MHW-3BOMBER elektryczny spieniacz do mleka
-
Wstęp
Moja szczegółowa recenzja elektryzczny spieniacz do mleka MHW-3BOMBER. Sprzęt zainteresował mnie swoją jakością wykonania w stosunku do typowych spieniaczy, udało mi się go zakupić w promocyjnej cenie 170 zł, co czyni go interesującą alternatywą do droższych alternatyw.
Budowa i specyfikacja techniczna
Korpus to solidna aluminiowa obudowa, z portem USB-C. Cały spieniacz sprawia wrażenie przemyślanej i solidnej konstrukcji, gruby i masywny wałek, zwiększa stabilność i umożliwia zastosowanie mocniejszego silnika.
Posiada dwie prędkości spieniania dedykowane do zimnego i ciepłego mleka - 6500 i 7600 rpm. Spieniacz jest całkiem duży, a w zasadzie wysoki mierzy aż 25cm, poza spieniaczem mamy ochronną plastikową nakładkę na końcówkę, która chroni go przed kurzem.
Końcówka jest wyposażona w plastikowe zakończenie, które sprawia, że nie uszkodzimy końcówki i możemy oprzeć ją na dnie pojemnika z mlekiem. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to jakość wykonania przełącznika prędkości posiada lekki luz i nie odstaje trochę jakością wykonania od reszty.
Dla kogo sprawdzi się ten spieniacz?
Sprzęt świetnie się sprawdzi dla osób, które korzystają z purystycznych ekspresów kolbowych Quick Mill Carola lub dźwigni takich jak Flair 58.
Spieniacz MHW-3BOMBER sprawdzi się jako kompan w letnie upały - idealny do przygotowywania mrożonej kawy, cold brew z mlekiem czy orzeźwiającego late.
Podsumowanie - wady i zalety
Zalety:
- Piana uzyskana ze spieniacza charakteryzuje się bardzo dobrą teksturą i gęstością
- Szybkość działania - efekt osiągamy w zaledwie 1 minutę
- Proste czyszczenie - mycie spieniacza zajmuje 10 sekund pod kranem
- Solidna konstrukcja i przemyślane detale
- Konkurencyjna cena
Wady:
- Do wad z pewnością można zaliczyć fakt, że nie uzyskamy naturalnej słodyczy mleka, która wytwarza się pod wpływem wysokiej temperatury w spieniaczach parowych wbudowanych w ekspresach kolbowych. Dla niektórych użytkowników może to być istotna różnica w smaku końcowego napoju.
-
taki spieniacz byłby dobry do wielu innych napojów bazujących na mleku, np zimnej matchy
żona ostatnio zasmakowała, dzięki twojej recenzji będę musiał rozważyć zakup
-
Moim zdaniem, ta metoda spieniania jest całkowicie wystarczająca dla zdecydowanej większości osób. Moja żona kupiła, chyba 3 lata temu podobny spieniacz , ale jakiś no name za 20zł, na Ali. Używa codziennie, sprawdza się bardzo dobrze. Bardzo dużym plusem jest czyszczenie, które jest szybkie i proste.