Timemore Chestnut S3
-
Timemore od dawna jest znanym i cenionym producentem młynów do kawy, zarówno recznych jak i elektrycznych. Osobiście miałem okazję bawić się wieloma.
Ostatnio testowałem ich Chestnut S3. Jest to młynek bardzo solidnie zbudowany, w zasadzie całkowicie z metalu , co czyni go cieżkim (800g). Jako pierwszy z młynków recznych tej firmy oferuje możliwość zmiany ustawień grubości mienia na zewnątrz. Mamy tu 90 potencjalnych ustawień, a kazdy klik zmienia je o 15 mikronów, czyniąc ten młynek bardzo precyzyjnym.
Bardzo podoba mi się tu łatwy dostep do żaren. Sa one stalowe, stożkowe, 42mm i takie same jak w elektrycznym młynku EO1 (który tez posiadam).
Na stronie producenta znajdziemy zapewnienia ze jest to młynek pod wszystkie metody. Po przeprowadzeniu wielu testów odkryłem jednak, ze nawet przy najniższym ustawieniu, nie jestem w stanie zmielić wystarczająco drobno by uzyskać ekstrakcję espresso dłuższą niz 20sec.
Jest to natomiast świetny młynek pod wszystkie inne metody. Ja testowałem go pod przelewy, porównując z Timemore C3 i 1Zpresso K Ultra.
Profile smakowy z S3 jest neutralny, z wyraźnymi nutami, kierujący sie bardziej w stronę slodyczy niż kwasowość , co może być zaletą lub wadą w zależności od kawy i upodobań własnych.
Zainteresowanych zapraszam do obejrzenia pełnej recenzji na YT:Jako ze współpracuje z Timemore mam dla was link ze zniżką gdybyście chcieli kupić coś bezpośrednio z ich strony:
-
Bardzo fajny materiał
Posiadałem ten młynek przez ponad pół roku
i polecam każdemu, bo w tej cenie ciężko o coś lepszego.