabranie go w podróż. Ważący około 700g młynek robi od początku bardzo dobre wrażenie, widać dobre spasowanie elementów, oraz wysoką jakość wykonania. To co od razu mi się spodobało, to dolny pojemnik zakręcany na gwint (nie lubię magnesów), oraz górna zatyczka która jest z grubego, matowego plastiku. Regulacja grubości mielenia jest ponumerowana, oraz umieszczona na zewnątrz. Producent podaje, że jeden klik rozsuwa żarna o 22 mikrony. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to równoznaczne z tym że o 22 mikrony zmieni się wielkość cząstki kawy, ponieważ to dwie różne rzeczy. Regulacja ma 9 numerów, łącznie 90 klików na jednym obrocie. Mój 500ml przelew na Moccamasterze robię mieląc na około 5.5. W młynku zmieściłem bez większych problemów 30g kawy. 1zpresso zastosowało tu ciekawą geometrię żarna, które ma bardzo krótką, dolną ząbkowana część. Póki co nie spotkałem się z czymś takim w innych młynkach, więc widać że próbowano tu czegoś nowego.

1000010347.jpg 1000010345.png 1000010349.jpg

W końcu przyszedł czas na najważniejsze, czyli mielenie. Młynek podczas mielenia jest stabilny, dość cichy, nic nie trzeszczy, dolny pojemnik się nie odkręca. Mielenie jest naprawdę przyjemne, choć okazało się że nie najszybsze. Mimo 48mm rozmiaru żarna, geometria sprawia że młynek nie jest demonem prędkości. Nadal mieli szybciej niż np Comandante, ale jednak wolniej niż wiele młynków z tak dużym żarnem, np Eureka Baby. 30g kawy pod przelew zmieliłem w 1:20min.

Producent oraz wielu recenzentów deklaruje, że ten młynek zapewnia najwyższe "clarity" dla kawy przelewowej. To słowo można przetłumaczyć na czystość, przejrzystość i podejrzewam że chodzi tu o to, że młynek produkuje tak mało pyłu podczas mielenia. Przetestowałem trochę kaw, od zwykłych Brazylii, po Geishe z Kolumbii i zdecydowanie czuć różnice w filiżance. Mniej więcej to samo poczułem kiedyś podczas przesiadki na Comandante, kawa była bardziej wyrazista, mniej goryczy. Ciężko to opisać, bo pewnie każdy ma też jakieś subiektywne odczucia.

Myślę że ten młynek, podobnie jak Moccamaster zagości na dłużej u mnie. Mieli cicho, a czas mielenia jest akceptowalny. Zewnętrzna regulacja jest czytelna i nie trzeba liczyć klików. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić, a kawa smakuje fenomenalnie.

Jeśli miałbym wymienić mankamenty - młynek nie mieli pod espresso, co dla niektórych może być wadą. 30g pojemność wydaje się wystarczająca, chociaż mieląc np pod cold brew, szkoda że nie jest większa. Tutaj Comandante mający 45g miejsca na ziarno ma pewien atut. No i szybkość mielenia - jest do zaakceptowania, ale nie pogardziłbym gdyby szło to trochę szybciej.

Jeśli miałbym go ocenić pod kątem młynka tylko do przelewu, to zdecydowanie jest to najlepszy młynek jaki miałem w rękach.

R Niedostępny
          R Niedostępny
          rudekolek
          napisał ostatnio edytowany przez rudekolek

@Dawid4792
          "1zpresso zastosowało tu ciekawą geometrię żarna, które ma bardzo krótką, dolną ząbkowana część. Póki co nie spotkałem się z czymś takim w innych młynkach, więc widać że próbowano tu czegoś nowego."
          Identyczne żarno jest w starym, znanym Baraza Encore i to jego poprzedniej wersji z żarnem M2 https://bedrockcoffee.com/products/baratza-m2-cone-burr

Ciekawe w tym młynku jest to że można zjechać mocno z grubością mielenia, bez wchodzenia kawy w cierpkość czy gorycz oraz problemów z prędkością spływu wody, brak pyłów nie zapycha filtra. Jasno palone kawy mielę 3.8-4.3 dla V60 i dozy 16,6gr./250gr. Kawa przy takim mieleniu wychodzi bardzo cielista, gęsta i słodka gdzie w C40 to już był grejpfrut.

Pozdrawiam,
          rudekolek

0
          • R rudekolek

@Dawid4792
            "1zpresso zastosowało tu ciekawą geometrię żarna, które ma bardzo krótką, dolną ząbkowana część. Póki co nie spotkałem się z czymś takim w innych młynkach, więc widać że próbowano tu czegoś nowego."
            Identyczne żarno jest w starym, znanym Baraza Encore i to jego poprzedniej wersji z żarnem M2 https://bedrockcoffee.com/products/baratza-m2-cone-burr

Ciekawe w tym młynku jest to że można zjechać mocno z grubością mielenia, bez wchodzenia kawy w cierpkość czy gorycz oraz problemów z prędkością spływu wody, brak pyłów nie zapycha filtra. Jasno palone kawy mielę 3.8-4.3 dla V60 i dozy 16,6gr./250gr. Kawa przy takim mieleniu wychodzi bardzo cielista, gęsta i słodka gdzie w C40 to już był grejpfrut.

Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792
            Mod

@rudekolek patrz, to nawet nie wiedziałem że Baratza miała takie żarno. Może dlatego że nigdy nie miałem od nich młynka.

Ja ciągle poruszam się w okolicy 5,5-6, ale to dlatego że przelewam zawsze 500ml przez Moccamastera

R 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • Dawid4792D Dawid4792

@rudekolek patrz, to nawet nie wiedziałem że Baratza miała takie żarno. Może dlatego że nigdy nie miałem od nich młynka.

Ja ciągle poruszam się w okolicy 5,5-6, ale to dlatego że przelewam zawsze 500ml przez Moccamastera

R Niedostępny
              R Niedostępny
              rudekolek

@Dawid4792 Barazza Encore to młynek raczej mocno pylący i ciężko o w nim o jednorodny przemiał, więc prędkość obrotowa lub sama stabilizacja żarna robi tu chyba robotę. Dla dozy 33,3gr./500gr. w V60 przeważnie dodaje +3-4 kliki więcej zależnie od kawy.

Pozdrawiam,
              rudekolek

0
              • HeniutekH Niedostępny
                HeniutekH Niedostępny
                Heniutek

Hej, ile ostatecznie wyniósł Cię młyn, czy kawa faktycznie jest jeszcze bardziej "herbaciana" , oczywiście nie każda, tak ogólnikowo?

0
                • HeniutekH Heniutek

Hej, ile ostatecznie wyniósł Cię młyn, czy kawa faktycznie jest jeszcze bardziej "herbaciana" , oczywiście nie każda, tak ogólnikowo?

Dawid4792D Niedostępny
                  Dawid4792D Niedostępny
                  Dawid4792
                  Mod

@Heniutek około 1000zł, ja kupowałem za granicą jeszcze bo tutaj nie był dostępny. Aktualnie za 1199zł jest w Konesso. Kawa jest może nie tyle bardziej herbaciana, co po prostu mniej czuć takiej charakterystycznej dla pyłu goryczy. Podobnie jest w Comandante C40. Przelew po prostu wychodzi czystszy w smaku.

0
                  • HeniutekH Niedostępny
                    HeniutekH Niedostępny
                    Heniutek

@Dawid4792 Dzieki serdeczne za info.

W ekokapsułach jest od ręki za klocka , czekam jeszcze na info od 1zp.

0
                    • HeniutekH Niedostępny
                      HeniutekH Niedostępny
                      Heniutek

Hej, @Dawid4792 , jakbyś znalazł chwilkę dałbyś znać ile realnie wejdzie jasno palonej kawy do komory mielenia i jakbyś miał kiedyś czas ile do dolnego pojemniczka się mieści-mieląc, albo chociaż pokazał szacunkowo ile jeszcze zmieściłoby się kawy po zmieleniu "max porcji"?

Zmierzam do tego, że jeśli wchodzi te 30 gram to przecież kłopotem nie jest dosypać te przykladowo 6 gram w trakcie mielenia, ale w którymś młynku tak miałem, że kawa zaczynała się już "ubijać" w dolnym pojemniczku i kiszka..
                      Z góry dzięki!

0
                      • HeniutekH Heniutek

Hej, @Dawid4792 , jakbyś znalazł chwilkę dałbyś znać ile realnie wejdzie jasno palonej kawy do komory mielenia i jakbyś miał kiedyś czas ile do dolnego pojemniczka się mieści-mieląc, albo chociaż pokazał szacunkowo ile jeszcze zmieściłoby się kawy po zmieleniu "max porcji"?

Zmierzam do tego, że jeśli wchodzi te 30 gram to przecież kłopotem nie jest dosypać te przykladowo 6 gram w trakcie mielenia, ale w którymś młynku tak miałem, że kawa zaczynała się już "ubijać" w dolnym pojemniczku i kiszka..
                        Z góry dzięki!

Dawid4792D Niedostępny
                        Dawid4792D Niedostępny
                        Dawid4792
                        Mod

@Heniutek 30-31g wchodzi, zarówno u góry jak I na dole

HeniutekH 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        0
                        • Dawid4792D Dawid4792

@Heniutek 30-31g wchodzi, zarówno u góry jak I na dole

HeniutekH Niedostępny
                          HeniutekH Niedostępny
                          Heniutek

@Dawid4792 , dzięki a dałoby się namielić te 36g ,czy na dole będzie już ciasno?
                          Te 30-31g to sprawdzone tak rzetelnie z puknięciem w blat ? ;]

0
                          • HeniutekH Heniutek

@Dawid4792 , dzięki a dałoby się namielić te 36g ,czy na dole będzie już ciasno?
                            Te 30-31g to sprawdzone tak rzetelnie z puknięciem w blat ? ;]

Dawid4792D Niedostępny
                            Dawid4792D Niedostępny
                            Dawid4792
                            Mod

@Heniutek przy 31g zostaje odrobina miejsca, ale pamiętaj że to co wystaje, czyli dolna część żarna, zabiera miejsce w pojemniku po skręceniu. Ja więcej nie wrzucam niż te 31g.

0
                            • Dawid4792D Dawid4792

@Heniutek przy 31g zostaje odrobina miejsca, ale pamiętaj że to co wystaje, czyli dolna część żarna, zabiera miejsce w pojemniku po skręceniu. Ja więcej nie wrzucam niż te 31g.

HeniutekH Niedostępny
                              HeniutekH Niedostępny
                              Heniutek
                              napisał ostatnio edytowany przez Heniutek

@Dawid4792 , dzięki ale nie wiem czy się rozumiemy, ostatnio ciężko mi się wysłowić, albo nie czytam ze zrozumieniem, albo nie wiem co.

Czy do dolnego pojemnika da się namielić więcej niż 31 gram kawy, czy to jest tak pomyślane, że +/- wsypujesz max 30-31g kawy do "komory mielenia" i w zaleznosci jakich użyjesz ziaren, jasne, średnie, ciemne palenie, wiadomo puszystość, wilgotnośc itd, w to nie wnikam... TO do dolnego poiemnika "na zmieloną kawę" wejdzie +/- tylko tyle ile wrzuciłeś, czyli też te 30-31 g mielonki?

A może w dolnym pojemniku np.zmieściłoby się spokojnie 36 g zmielonej kawy, bez ubijania, ale nie sprawdzałeś?!
                              A może po prostu widać gołym okiem że tam więcej już nie wejdzie i nie próbowałeś mielić więcej?
                              Czy do pojemnika wchodzi max 30-31g namielonej/zmielonej kawy i kropka.

0
                              • HeniutekH Heniutek

@Dawid4792 , dzięki ale nie wiem czy się rozumiemy, ostatnio ciężko mi się wysłowić, albo nie czytam ze zrozumieniem, albo nie wiem co.

Czy do dolnego pojemnika da się namielić więcej niż 31 gram kawy, czy to jest tak pomyślane, że +/- wsypujesz max 30-31g kawy do "komory mielenia" i w zaleznosci jakich użyjesz ziaren, jasne, średnie, ciemne palenie, wiadomo puszystość, wilgotnośc itd, w to nie wnikam... TO do dolnego poiemnika "na zmieloną kawę" wejdzie +/- tylko tyle ile wrzuciłeś, czyli też te 30-31 g mielonki?

A może w dolnym pojemniku np.zmieściłoby się spokojnie 36 g zmielonej kawy, bez ubijania, ale nie sprawdzałeś?!
                                A może po prostu widać gołym okiem że tam więcej już nie wejdzie i nie próbowałeś mielić więcej?
                                Czy do pojemnika wchodzi max 30-31g namielonej/zmielonej kawy i kropka.

Dawid4792D Niedostępny
                                Dawid4792D Niedostępny
                                Dawid4792
                                Mod

@Heniutek dobra, wprowadziłem Cie nieświadomie w błąd. Trochę się zasugerowałem tym dołem i wydawało mi się że pokrywka rączki jest dużo niżej. Teraz mi u góry weszło 40g ziarna aż, ale co do dołu to sprawdzę przy najbliższym przelewie, ale jak mielilem 31g to naprawdę zostawało mało miejsca. Spróbuję te 36g zmielić, zobaczę jak to wyjdzie.

0
                                • Dawid4792D Dawid4792

@Heniutek dobra, wprowadziłem Cie nieświadomie w błąd. Trochę się zasugerowałem tym dołem i wydawało mi się że pokrywka rączki jest dużo niżej. Teraz mi u góry weszło 40g ziarna aż, ale co do dołu to sprawdzę przy najbliższym przelewie, ale jak mielilem 31g to naprawdę zostawało mało miejsca. Spróbuję te 36g zmielić, zobaczę jak to wyjdzie.

HeniutekH Niedostępny
                                  HeniutekH Niedostępny
                                  Heniutek

@Dawid4792 spoko, tak mi się wydawało że wejdzie więcej.
                                  NO jasne nie oczekuję, że będziesz teraz mielił 36g kawy, bo pewnie Ci się nudzi i masz za dużo pieniędzy.

Oczywiście "przy okazji" 😉
                                  -Dzięki

0
                                  • yendrzeiY Niedostępny
                                    yendrzeiY Niedostępny
                                    yendrzei

@Dawid4792 myślisz, że warto kupić ZP6 posiadając już K-Max?

0
                                    • yendrzeiY yendrzei

@Dawid4792 myślisz, że warto kupić ZP6 posiadając już K-Max?

Dawid4792D Niedostępny
                                      Dawid4792D Niedostępny
                                      Dawid4792
                                      Mod

@yendrzei moim zdaniem nie warto. K-max to naprawdę dobry młynek, w dodatku mieli dużo szybciej niż zp6 🙂

Inaczej byłoby, gdybyś miał młynek z niższej półki i szukałbym czegoś wyłącznie pod przelew. Ale mając już k maxa, myślę że nie ma co kombinować.

0
                                      • yendrzeiY Niedostępny
                                        yendrzeiY Niedostępny
                                        yendrzei

Rozumiem, szukam cały czas kolejnego przeskoku tak jak kiedyś miałem z Q2 na K-Max. ZP6 bardzo mnie kusi ze względu na to, że wszyscy powtarzają: high uniformity oraz clarity :).

0
                                        • yendrzeiY yendrzei

Rozumiem, szukam cały czas kolejnego przeskoku tak jak kiedyś miałem z Q2 na K-Max. ZP6 bardzo mnie kusi ze względu na to, że wszyscy powtarzają: high uniformity oraz clarity :).

Dawid4792D Niedostępny
                                          Dawid4792D Niedostępny
                                          Dawid4792
                                          Mod
                                          napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792

@yendrzei przeskok to bardzo subiektywna rzecz.
                                          Jest wiele osób, które przy każdym młynku twierdzą że czują ogromną różnice. Ale jak im się da spróbować kilku filiżanek, każdej z innego młynka, to nagle nie wiedzą która jest która..

Nie twierdzę, że w przypadku zp6 nie ma różnicy - te przelewy wychodzą naprawdę dobre. Ale jak wspomnę przelewy z Comandante, czy Eureki Baby, to też były świetne. Trudno jakoś obiektywnie zmierzyć czy jest lepszy, o ile lepszy i tak dalej.

Kiedyś mój znajomy, który miał Timemore c3, pytał czy warto kupić Comandante. Powiedziałem, że tak. Po miesiącu napisał, że go sprzedał bo nie czuł różnicy 🤷

Sensoryka to temat rzeka. Moim zdaniem warto zainwestować w bardzo dobry młynek, ale niekoniecznie warto wymieniać go co chwilę bo wyszło coś innego 🙂

0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• 1
                                          • 2
                                          • Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                                          • Pierwszy post
                                            Ostatni post
                                          0
                                          • Kategorie
                                          • Jak zacząć z kawą
                                          • Poradnik espresso
                                          • Pierwszy młynek do kawy
                                          • Woda do kawy
                                          • Popularne
                                          • Ostatnie
                                          • Tagi
                                          • Użytkownicy