Przejdź do treści

MHW-3BOMBER elektryczny spieniacz do mleka

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
5 4 164 1
  • Wstęp

Moja szczegółowa recenzja elektryzczny spieniacz do mleka MHW-3BOMBER. Sprzęt zainteresował mnie swoją jakością wykonania w stosunku do typowych spieniaczy, udało mi się go zakupić w promocyjnej cenie 170 zł, co czyni go interesującą alternatywą do droższych alternatyw.

Spieniacz do mleka MHW-3BOMBER

Budowa i specyfikacja techniczna

Korpus to solidna aluminiowa obudowa, z portem USB-C. Cały spieniacz sprawia wrażenie przemyślanej i solidnej konstrukcji, gruby i masywny wałek, zwiększa stabilność i umożliwia zastosowanie mocniejszego silnika.

Posiada dwie prędkości spieniania dedykowane do zimnego i ciepłego mleka - 6500 i 7600 rpm. Spieniacz jest całkiem duży, a w zasadzie wysoki mierzy aż 25cm, poza spieniaczem mamy ochronną plastikową nakładkę na końcówkę, która chroni go przed kurzem.

Końcówka jest wyposażona w plastikowe zakończenie, które sprawia, że nie uszkodzimy końcówki i możemy oprzeć ją na dnie pojemnika z mlekiem. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to jakość wykonania przełącznika prędkości posiada lekki luz i nie odstaje trochę jakością wykonania od reszty.

Spieniacz mleko

Dla kogo sprawdzi się ten spieniacz?

Sprzęt świetnie się sprawdzi dla osób, które korzystają z purystycznych ekspresów kolbowych Quick Mill Carola lub dźwigni takich jak Flair 58.

Spieniacz MHW-3BOMBER sprawdzi się jako kompan w letnie upały - idealny do przygotowywania mrożonej kawy, cold brew z mlekiem czy orzeźwiającego late.

Podsumowanie - wady i zalety

Zalety:

• Piana uzyskana ze spieniacza charakteryzuje się bardzo dobrą teksturą i gęstością
    • Szybkość działania - efekt osiągamy w zaledwie 1 minutę
    • Proste czyszczenie - mycie spieniacza zajmuje 10 sekund pod kranem
    • Solidna konstrukcja i przemyślane detale
    • Konkurencyjna cena

Wady:

• Do wad z pewnością można zaliczyć fakt, że nie uzyskamy naturalnej słodyczy mleka, która wytwarza się pod wpływem wysokiej temperatury w spieniaczach parowych wbudowanych w ekspresach kolbowych. Dla niektórych użytkowników może to być istotna różnica w smaku końcowego napoju.
  • taki spieniacz byłby dobry do wielu innych napojów bazujących na mleku, np zimnej matchy

żona ostatnio zasmakowała, dzięki twojej recenzji będę musiał rozważyć zakup 😃

• Fajny sprzęt i recenzja. Czy jeśli podgrzejemy mleko (np. w kuchence mikrofalowej) i spienimy to uzyskamy słodki smak?

• Szybko patrząc w internet między 55°C a 65° to najlepsza temperatura, być może tutaj udałoby się uzyskać bliższy efekt tego co spienimy z ekspresu. W tej temperatura laktoza rozpada się na glukozę i ma słodszy smak.

• Moim zdaniem, ta metoda spieniania jest całkowicie wystarczająca dla zdecydowanej większości osób. Moja żona kupiła, chyba 3 lata temu podobny spieniacz , ale jakiś no name za 20zł, na Ali. Używa codziennie, sprawdza się bardzo dobrze. Bardzo dużym plusem jest czyszczenie, które jest szybkie i proste.

Sugerowane posty

• 1 Głosy
    4 Posty
    131 Wyświetlenia
    pawel890P
    Ja kupiłem na aliexpres za 175 zł. Na wysokość można regulować, co do kształtu sitek... to nie wiem, myślę, że trochę czepialstwo. Wiadomo, że te końcówki mają płaską powierzchnie, ale chyba żaden automatyczny WDT nie ma takiej funkcjonalności.
  • 2 Głosy
    6 Posty
    314 Wyświetlenia
    pawel890P
    Chyba głównie materiały i ergonomia, ECM Puristika, jest trochę bardziej przemyślana i premium. Bojler ze stali nierdzewnej, szklany zewnętrzny zbiornik na wodę i OPV na zewnątrz maszyny, tak poza tym to mają bardzo podobne parametry.
  • 1 Głosy
    10 Posty
    619 Wyświetlenia
    S
    @Formentor napisał w Recenzja Sage Dual Boiler, ekspresu wiecznie zielonego: Gdzieś przeczytałem (nie mogę teraz znaleźć gdzie), że ten model został przez producenta porzucony. Czy lepiej wobec tego kupić coś nowszego z oferty Sage na przykład Sage Oracle Dual Boiler? Oracle Dual Boiler ma podzespoły ze "starego" Dual Boilera bez młynka. Nie wiem na czym miało polegać porzucenie konstrukcji. Dual Boiler został zrobiony raz a dobrze. Pomimo, że konstrukcja ma już naście lat dalej jest jednym z najlepiej wyposażonych ekspresów na tej półce cenowej (grzałka w grupie a dzięki niej krótki czas nagrzewania i stabilność temperaturowa, programowanie wolumetryczne, funkcjonalność itp.). Funkcjonalność ekspresu dalej robi wrażenie i nie ma do niej zadnych zarzutów. Jedyne zastrzeżenia dotyczą szeroko rozumianej solidności i trwałości. Ale użytkowo nic mu zarzucić nie można. Dual Boiler okazał się sukcesem sprzedażowym i jest szeroko używany. Co ciekawe w podobnym czasie powstał podobny ekspres z jeszcze większą liczbą funkcjonalności do tego bardzo trwały i solidny. Mowa o La Spaziale Dream. To dual boiler z możliwością tworzenia profilii użytkownika-każdy może sobie inaczej ustawić np. temperaturę. Ma programowanie wolumetryczne, ostrzeżenie o zbyt drobnym/grubym mieleniu, wyświetlacz graficzny i szereg innych fajnych funkcji. Nie odniósł sukcesem a głównym powodem było chyba zastosowanie "włoskiej" grupy na sitka 53mm....