Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Metody alternatywne
  3. Cold brew - jaki macie przepis?

Cold brew - jaki macie przepis?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Metody alternatywne
cold brew
8 Posty 4 Uczestników 197 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez
    #1

    Przez prawie cały rok w dni robocze o 5 rano parze 500ml przelewu w Moccamasterze. Ale sytuacja zmienia się gdy przychodzą upały. Wtedy przelew idzie w odstawkę na rzecz Cold Brew.

    1000010007.jpg

    Pijecie? Jak przyrządzacie?

    Ja standardowo daje 6g kawy na 100ml, używam dedykowanego dzbanka Hario Mizudashi, z filtrem wielokrotnego użytku. Jak dla mnie napar jest na tyle klarowny, że nie bawię się w jakieś dodatkowe przecedzanie.

    No i w kubku termicznym spokojnie po paru godzinach nadal kawa jest zimna 🙂

    Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    1
    • S skansen przeniósł ten temat z Metody alternatywne dnia
    • S Online
      S Online
      skansen
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      Latem pijemy z żoną niemal tylko i wyłącznie cold brew. Zainteresowałem się tą metodą gdy chciałem przygotować dużą ilość kawy na festyn-piknik szkolny.

      Stosuje podobnie jak @Dawid4792 stałą proporcję 6g kawy / 100 ml wody.

      Używam wody z filtra kolumnowego BWT Bestmax Premium - tą samą którą stosuje do innych metod i jako wodę pitną.

      Mielę na EK43S, na maksymalnej możliwej grubości.

      Jeśli musze przygotować dużą ilość kawy wówczas przygotowuję ją w garnkach. Sypię zmieloną kawę do garnków. Wlewam ok 10-15% docelowej porcji wody, po około 10 minutach dolewam resztę. Umieszczam na noc w lodówce. Rano przepuszczam przez filtry papierowe. Przechowuje w termosach lub w lodówce w karafkach.

      Mniejsze porcje przgotowuje w Hario Cold Brew Coffee Jug z metalowym filtrem. Miele 60g kawy, wsypuje, zalewam wodą. Rano tylko wyjmuje metalowy filtr. Jeśli gdzieś jedziemy wówczas przelewam kawę to podróżnego termosu.

      Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

      S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      1
      • M Niedostępny
        M Niedostępny
        Mycoffeeshow
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        Ja mam maszynke do cold brew Kaleido Bean Seeker. Nie twierdze ze perfekcyjna ale na pewno ciekawe rozwiązanie.
        https://youtu.be/AeWvGJhu-QM?si=6gKUTrnDS7weVG2t
        IMG_3328.jpeg

        Skorzystaj z moich kuponów rabatowych:
        https://forum.home-barista.pl/topic/20/zni%C5%BCki-i-rabaty

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • Dawid4792D Niedostępny
          Dawid4792D Niedostępny
          Dawid4792
          Mod
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Ja miele też na maksymalnej grubości, na noc do lodówki na 10 godzin 🙂 zalewam całość od razu

          Ekspres : Nivona Cube
          Młynek : Timemore C3 ESP
          Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • S skansen przeniósł ten temat z Młynki dnia
          • S skansen

            Latem pijemy z żoną niemal tylko i wyłącznie cold brew. Zainteresowałem się tą metodą gdy chciałem przygotować dużą ilość kawy na festyn-piknik szkolny.

            Stosuje podobnie jak @Dawid4792 stałą proporcję 6g kawy / 100 ml wody.

            Używam wody z filtra kolumnowego BWT Bestmax Premium - tą samą którą stosuje do innych metod i jako wodę pitną.

            Mielę na EK43S, na maksymalnej możliwej grubości.

            Jeśli musze przygotować dużą ilość kawy wówczas przygotowuję ją w garnkach. Sypię zmieloną kawę do garnków. Wlewam ok 10-15% docelowej porcji wody, po około 10 minutach dolewam resztę. Umieszczam na noc w lodówce. Rano przepuszczam przez filtry papierowe. Przechowuje w termosach lub w lodówce w karafkach.

            Mniejsze porcje przgotowuje w Hario Cold Brew Coffee Jug z metalowym filtrem. Miele 60g kawy, wsypuje, zalewam wodą. Rano tylko wyjmuje metalowy filtr. Jeśli gdzieś jedziemy wówczas przelewam kawę to podróżnego termosu.

            S Online
            S Online
            skansen
            Admin
            napisał ostatnio edytowany przez skansen
            #5

            @skansen napisał w Cold brew - jaki macie przepis?:

            Mniejsze porcje przgotowuje w Hario Cold Brew Coffee Jug z metalowym filtrem. Miele 60g kawy, wsypuje, zalewam wodą. Rano tylko wyjmuje metalowy filtr.

            Zrobiłem pierwsze w tym roku cold brew wg powyższego przepisu. Kluczowe jest w mojej ocenie uzyskanie grubego przemiału bez pyłu. A więc albo dobry młynek (ja mielę na EK43S ustawiając maksymalną grubość) albo przesiewanie.

            Cold brew (2).jpg

            Zaletą korzystania z karafki jest oszczędność czasu. Zrobienie litra napoju zajmuje dosłownie kilka minut-nie licząc oczywiście czasu który karafka spędza w lodówce.

            Cold brew (3).jpg

            Cold brew (1).jpg

            Cold brew (4).jpg

            Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
            Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
            Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
            Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
            • pawel890P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
            • S skansen

              @Dawid4792 napisał w Hario Cold Brew Coffee Jug - karafka do cold brew- recenzja:

              Aż jestem ciekawy jak radzi sobie z filtrowaniem ta metalowa siatka

              Mój młynek generuje niewiele pyłu, ale nie jest to ilość zerowa. Zawsze trochę zostaje na dnie, końcówkę po prostu wylewam razem z nim.

              Ostatnio na próbę przepuściłem trochę kawy z dna przez filtr papierowy i nie była tak dobra jak coldbrew "niefiltrowane".

              Z samej zaś karafki jestem dalej zadowolony. Niedługo minie drugi sezon z nią, siatka jest dalej w dobrym stanie. Szkło często myję w zmywarce, siatkę sporadycznie. Szczyt upałów za nami więc pewnie niedługo karafka powędruje do szafki.

              HeniutekH Niedostępny
              HeniutekH Niedostępny
              Heniutek
              napisał ostatnio edytowany przez skansen
              #6

              @skansen , czy zawsze chowasz od razu do lodówki?
              Zawsze tak robiłem, dodatkowo używając schłodzonej wody.

              Ostatnio wyczytałem, żeby trzymać w temp pokojowej i dopiero później schłodzić lub dodać lód.

              Z filmiku Asobu też tak wywnioskowałem, tylko On się dosyć szczelnie zakręca..

              S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • HeniutekH Heniutek

                @skansen , czy zawsze chowasz od razu do lodówki?
                Zawsze tak robiłem, dodatkowo używając schłodzonej wody.

                Ostatnio wyczytałem, żeby trzymać w temp pokojowej i dopiero później schłodzić lub dodać lód.

                Z filmiku Asobu też tak wywnioskowałem, tylko On się dosyć szczelnie zakręca..

                S Online
                S Online
                skansen
                Admin
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                @Heniutek napisał w Cold brew - jaki macie przepis?:

                @skansen , czy zawsze chowasz od razu do lodówki?
                Zawsze tak robiłem, dodatkowo używając schłodzonej wody.

                Zalewam wodą o temperaturze +/- pokojowej czerpaną z kranika podłączonego do filtra BWT. W praktyce woda ta ma temperaturę wody kranowej lub pokojową, jeśli była dłuższa chwila w poborze i filtr się nagrzał.
                Po zalaniu wodą wkładam karafkę od razu do lodówki na całą noc. Rano wyjmuje siatkę z fusami i zostawiam w lodówce. Wypijamy w ciągu 1-2 dni.

                Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • Dawid4792D Niedostępny
                  Dawid4792D Niedostępny
                  Dawid4792
                  Mod
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  Prawdę mówiąc, przez to lato jakoś niewiele cold brew zrobiłem. Chyba muszę nadrobić teraz, jak jeszcze przez chwilę będą upały.

                  Jednak kawa na zimno przy 30 stopniach na dworze to zupełnie inna bajka, niż gorąca.

                  Ekspres : Nivona Cube
                  Młynek : Timemore C3 ESP
                  Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  Odpowiedz
                  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                  Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                  • Najpierw najstarsze
                  • Najpierw najnowsze
                  • Najwięcej głosów


                  • Zaloguj się

                  • Nie masz konta? Zarejestruj się

                  • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                  • Pierwszy post
                    Ostatni post
                  0
                  • Kategorie
                  • Jak zacząć z kawą
                  • Poradnik espresso
                  • Pierwszy młynek do kawy
                  • Woda do kawy
                  • Popularne
                  • Ostatnie
                  • Tagi
                  • Użytkownicy
                  • Grupy