Przejdź do treści

Timemore Chestnut S3

Młynki
5 4 197
  • Timemore od dawna jest znanym i cenionym producentem młynów do kawy, zarówno recznych jak i elektrycznych. Osobiście miałem okazję bawić się wieloma.
    Ostatnio testowałem ich Chestnut S3. Jest to młynek bardzo solidnie zbudowany, w zasadzie całkowicie z metalu , co czyni go cieżkim (800g). Jako pierwszy z młynków recznych tej firmy oferuje możliwość zmiany ustawień grubości mienia na zewnątrz. Mamy tu 90 potencjalnych ustawień, a kazdy klik zmienia je o 15 mikronów, czyniąc ten młynek bardzo precyzyjnym.
    Bardzo podoba mi się tu łatwy dostep do żaren. Sa one stalowe, stożkowe, 42mm i takie same jak w elektrycznym młynku EO1 (który tez posiadam).
    Na stronie producenta znajdziemy zapewnienia ze jest to młynek pod wszystkie metody. Po przeprowadzeniu wielu testów odkryłem jednak, ze nawet przy najniższym ustawieniu, nie jestem w stanie zmielić wystarczająco drobno by uzyskać ekstrakcję espresso dłuższą niz 20sec.
    Jest to natomiast świetny młynek pod wszystkie inne metody. Ja testowałem go pod przelewy, porównując z Timemore C3 i 1Zpresso K Ultra.
    Profile smakowy z S3 jest neutralny, z wyraźnymi nutami, kierujący sie bardziej w stronę slodyczy niż kwasowość , co może być zaletą lub wadą w zależności od kawy i upodobań własnych.
    Zainteresowanych zapraszam do obejrzenia pełnej recenzji na YT:

Jako ze współpracuje z Timemore mam dla was link ze zniżką gdybyście chcieli kupić coś bezpośrednio z ich strony:

timemoreeu.com/Jacek10

• Bardzo fajny materiał

Posiadałem ten młynek przez ponad pół roku 🙂 i polecam każdemu, bo w tej cenie ciężko o coś lepszego.

• Również skusiłem się na ten młynek i jestem bardzo zadwolony, wykonanie jest topowe, a 1/3 ceny konkurencji.
    Takie małe detale w porównaniu do 1Zpresso, jak silikonowa podstawa, która nie rysuje blatu, składana rączka, krótki gwint do odkręcania przemielonej kawy, a jednocześnie nie boje się, ze magnesy puszczą.

Kiedyś człowiek kupował jakieś ręczne młynki, z ceramicznymi żarnami, a teraz za mniej <400zł takie cudo.

• Również skusiłem się na ten młynek i jestem bardzo zadwolony, wykonanie jest topowe, a 1/3 ceny konkurencji.
    Takie małe detale w porównaniu do 1Zpresso, jak silikonowa podstawa, która nie rysuje blatu, składana rączka, krótki gwint do odkręcania przemielonej kawy, a jednocześnie nie boje się, ze magnesy puszczą.

Kiedyś człowiek kupował jakieś ręczne młynki, z ceramicznymi żarnami, a teraz za mniej <400zł takie cudo.

@pawel890 napisał w Timemore Chestnut S3:

Takie małe detale w porównaniu do 1Zpresso, jak silikonowa podstawa, która nie rysuje blatu, składana rączka, (…) a jednocześnie nie boje się, ze magnesy puszczą.

Nie wiem co ma S3 czego nie ma 1Zp. J-Ultra ma zarówno podkładkę, składaną rączkę jak i silne magnesy w kubku, które dodatkowo wsparte przez krótką tuleję w korpusie uniemożliwiają przypadkowe odczepienie się.

J-Ultra może być trochę droższy (na amazonie 577 za S3, 895 za J-Ultra), ale masz niemal dwukrotnie mniejszy skok (8 vs 15 mikronów), większe żarna (48 vs 42 mm), opaskę poprawiającą chwyt i chroniącą młyn przed zarysowaniem biżuterią (np obrączką), a do tego jeszcze walizkę w zestawie w której zmieści się nawet waga i kilka sitek.

• W sumie to ja prownywalem go z moim starym q2, te nowsze doczekały sie faktycznie już ulepszeń, widziałem rączkę, ale co do podstawki i tego mocowania dozownika jakoś nie byłem przekonany, tym bardziej biorąc pod uwagę różnicę w cenie.

Ja akurat patrzyłem na młynek do alternatyw, i w tym przypadku k-ultra kosztuje 1160zl, to dokładnie 3x taka przebitka, jedyne co mnie zachęcało do k-ultra to większe żarna, ale moim zdaniem te parę milimetrów nie jest warte tej ceny, a po testach S3 jestem bardzo zadowolony.

Sugerowane posty

• Lelit William PL72 - recenzja młynka on demand

Młynki recenzja lelit lelit william młynek od
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    215 Wyświetlenia
    S
    W praktyce młynek "daje radę", dlatego też trzymałem go tak długo. Jest szybki i dość cichy. Regulacje można ogarnąć-ważne, żeby nie trzymać się kurczowo czasu mielenia. Procedura jest następująca: Ustawiamy specjalnie za długi czas mielenia, tak, żeby kawy mielić celowo za dużo. Sypiemy kawę do sitka, wyrównujemy równo z górną krawędzią, nadmiar kawy usuwamy. Parzymy kawę i sprawdzamy rezultaty -w zależności od potrzeb zmniejszamy/zwiększamy grubość mielenia. Gdy już mamy ustawioną grubość mielenia wyliczamy jego czas. Ważymy dozę przed i po usunięciu nadmiaru kawy, proporcjonalnie korygujemy czas. Jeśli się ogarnie regulacje Williama to już żaden młynek nigdy nie będzie nam straszny Retencja jest podobna lub mniejsza do innych podobnych młynków. Tak już młynki on demand mają Natomiast to czego nie przeskoczymy to dostęp do żaren. Jest to słaby punkt młynka i trzeba się nastawić na czyszczenie proszkiem zamiast rozbierania. Konfrontując na koniec wszystko powyższe z ceną młynka oceniam w skali szkolonej sprzęt na 4. Za około 2000zł nie ma w tej chwili innego młynka OD z żarnami tej wielkości. Na pewno młynkowi nie przysłużył się brak "bazy wiedzy". Mało jest informacji o młynku. Jako ciekawostkę podam, że jeśli zapytamy google o William PL72 cons to jako odpowiedź dostaniemy fragment mojego postu z innego forum [image: 1746025572995-screenshot-2025-04-30-170523.png]
  • Timemore C3 ESP - recenzja

Młynki recenzja
    3
    1 Głosy
    3 Posty
    298 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @pawel890 tak, jest za tyle w Polskich sklepach, choć widzę że większość czeka na dostawę obecnie. Jeśli chodzi o zakupy na Ali, to da się trafić na podróbki produktów Timemore, o czym pisał też sam producent. Co do Blade R3, to większe żarno zdecydowanie jest na plus, choć geometria też jest nie bez znaczenia choćby pod kątem szybkości mielenia. Widzę to sam po moim ZP6, który mimo że ma 48mm, mieli wolniej niż niejeden młynek z mniejszym żarnem. Ale przyjdzie czas to pewnie pobawię się też tym R3, bo jak najbardziej jest godny uwagi.
  • Flair 58 recenzja

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. flair flair 58 ekspres dźwigniowy recenzja
    5
    2 Głosy
    5 Posty
    227 Wyświetlenia
    pawel890P
    Z tą propozycją dla nowicjusza, podtrzymuję. Często widzę w internecie, że dużo osób mimo posiadania super drogich ekspresów, z PID i super stabilnością, przechodzą długą drogę zanim nauczą się robić espresso. Taki flair 58 wprowadza dodatkowe zmienne jak profilowanie ciśnienia i świadomość dobrej temperatury, dlatego trzeba mieć sporo zaparcia w nauce żeby to się udało. Ten Dreo Barista ciekawy sprzęt, fajnie jakby udało się dodać jakąś recenzję na jego temat.