Przejdź do treści

MHW 3BOMBER Cyclone WDT 58mm - recenzja

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
9 5 249 1
  • Długo wahałem się przed zakupem tego narzędzia WDT, teraz po miesiącu użytkowania, mogę świadomie ocenić automatyczny dystrybutor MHW 3BOMBER Cyclone WDT

Główne cechy

• 14 igieł o grubości 0.25 mm
    • regulacja wysokości igieł
    • prostota użytkowania
    • stabilna konstrukcja
    • wymienne igły
    • powtarzalne wyniki
    • magnetyczna podstawka

d6edb24b-0b25-4156-8e9b-d8f01cbd16d0.jpeg

Budowa i konstrukcja

Jakość wykonania, można ocenić na wysoką, solidny aluminiowy odlew, jest lekki i stabilny, dzięki magnetycznej podstawce ściśle przylega do zewnętrznych ścianek kolby. Mechanizm obrotowy działa płynnie i nie wydaje żadnych niepożądanych dźwięków. Igły są wyraźnie cieńsze niż moje poprzednie dystrybutory, być może 0.25 mm w stosunku do 0.4 mm wydaje się mało, ale to niemal jedna miara wielkości. Dzięki cieńszym igłom kawa jest dystrybuowana w bardziej delikatny sposób, powstaje mniej elektrostatyki i mniej drobinek osiada na igłach, przez co można zachować lepszą czystość na blacie.

53d79586-f5f6-4a91-87c9-ef38f63646fc.jpeg

Praca z dystrybutorem

Użytkowanie dystrybutora jest bardzo przyjemne, stabilnie leży na kolbie, z początku należy sobie wyrobić pewną technikę, ponieważ zbyt szybkie naciskanie mechanizmu obrotowego powoduje, że wewnątrz kolby tworzą się dołek pod wpływem siły odśrodkowej, zbyt wysoka prędkość sprawia, że drobinki kawy zmieniają trajektorię ruchu i uciekają na zewnątrz. Największą zaletą tego mechanizmu, gdy już opanujemy właściwą szybkość, otrzymujemy wysoką powtarzalność dystrybucji.

Przed

512209a2-497a-4b1b-97ea-a7057dd9cf3d.jpeg

Po dystrybucji

58b9f3b0-284d-4237-b494-b34c04254453.jpeg

Podsumowanie

W stosunku do klasycznych ręcznych dystrybutorów WDT, najlepszym podsumowaniem jest fakt, że nasza dystrybucja staje się szybsza i zachowuje powtarzalny efekt w kolbie. Dodatkową zaletą jest lepsza czystość na stanowisku, dzięki mniejszej elektrostatyce. Do wad, jakie bym zaliczył w dystrybutorze, to ze względu na cienkość igieł, lub niewłaściwy rozstaw, czasem pojawiają się grudki kawy, które nie zostały rozbite, to wymaga dodatkowo kilku obrotów. Drugą wadą jest pilnowanie prędkości obrotów, żeby nie wytworzyć zbyt dużej siły odśrodkowej.

Czy poleciłbym ten zakup? To zależy, moim zdaniem, za pomocą najprostszego narzędzia WDT, które zwykle stanowi 10-20% ceny tego akcesoria, możemy uzyskać równie dobre, jak nie lepsze efekty podczas dystrybucji, dlatego zakup akcesoria na pewno nie jest obligatoryjny, to kolejny gadżet, który może ułatwić nam pracę.

• Fajny gadżet, ale tak jak piszesz, podobne efekty można uzyskać chociażby tym korkiem z 3 igłami który kosztuje 25zł.
    Wszystko zależy do tego, czy mamy zajawkę, czy po prostu chcemy mieć w miarę tanie i proste narzędzie.

• Długo wahałem się przed zakupem tego narzędzia WDT, teraz po miesiącu użytkowania, mogę świadomie ocenić automatyczny dystrybutor MHW 3BOMBER Cyclone WDT

Główne cechy

• 14 igieł o grubości 0.25 mm
    • regulacja wysokości igieł
    • prostota użytkowania
    • stabilna konstrukcja
    • wymienne igły
    • powtarzalne wyniki
    • magnetyczna podstawka

d6edb24b-0b25-4156-8e9b-d8f01cbd16d0.jpeg

Budowa i konstrukcja

Jakość wykonania, można ocenić na wysoką, solidny aluminiowy odlew, jest lekki i stabilny, dzięki magnetycznej podstawce ściśle przylega do zewnętrznych ścianek kolby. Mechanizm obrotowy działa płynnie i nie wydaje żadnych niepożądanych dźwięków. Igły są wyraźnie cieńsze niż moje poprzednie dystrybutory, być może 0.25 mm w stosunku do 0.4 mm wydaje się mało, ale to niemal jedna miara wielkości. Dzięki cieńszym igłom kawa jest dystrybuowana w bardziej delikatny sposób, powstaje mniej elektrostatyki i mniej drobinek osiada na igłach, przez co można zachować lepszą czystość na blacie.

53d79586-f5f6-4a91-87c9-ef38f63646fc.jpeg

Praca z dystrybutorem

Użytkowanie dystrybutora jest bardzo przyjemne, stabilnie leży na kolbie, z początku należy sobie wyrobić pewną technikę, ponieważ zbyt szybkie naciskanie mechanizmu obrotowego powoduje, że wewnątrz kolby tworzą się dołek pod wpływem siły odśrodkowej, zbyt wysoka prędkość sprawia, że drobinki kawy zmieniają trajektorię ruchu i uciekają na zewnątrz. Największą zaletą tego mechanizmu, gdy już opanujemy właściwą szybkość, otrzymujemy wysoką powtarzalność dystrybucji.

Przed

512209a2-497a-4b1b-97ea-a7057dd9cf3d.jpeg

Po dystrybucji

58b9f3b0-284d-4237-b494-b34c04254453.jpeg

Podsumowanie

W stosunku do klasycznych ręcznych dystrybutorów WDT, najlepszym podsumowaniem jest fakt, że nasza dystrybucja staje się szybsza i zachowuje powtarzalny efekt w kolbie. Dodatkową zaletą jest lepsza czystość na stanowisku, dzięki mniejszej elektrostatyce. Do wad, jakie bym zaliczył w dystrybutorze, to ze względu na cienkość igieł, lub niewłaściwy rozstaw, czasem pojawiają się grudki kawy, które nie zostały rozbite, to wymaga dodatkowo kilku obrotów. Drugą wadą jest pilnowanie prędkości obrotów, żeby nie wytworzyć zbyt dużej siły odśrodkowej.

Czy poleciłbym ten zakup? To zależy, moim zdaniem, za pomocą najprostszego narzędzia WDT, które zwykle stanowi 10-20% ceny tego akcesoria, możemy uzyskać równie dobre, jak nie lepsze efekty podczas dystrybucji, dlatego zakup akcesoria na pewno nie jest obligatoryjny, to kolejny gadżet, który może ułatwić nam pracę.

@pawel890 , fajna recka, a jak z ceną?
    Na Ama jest za ~336 zł, opinie są skrajne.

Ludzie mają problem z malymi sitkami i takimi ktore nie mają idealnie plaskiego dna.

• Ja kupiłem na aliexpres za 175 zł.
    Na wysokość można regulować, co do kształtu sitek... to nie wiem, myślę, że trochę czepialstwo. 🙂 Wiadomo, że te końcówki mają płaską powierzchnie, ale chyba żaden automatyczny WDT nie ma takiej funkcjonalności.

• pawel890P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
  • Dziś podczas mojego całego procesu WDT, naszło mnie przemyślenie, że jakbym miał wybrać najbardziej trafiony zakup akcesoriów ostatnich lat, to bezapelacyjnie postawiłbym na Cyclone WDT - to zdecydowanie najczęściej wykorzystywane narzędzie, a zarazem dające najlepsze i powtarzalne rezultaty w ekstrakcji.
    Z początku trochę zbagatelizowałem jego pomocniczość, ale z biegiem czasu, jakbym miał komuś doradzić akcesoria do espresso: super waga + cyclone wdt - i masz wszystko.

• Niesamowite jest to jak ceny na Ali szybko rosną. W zeszłym roku, a jeszcze lepiej 2 lata temu, na takim MHW 3Bomberze można było niezły deal zrobić. Dzisiaj co raz trudniej o fajną cenę. Na przykładzie tego Cyclone’a (z kuponami i dodatkową zniżką):

IMG_9570.jpeg

Sam sprzęt wydaje się bardzo dobry. Recenzje też świetne.

• Niesamowite jest to jak ceny na Ali szybko rosną. W zeszłym roku, a jeszcze lepiej 2 lata temu, na takim MHW 3Bomberze można było niezły deal zrobić. Dzisiaj co raz trudniej o fajną cenę. Na przykładzie tego Cyclone’a (z kuponami i dodatkową zniżką):

IMG_9570.jpeg

Sam sprzęt wydaje się bardzo dobry. Recenzje też świetne.

@Semtex Ja wtedy kupiłem to na jakiejś wyprzedaży już nie wiem czy dzień singla czy jakieś inne dziwne święto 🙂 To cały czas stoi w podobnej cenie, może z 50zl zdrożało. A ma jeszcze zdrożeć, EU chce jakieś cła na małe produkty z Chin wprowadzić

• Mam wydrukowanego w 3D Umikota i zastanawiam się czy zmiana miałaby sens ? Tytułowe narzędzie jest wydaje się szybsze i solidniejsze. Ale czy to wystarczające argumenty za zmianą jeśli ma się już Umikota?

• Myślę, że po prostu trochę lepszy UX tak jak wspominasz, bo specyfika działania taka sama, obracające się igły, nie wiem jak z ilością, tutaj jest 14 igieł. Rewolucji pewnie nie doświadczysz, ale ja osobiście nie przepadam za 3d prints gadżetami, obcowanie z tym plastikiem psuje rytuał. 😄

Sugerowane posty

• 2 Głosy
    5 Posty
    248 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Moim zdaniem, ta metoda spieniania jest całkowicie wystarczająca dla zdecydowanej większości osób. Moja żona kupiła, chyba 3 lata temu podobny spieniacz , ale jakiś no name za 20zł, na Ali. Używa codziennie, sprawdza się bardzo dobrze. Bardzo dużym plusem jest czyszczenie, które jest szybkie i proste.
  • Timemore Chestnut X - recenzja

Młynki recenzja timemore
    3
    2
    1 Głosy
    3 Posty
    175 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    W ogóle dobrze mieć jeden uniwersalny ręczny młynek Jak nie na początek, to na wszelki wypadek. Ja w ogóle przerzuciłem się wyłącznie na ręczniaki, że względu na prostotę i bezawaryjność, oraz ze względu na to że mogę mielić o 5 rano nie budząc nikogo
  • 1 Głosy
    15 Posty
    2k Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za 2500 ziko z pidem (Sklep na K), to nadal całkiem fajna opcja i dosyć kompaktowa. Ja młynka użyłem może kilkanaście razy I mieliłem ręcznym, ale tylko ja popijałem okazjonalnie espresso, więc miałem wywalone. Z perspektywy czasu wybrałbym dwa oddzielne sprzęty, łatwiej odsprzedać i apgrejdować sprzęt, w jedną albo drugą stronę. Ewentualnie rozważył jeszcze Sage na upartego, ale to większy koszt. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania. Miejskie legendy o tym że ziarna się grzeją i inne pierdoły zasadniczo można se włożyć między książki. Nawet jeśli coś tam by się trochę podgrzało, jakby ekspres był włączony tydzień?! Jak ktoś pije bardzo mocno paloną Włoską mieszankę to czy jej może jeszcze coś "zaszkodzić", nie sądzę. Co do zbiornika to ciąć i nie patrzeć, nowy na szczęście to tylko 6 dyszek https://north.pl/karta/mc084-27-pojemnik-wode-do-ekspresu,623-RK-0217.html