Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Metody alternatywne
  3. Hario Cold Brew Coffee Jug - karafka do cold brew- recenzja

Hario Cold Brew Coffee Jug - karafka do cold brew- recenzja

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Metody alternatywne
recenzja
4 Posty 3 Uczestników 164 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • S Online
    S Online
    skansen
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez skansen
    #1

    W ostatnim czasie w lecie pijemy z żoną głównie cold brew. Szklana karafka jest dedykowana do robienia kawy na zimno.
    Hario Cold Brew Coffee Jug (7).jpg
    Wybrałem ją ze względu na zastosowane materiały-tylko szkło i stal. Nie ma żadnych plastikowych czy gumowych elementów. Dzięki temu świetnie wygląda i łatwo się ją czyści.
    Szklaną część zawsze a metalową czasami myje w zmywarce. Karafka ma deklarowaną pojemność 1l, w praktyce żeby woda przykryła cały przemiał należy nalać około 1,15l wody.
    Kawę zasypujemy do metalowej, gęstej siatki.
    Hario Cold Brew Coffee Jug (4).jpg

    Hario Cold Brew Coffee Jug (6).jpg

    Po odstawieniu na noc do lodówki kawę można nalewać bezpośrednio z karafki. Ułatwia to jej kształt, dziubek i przykrywka z otworkiem.
    Hario Cold Brew Coffee Jug (2).jpg

    Jestem zadowolony z tej karafki oraz z tego, że dobrze znosi mycie w zmywarce.

    Zalety:

    • wysoka jakość wykonania-wyprodukowano w Japonii,
    • wyłącznie metalowe i szklane elementy - brak gumy i plastiku,
    • możliwość mycia w zmywarce,
    • łatwość nalewania.

    Wady:

    • możliwość przygotowania tylko dużej porcji kawy

    Więcej o przepisach na cold brew można przeczytać w wątku Cold brew - jaki macie przepis?

    Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • Dawid4792D Niedostępny
      Dawid4792D Niedostępny
      Dawid4792
      Mod
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      Aż jestem ciekawy jak radzi sobie z filtrowaniem ta metalowa siatka. Ja używam Hario Mizudashi, tu jest taki bardzo testy filtr z jakiegoś tworzywa. Jak na filtr wielokrotnego użytku radzi sobie naprawdę bardzo dobrze.

      Ekspres : Nivona Cube
      Młynek : Timemore C3 ESP
      Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

      S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • HeniutekH Niedostępny
        HeniutekH Niedostępny
        Heniutek
        napisał ostatnio edytowany przez Heniutek
        #3

        Hej, też mam Mizudashi już kilka lat i jestem zadowolony.
        Kupiłem też Asoubu Cold BREW, w przypływie jakiś głupich pomysłów, ale głównie ze względu na "termos".
        Użyłem samego termosu ze 2 razy, zastanawiam się czy "brudzić" resztę, czy może sprzedać?!

        Ma ktoś doświadczenie z Asobu Cold BREW?

        Przepraszam za offtop, btw fajna ta karafka.

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • Dawid4792D Dawid4792

          Aż jestem ciekawy jak radzi sobie z filtrowaniem ta metalowa siatka. Ja używam Hario Mizudashi, tu jest taki bardzo testy filtr z jakiegoś tworzywa. Jak na filtr wielokrotnego użytku radzi sobie naprawdę bardzo dobrze.

          S Online
          S Online
          skansen
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          @Dawid4792 napisał w Hario Cold Brew Coffee Jug - karafka do cold brew- recenzja:

          Aż jestem ciekawy jak radzi sobie z filtrowaniem ta metalowa siatka

          Mój młynek generuje niewiele pyłu, ale nie jest to ilość zerowa. Zawsze trochę zostaje na dnie, końcówkę po prostu wylewam razem z nim.

          Ostatnio na próbę przepuściłem trochę kawy z dna przez filtr papierowy i nie była tak dobra jak coldbrew "niefiltrowane".

          Z samej zaś karafki jestem dalej zadowolony. Niedługo minie drugi sezon z nią, siatka jest dalej w dobrym stanie. Szkło często myję w zmywarce, siatkę sporadycznie. Szczyt upałów za nami więc pewnie niedługo karafka powędruje do szafki.

          Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

          HeniutekH 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          Odpowiedz
          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
          • Najpierw najstarsze
          • Najpierw najnowsze
          • Najwięcej głosów


          • Zaloguj się

          • Nie masz konta? Zarejestruj się

          • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
          • Pierwszy post
            Ostatni post
          0
          • Kategorie
          • Jak zacząć z kawą
          • Poradnik espresso
          • Pierwszy młynek do kawy
          • Woda do kawy
          • Popularne
          • Ostatnie
          • Tagi
          • Użytkownicy
          • Grupy