Ceado E37S - recenzja
-
Lista zalet tego młynka jest długa.
Jest solidny, duży, ciężki. Jest jednym z najcichszych jeśli nie najcichszym młynkiem tego typu. Regulacja grubości mielenia jest genialna. Do tego ma łatwy dostęp do żaren a co za tym idzie łatwe ich czyszczenie. Po czyszczeniu żaren można od razu wrócić do mielenia kawy, nie trzeba na nowo szukać ustawień. To naprawdę w Ceado działa bardzo dobrze. W E37S zastosowano żarna 83mm. Dostęp do górnego żarna i komory żaren jest możliwy po okręceniu górnego odlewu. Odlew mocowany jest na trzy śruby. Na wspomnianym odlewie znajduje się regulacja i górne żarno. Co ważne, po demontażu i ponownym montażu odlewu nie tracimy ustawień.
W moim egzemplarzu dodatkowo zmieniłem seryjne płaskie żarna 83mm na SSP. Przełożyło się to na jeszcze lepsze efekty w filiżance.
Na satysfakcje z używania ma przede wszystkim regulacja. Raz ustawiony dla danej kawy młynek nie wymaga korekt. Oczywiście do czasu aż samo ziarno nie zmieni swoich właściwości. Regulacja pozwala na wykonywanie naprawdę minimalnych zmian grubości mielenia.
Przemiał trafia prosto do kolby za pośrednictwem prostokątnej rynienki. Nie występowało u mnie zbrylanie. Kształt wspomnianej rynienki powodował jednak pewne kłopoty z dystrybucją i wymuszał jej korektę. Do samej jakości przemiału nie miałem nigdy żadnych zastrzeżeń.
Ze względu na konstrukcje młynka i regulację grubości określiłbym go jako młynek przede wszystkim do espresso.
Korpus młynka jest wykonana z ciężkiego odlewu. Do wyboru są dwa kolory-korpusu czarny i biały. Młynek składa się z wielu gumowych elementów. Ich zdaniem jest przede wszystkim eliminacja wibracji. Dzięki temu młynek nie rezonuje, pracuje naprawdę cicho.
Żarna napędza silnik prądu zmiennego o mocy 500W. Młynek nie ma dodatkowego wiatraczka do chłodzenia. Może pracować 4s ON / 30 s OFF. Oznacza to, że nie nadaje się do miejsc z dużym ruchem. Producent deklaruje prędkość mielenia na poziomie 4g/s.
Sterowanie młynkiem umożliwia zaprogramowanie czasu mielenia dla pojedynczej i podwójnej dozy. Na programatorze ustawiamy czas mielenia dla każdej dozy. Czas ten jest pamiętany przez młynek. Uruchomienie młynka następuję poprzez wciśnięcie kolbą włącznika przy wylocie. Czas mielenia zależy od tego jaka doza została wybrana na wyświetlaczu.Młynek wyposażony jest standardowo w duży hopper, ja zmieniłem go na mniejszą wersję. Hopper w obu wariantach jest łatwy w demontażu i czyszczeniu.
Dlaczego kupiłem i dlaczego sprzedałem?
Decyzję o zakupie podjąłem mając za sobą kilku lat z Lelit William PL72 oraz testując w między czasie m.in. Niche, Eurekę SD, G-IOTA i G-RISTO. Nie byłem wówczas gotowy na młynek SD, szukałem OD. Chcąc zrobić odczuwalny krok w przód poszukiwałem większych żaren niż 64mm w Williamie. Dlatego kupiłem E37S z żarnami 83mm. Dalej uważam, że jest to jeden z najlepszych młynków OD do domu. Ma lepszą regulację niż Mahlkönig E80S GBW. Dozy są na tyle powtarzalne, że brak wagi nie jest problemem. Widzę dla E37S w zasadzie tylko dwie alternatywy: Mythos (wersje z większymi żarnami) lub Mazzer Major V. Młynek świetnie służył mi przez dwa lata.Z czasem moja pasja kawowa zaczęła rozwijać się w kierunku picia różnych kaw. Potrzebowałem innego ziarna do espresso, innego do kaw mlecznych, ziarna decaf itp. Gdybym ekspres używał w biurze albo kawiarni, pewnie wstawiałbym kolejne młynki OD na te ziarna. W domowych warunkach żonglowanie różnymi ziarnami skierowało mnie na drogę młynków SD. Ale to już zupełnie inna historia.
ZALETY
Żarna 83mm
Łatwy dostęp do żaren
Powtarzalny przemiał
Cicha pracaWADY
Dystrybucja kawy wymaga korekt
Ograniczona wydajność -
-
Czy ten młynek można polecić początkującym kawoszom?
Jakoś nie przemawiają do mnie młynki SD -
Jeśli początkującemu kawoszowi nie przeszkadza jego wysoka cena, to jak najbardziej można polecić. Jest to naprawdę wysoka półka w kategorii młynków OD. Dla wielu osób jest to młynek "end game".
-
Teoretycznie można polecić ten młynek o ile początkujący jest świadomy wyboru, to jak wspomniał @Belusar jest end-game młynek. Gorzej jak dojdziesz do wniosku, że jednak wolisz SD i potem będziesz musiał odsprzedać taki młynek może być ciężko bez straty. Dlatego polecałbym ten młynek początkującemu, ze względu, że to topowa półka, ale trzeba mocno przemyśleć zakup czy OD jest dla nas.
-