Alternatywne espresso
-
Zgadzam się, że w kawie liczy się proces i klimat, dlatego właśnie Fliar to perełka, ale na wyjeździe wolę poświęcać czas na wyjazd, a nie na robienie kawy, w każdym razie, ciekawe co wybierzesz.
-
Z "tanich" rzeczy należy wspomnieć jeszcze o : cafflano-kompresso, dało się z tego zrobić takie a'la "espresso".
Zupełnie zapomniałem o tym.
Jest teraz za 224 ziko. -
Zgadzam się, że w kawie liczy się proces i klimat, dlatego właśnie Fliar to perełka, ale na wyjeździe wolę poświęcać czas na wyjazd, a nie na robienie kawy, w każdym razie, ciekawe co wybierzesz.
@pawel890 napisał w Alternatywne espresso:
na wyjeździe wolę poświęcać czas na wyjazd, a nie na robienie kawy
to w sumie zależy od człowieka/wyjazdu, ja raczej redukuję presję do absolutnego minimum i wtedy mam przestrzeń na kilka minut zabawy z kawą, ot dla odprężenia i zabawy
ciekawe co wybierzesz
jeszcze trochę czasu minie, zanim się zdecyduję, bo dopiero co wróciłem, ale znajomi dopytują jak zrobić espresso bez wydania kupy szmalu, więc trochę się pokrywa temat
niestety kawiarka odpada, bo mają potrzebę parzenia pojedynczego szota
@Heniutek napisał w Alternatywne espresso:
Z "tanich" rzeczy należy wspomnieć jeszcze o : cafflano-kompresso, dało się z tego zrobić takie a'la "espresso".
natknąłem się na to wczoraj po przeczytaniu waszych inspirujących propozycji, jednak sprawia wrażenie jakby było z taniego plastiku, przynajmniej na zdjęciach
-
Naprawdę jeśli chodzi o plastik to jest pancerny, najbardziej trzeba uważać na gumę tłoka i żeby nie przesadzać z ciśnieniem, odkształca się sitko, które jest zatopione w plastiku(zgrzane) w tym "koszyku" i może "wyskoczyć".
Noi problematyczne może być to, że ma dosyć małą średnicę vs wysokość.
Ja robiłem prawie zawsze na jakimś tam korku, wolę dmuchać na zimne, żeby nie wyślizgnęło się pod wpływem nacisku i nie upaprało połowy kuchni. -
Znalazłem jakieś stare zdjęcie, miałem kiepski mlynek i uczylem się, pierwsze koty za płoty... 6 lat temu.
Jeśli komuś zależy na okazjonalnym "espresso" i ma dobry ręczny mlyn to urządzenie jest genialne na wyjazdy z odrobiną wprawy .
Pomijajac jakieś tam drobne wady konstrukcyjne, z uwagi na użyte materiały(patrz cena).Polecane jest 10-15g kawy, w zależności od użytych ziaren i stopnia palenia.
Edit.
W promocji mignęło mi jeszcze : Wacaco Minipresso GR2.
-
Picopresso robi fenomenalne espresso, moim skromnym zdaniem.
-
gdybym miał kupować dzisiaj to właśnie picopresso patrząc po opiniach (nawet Hoffmann chwali), do tego bardzo kompaktowe
jedyny problem to nagrzewanie się obudowy, niby jest jakaś skórzana nakładka, ale nie jestem fanem takich rozwiązań
będę jeszcze musiał poszukać podręcznego młyna zdolnego do drobnego mielenia pod espresso
-
@pawel890 , podawał że w promce był bomber, chyba dałby radę.
-
MHW-3BOMBER Blade R3 - ręczny młynek recenzja
Żarna robią robotę wraz z każdym dniem użytkowania, jestem pełen podziwu jak dobrze jest spasowany ten młynek. Zero luzów! Wszystko chodzi niesamowicie gład...
Forum Home-Barista (forum.home-barista.pl)
Jak czytałem kiedyś wątek o R3 to zniechęcała mnie do niego statyka i potencjalnie ryzykowne magnetyczne mocowanie kubka.
No i nie ma go w Polsce, trzeba zamawiać od nich bezpośrednio albo np. z ali, czego do tej pory się wystrzegałem.W sumie odpowiedni wątek już jest na forum:
https://forum.home-barista.pl/topic/37/najlepszy-ręczny-młynek-do-350zł -
MHW-3BOMBER Blade R3 - ręczny młynek recenzja
Żarna robią robotę wraz z każdym dniem użytkowania, jestem pełen podziwu jak dobrze jest spasowany ten młynek. Zero luzów! Wszystko chodzi niesamowicie gład...
Forum Home-Barista (forum.home-barista.pl)
Jak czytałem kiedyś wątek o R3 to zniechęcała mnie do niego statyka i potencjalnie ryzykowne magnetyczne mocowanie kubka.
No i nie ma go w Polsce, trzeba zamawiać od nich bezpośrednio albo np. z ali, czego do tej pory się wystrzegałem.W sumie odpowiedni wątek już jest na forum:
https://forum.home-barista.pl/topic/37/najlepszy-ręczny-młynek-do-350zł@ciastek popatrz może jeszcze na filmiki innych z tym R3, ale ta elektrostatyka kwestia obstukania, za tą kasę to mega deal młynki z takimi żarnami są 3x droższe.
Dla mnie największa wada był ten magnetyczny dozownik, bo cały czas się bałem że wypadnie kawa, ciężko temu ufać, ale jak pominąć ten aspekt to świetny młynek.
-
@ciastek popatrz może jeszcze na filmiki innych z tym R3, ale ta elektrostatyka kwestia obstukania, za tą kasę to mega deal młynki z takimi żarnami są 3x droższe.
Dla mnie największa wada był ten magnetyczny dozownik, bo cały czas się bałem że wypadnie kawa, ciężko temu ufać, ale jak pominąć ten aspekt to świetny młynek.
Wiadomo. Chodziło mi bardziej o to, że jak czytałem tamten wątek to z czystej ciekawości. Wtedy jeszcze nie myślałem o zakupie mobilnego zestawu, więc w głowie zakodowałem że młynek nieciekawy. Ale teraz sytuacja inna i jak spojrzałem jeszcze raz to faktycznie, cena bardzo atrakcyjna za to co oferuje. Muszę jeszcze sprawdzić czy jest dopuszczony do użycia/sprzedaży, żeby się nie zdziwić później. Słyszałem o produktach z ali, które były szkodliwe dla zdrowia, więc podchodzę ostrożnie
-
Z tanich młynków, Timemore C3 ESP pociągnie espresso.
-
C ciastek odniósł się do tego tematu dnia
-
-
Piękna inwestycja, ciekawe jak będzie się miało do Bianki
-
j-ultra chyba szybko wyląduje, jakie to ma żarna, większe niz fred?
A ten Casa 65? Wydaje mi się, że widziałem, że ludzie na reddit już korzystja z tego młynka -
J będzie w przyszłym tygodniu, ale będę musiał się z nim obyć najpierw, zanim znajdę dobry startowy nastaw to trochę potrwa bo kawę pije 2x dziennie.
Casa jest chwalona szeroko, ludzie zamieniają Niche na nią. Tylko jedną krytyczną opinię widziałem do tej pory, którą inni poddawali w wątpliwość, więc daje duże nadzieje. Na forum mamy nawet jej recenzję: https://forum.home-barista.pl/topic/148/lagom-casa-recenzja
Na przełomie lipca/sierpnia powinna trafić w moje ręce, ale tak jak z J-em, będziemy musieli się dotrzećFred 38mm
J-Ultra 48mm
Casa 65mmWszystkie 3 to stożki
-
To super sprawa, że taki manualny obarczonymi błędami i brakiem stabilności temperatury zaparzacz daje fajne rezultaty, i może dzięki temu wysnujesz, że jednak "całe życie", źle robiłeś kawę na Biance.