MHW-3BOMBER Blade R3 - ręczny młynek recenzja
-
Mój drugi ręczny młynek w karierze. Choć niedługo powędruje do nowego właściciela, mam okazję testować go przez tydzień. To chiński produkt coraz bardziej znanej firmy MHW-3Bomber. Jest to kolejny sprzęt tej marki, z którego po raz kolejny jestem bardzo zadowolony.
Zalety młynka
Jedną z najważniejszych zalet, które szybko zauważyłem, jest jego doskonałe spasowanie i solidne wykonanie. Młynek jest niezwykle stabilny dzięki gumowej, antypoślizgowej podstawie, która chroni blat przed zarysowaniem. Magnetyczne zaciski pojemniczka na kawę sprawiają, że otwieranie i zamykanie denka to czysta przyjemność – bez żadnych frustracji z mozolnym odkręcaniem. Zmiana grubości przemiału jest intuicyjna i wygodna dzięki prostej i czytelnej formie regulacji.Na pochwałę zasługuje również wyposażenie opakowania. Poza młynkiem otrzymujemy pędzelek do czyszczenia oraz nanometryczne sitka do pojemniczka na kawę, które pozwalają odsiewać pył. To naprawdę przydatny dodatek, który podnosi funkcjonalność zestawu.
Żarna o średnicy 48 mm robią świetne wrażenie na tle konkurencji. W czasie testu, mieląc ciemno palone ziarna pod kawiarkę, byłem pozytywnie zaskoczony. Udało mi się zmielić 15 gramów kawy na bardzo drobno w mniej niż 40 sekund. Wcześniej używałem młynka 1Zpresso Q1 z żarnami o średnicy 38 mm, i muszę przyznać, że mielenie drobniejsze niż pod drip było dla mnie mordęgą. Tymczasem młynek od MHW-3Bomber nie tylko radzi sobie lepiej, ale jest również tańszy.
Wady młynka
Nie jest jednak pozbawiony wad. Największym problemem, jaki zauważyłem, jest jego podatność na elektrostatykę. Bez skrapiania żaren praktycznie nie da się uniknąć bałaganu – drobinki kawy przyklejają się wszędzie. To może być spore utrudnienie dla niektórych użytkowników.Podsumowanie
Podsumowując, jeśli cofnąłbym się w czasie do momentu, gdy zaczynałem swoją kawową przygodę i miał do wyboru drip lub kawiarkę, to ten młynek byłby idealnym wyborem w swojej kategorii cenowej. Doskonałe żarna, prosta regulacja i solidne wykonanie sprawiają, że w tej cenie to prawdziwa "kradzież". Mimo problemów z elektrostatyką, jest to sprzęt, który z czystym sumieniem mogę polecić każdemu początkującemu kawoszowi.Prezentacja młynka
!
Młynek z góry i fellow atmos dla skali
Trzon i żarno
Widok wewnętrznej części żarna
Rozmiar wewnętrznego żarna to równe 30 mm
Przemiał
Wspomniana elektrostatyka
-
Wygląda super
szczególnie za tą cenę. Pamiętam jak mierzyłem żarno w mlynkach 1zpresso, miało 31.5mm. Zewnętrzne dopiero miało 47mm.
Elektrostatyke można załatwić jedna kroplą wody
A z ciekawości, jak długo mieli taka porcję 18g czy podobną?
-
-
Co do elektrostatyki to też chyba sporo od kawy zależy, akurat dziś zmieniłem na nową z ciemnej na średnio paloną. Odmierzone 18 g zmielone w czasie 40-50 sekund, próbowałem 2 nastawy pod kawiarkę.
Podejrzewam, że jakbym się uparł to mieląc grubiej pod jakiegoś dripa i szybciej, to pewnie wykręciłbym 25-30s ~
-
To całkiem szybko. Na pewno dużo szybciej niż na comandante.
-
Żarna robią robotę
wraz z każdym dniem użytkowania, jestem pełen podziwu jak dobrze jest spasowany ten młynek. Zero luzów! Wszystko chodzi niesamowicie gładko, posiada również łożyska - w tej cenie to chyba niespotykane? Jedyna wada na ten moment jaką widzę to magnesowe mocowanie zbiorniczka na kawę, gdy kręcimy agresywnie cały czas się boję, że może odlecieć, z drugiej strony magnesy są dość silne zdecydowanie łatwiej jest dostać się do zmielonej kawy, zamiast odkręcaniu jak to miejsce miało w moim poprzednim młynku.
-
Żarna robią robotę
wraz z każdym dniem użytkowania, jestem pełen podziwu jak dobrze jest spasowany ten młynek. Zero luzów! Wszystko chodzi niesamowicie gładko, posiada również łożyska - w tej cenie to chyba niespotykane? Jedyna wada na ten moment jaką widzę to magnesowe mocowanie zbiorniczka na kawę, gdy kręcimy agresywnie cały czas się boję, że może odlecieć, z drugiej strony magnesy są dość silne zdecydowanie łatwiej jest dostać się do zmielonej kawy, zamiast odkręcaniu jak to miejsce miało w moim poprzednim młynku.
@pawel890 właśnie dlatego ja unikam pojemniczków mocowanych na magnesy. A jest kilka świetnych Młynków 1zpresso które miało takie rozwiązanie. Ba, mi się już nawet zdarzyło zahaczyc o coś i wysypać kawę ..
-
Mam ten młynek w mojej kolekcji. Spisuje sie swietnie pod espresso ale do pour over jakoś mi nie pasował. W tej kategorii cenowej jest to sprzet wary rozpatrzenia.
-
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
-
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
-
C ciastek odniósł się do tego tematu dnia