Cold brew - jaki macie przepis?
-
Przez prawie cały rok w dni robocze o 5 rano parze 500ml przelewu w Moccamasterze. Ale sytuacja zmienia się gdy przychodzą upały. Wtedy przelew idzie w odstawkę na rzecz Cold Brew.
Pijecie? Jak przyrządzacie?
Ja standardowo daje 6g kawy na 100ml, używam dedykowanego dzbanka Hario Mizudashi, z filtrem wielokrotnego użytku. Jak dla mnie napar jest na tyle klarowny, że nie bawię się w jakieś dodatkowe przecedzanie.
No i w kubku termicznym spokojnie po paru godzinach nadal kawa jest zimna
-
-
Latem pijemy z żoną niemal tylko i wyłącznie cold brew. Zainteresowałem się tą metodą gdy chciałem przygotować dużą ilość kawy na festyn-piknik szkolny.
Stosuje podobnie jak @Dawid4792 stałą proporcję 6g kawy / 100 ml wody.
Używam wody z filtra kolumnowego BWT Bestmax Premium - tą samą którą stosuje do innych metod i jako wodę pitną.
Mielę na EK43S, na maksymalnej możliwej grubości.
Jeśli musze przygotować dużą ilość kawy wówczas przygotowuję ją w garnkach. Sypię zmieloną kawę do garnków. Wlewam ok 10-15% docelowej porcji wody, po około 10 minutach dolewam resztę. Umieszczam na noc w lodówce. Rano przepuszczam przez filtry papierowe. Przechowuje w termosach lub w lodówce w karafkach.
Mniejsze porcje przgotowuje w Hario Cold Brew Coffee Jug z metalowym filtrem. Miele 60g kawy, wsypuje, zalewam wodą. Rano tylko wyjmuje metalowy filtr. Jeśli gdzieś jedziemy wówczas przelewam kawę to podróżnego termosu.
-
Ja mam maszynke do cold brew Kaleido Bean Seeker. Nie twierdze ze perfekcyjna ale na pewno ciekawe rozwiązanie.
https://youtu.be/AeWvGJhu-QM?si=6gKUTrnDS7weVG2t
-
Ja miele też na maksymalnej grubości, na noc do lodówki na 10 godzin
zalewam całość od razu
-
-
Latem pijemy z żoną niemal tylko i wyłącznie cold brew. Zainteresowałem się tą metodą gdy chciałem przygotować dużą ilość kawy na festyn-piknik szkolny.
Stosuje podobnie jak @Dawid4792 stałą proporcję 6g kawy / 100 ml wody.
Używam wody z filtra kolumnowego BWT Bestmax Premium - tą samą którą stosuje do innych metod i jako wodę pitną.
Mielę na EK43S, na maksymalnej możliwej grubości.
Jeśli musze przygotować dużą ilość kawy wówczas przygotowuję ją w garnkach. Sypię zmieloną kawę do garnków. Wlewam ok 10-15% docelowej porcji wody, po około 10 minutach dolewam resztę. Umieszczam na noc w lodówce. Rano przepuszczam przez filtry papierowe. Przechowuje w termosach lub w lodówce w karafkach.
Mniejsze porcje przgotowuje w Hario Cold Brew Coffee Jug z metalowym filtrem. Miele 60g kawy, wsypuje, zalewam wodą. Rano tylko wyjmuje metalowy filtr. Jeśli gdzieś jedziemy wówczas przelewam kawę to podróżnego termosu.
@skansen napisał w Cold brew - jaki macie przepis?:
Mniejsze porcje przgotowuje w Hario Cold Brew Coffee Jug z metalowym filtrem. Miele 60g kawy, wsypuje, zalewam wodą. Rano tylko wyjmuje metalowy filtr.
Zrobiłem pierwsze w tym roku cold brew wg powyższego przepisu. Kluczowe jest w mojej ocenie uzyskanie grubego przemiału bez pyłu. A więc albo dobry młynek (ja mielę na EK43S ustawiając maksymalną grubość) albo przesiewanie.
Zaletą korzystania z karafki jest oszczędność czasu. Zrobienie litra napoju zajmuje dosłownie kilka minut-nie licząc oczywiście czasu który karafka spędza w lodówce.
-
-
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
-
@Dawid4792 napisał w Hario Cold Brew Coffee Jug - karafka do cold brew- recenzja:
Aż jestem ciekawy jak radzi sobie z filtrowaniem ta metalowa siatka
Mój młynek generuje niewiele pyłu, ale nie jest to ilość zerowa. Zawsze trochę zostaje na dnie, końcówkę po prostu wylewam razem z nim.
Ostatnio na próbę przepuściłem trochę kawy z dna przez filtr papierowy i nie była tak dobra jak coldbrew "niefiltrowane".
Z samej zaś karafki jestem dalej zadowolony. Niedługo minie drugi sezon z nią, siatka jest dalej w dobrym stanie. Szkło często myję w zmywarce, siatkę sporadycznie. Szczyt upałów za nami więc pewnie niedługo karafka powędruje do szafki.
@skansen , czy zawsze chowasz od razu do lodówki?
Zawsze tak robiłem, dodatkowo używając schłodzonej wody.Ostatnio wyczytałem, żeby trzymać w temp pokojowej i dopiero później schłodzić lub dodać lód.
Z filmiku Asobu też tak wywnioskowałem, tylko On się dosyć szczelnie zakręca..
-
Zawsze tak robiłem, dodatkowo używając schłodzonej wody.Ostatnio wyczytałem, żeby trzymać w temp pokojowej i dopiero później schłodzić lub dodać lód.
Z filmiku Asobu też tak wywnioskowałem, tylko On się dosyć szczelnie zakręca..
@Heniutek napisał w Cold brew - jaki macie przepis?:
Zawsze tak robiłem, dodatkowo używając schłodzonej wody.Zalewam wodą o temperaturze +/- pokojowej czerpaną z kranika podłączonego do filtra BWT. W praktyce woda ta ma temperaturę wody kranowej lub pokojową, jeśli była dłuższa chwila w poborze i filtr się nagrzał.
Po zalaniu wodą wkładam karafkę od razu do lodówki na całą noc. Rano wyjmuje siatkę z fusami i zostawiam w lodówce. Wypijamy w ciągu 1-2 dni. -
Prawdę mówiąc, przez to lato jakoś niewiele cold brew zrobiłem. Chyba muszę nadrobić teraz, jak jeszcze przez chwilę będą upały.
Jednak kawa na zimno przy 30 stopniach na dworze to zupełnie inna bajka, niż gorąca.