Eureka Mignon All Purpose 65 - recenzja
-
Cześć !
Młynek już jakiś czas jest u mnie, więc postanowiłem krótko o nim napisać. Na razie miele nim pod espresso, przelewów jeszcze nie próbowałem. Bardzo podoba mi się nowe kółko do regulacji, ciężko chodzi, poszczególne stopnie mielenia są intuicyjnie zaznaczone więc przeskakiwanie między kawami nie będzie trudne. Przeszkadza mi jedynie umiejscowienie blaszki do zrzutu kawy znajdujące się przy tym pokrętle, tutaj mogli ją dać z drugiej strony, żeby było wygodniej. Na plus, że kawa bez RDT w ogóle nie pyli. Gumowej nakładki nie używam, pewnie przyda się przy mieleniu pod alternatywy. Kubeczek na mielonkę, lżejszy niż w Niche, ale dobrze wykonany. Jeśli chodzi o retencję to przy użyciu pompki jest na poziomie 0-0.2 grama. Obrałem taktykę, że w trakcie mielenia lekko ją naciskam, dla mnie wygodniejsza opcja niż nawalanie na sam koniec. Przy mocniejszym uderzaniu w gumę potrafi się ześliznąć. Póki co z młynka jestem zadowolony, zobaczymy jak przerobię na nim większą ilość kawy. Chcę zrobić blind test między stożkiem z Niche, a płaskim żarnem z Eureki.
-
Ciekawe wybory inżynierów Eureki, ponieważ ten młynek to niemal Eureka Single Dose, a jest prawie dwukrotnie tańsza, chyba ta podstawka drewniana podnosi cenę o tysiąc złoty.
Czy dobrze widzę, że ten młynek jest pochylony pod kątem?
-
Ciekawe wybory inżynierów Eureki, ponieważ ten młynek to niemal Eureka Single Dose, a jest prawie dwukrotnie tańsza, chyba ta podstawka drewniana podnosi cenę o tysiąc złoty.
@pawel890 tak, jest pochylony. Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie z boku
-
-
W takim razie w wersji Single Dose dopłacamy 1000zł do drewnianej podstawki na kubek dozujący.
-
Chińscy producenci dali się Eurece we znaki. Eureka też przegapiła rozwój młynków SD. Teraz m.in. tym modelem starają się nadrobić stracony czas. Dla nas, kawoszy to dobra wiadomość.
@skansen zazdroszczę tym którzy dopiero teraz wchodzą w kawowy świat. Różnorodność sprzętu w dobrej cenie jest teraz rewelacyjna. Kiedyś z młynków single dose był tylko Niche Zero.
-
@MateuszM, jak po dłuższym czasie użytkowania młynka, jesteś zadowolony, czy może ujawniły się jakieś wady? Jak wypadł test z porównaniu z Niche?
Zastanawiam się pomiędzy Eureka Mignon All Purpose 65 a DF64 Gen 2 -
@MateuszM, jak po dłuższym czasie użytkowania młynka, jesteś zadowolony, czy może ujawniły się jakieś wady? Jak wypadł test z porównaniu z Niche?
Zastanawiam się pomiędzy Eureka Mignon All Purpose 65 a DF64 Gen 2@mezor77 smakowo nie odczuwam jakiś wielkich niuansów, lecz jakoś mocno nie próbowałem tego porównywać. Młynka codziennie używam i póki co z niego głównie pije kawki i uważam, że zakup udany. Też myślałem nad DF swego czasu , ale z Eureka się polubiłem.
-
Więc chyba też wezmę Eurekę, cena atrakcyjniejsza.